Improvisaatioharrastus yllättää ja opettaa vuorovaikutustaitoja – Oulussa toimii jo toista vuotta innokas nuorten Impromania-ryhmä

Impromanian nuorisoryhmäläisiä valmistautumassa Hyppy tyhjyyteen -näytökseen. Ylärivissä Vappu Hietala (vas.), Pinja Laikari, Arvi Latvalehto, Siiri Viinikanoja ja Tuuli Lappi. Alarivissä Tane Murto (vas.), Olga Nissilä sekä Jenna Heiskari. Kuvat: Julia Virpi
Oulun Työväen Näyttämön Impromania-ryhmä perustettiin vuonna 2023. Improvisaatioteatterista innostuivat myös nuoret, joille muodostui oma porukka Impromanian alle. Nuoret kertovat, että teatteriharrastus on niin mukavaa, että sinne kannattaa tulla kauempaakin.
Oulussa toimii Suomen ainoa virallinen nuorten improryhmä.
“Suomen Improvisaatioteatterit Oy:n alla ei ainakaan ole toista nuorten improvisaatioporukkaa”, täsmentää Riitta Rusila, OTN:n puheenjohtaja.
Jo yli 120-vuotias Oulun Työväen näyttämö aloitti oman improvisaatioryhmänsä vuonna 2023, ja Rusila oli mukana perustamassa ryhmää. Improvisaatioteatteri kiinnosti myös nuoria, joten heille perustettiin aivan oma ryhmänsä, joka aloitti toimintansa keväällä 2024.
Mukana on joukko innokkaita improvisaation harrastajia. Viimeisin Impromanian esitys oli tänä keväänä esitetty Hyppy tyhjyyteen, jossa nuortenkin ryhmä oli mukana.
“Nuorten ryhmän ikäraja ei ole kiveen hakattu, mutta alaikäraja on kolmetoista vuotta, eikä virallista yläikärajaa ei ole. Aikuisten ryhmään pääsee täysi-ikäisenä”, Rusila kertoo.

Oulun Työväen Näyttämön puheenjohtaja Riitta Rusila oli perustamassa Impromaniaa vuonna 2023.
Rakenne sama, sisältö ei
Esityksiin valmistaudutaan opettelemalla eri tekniikoita, mutta sisältö on aina yllätys. Improvisaatioteatteriin ei kuulu käsikirjoitusta tai repliikkien harjoittelua.
”Harjoituksiin kuuluu erilaisten tekniikoiden, leikkien ja kohtausten läpikäymistä. Näiden raamien sisällä voi vapaasti tehdä melkeinpä mitä vaan, ja kohtaus voi kestää pitkäänkin”, nuorten ryhmän ohjaaja ja Suomen Improvisaatioteatterit ry:n hallitukseen hiljattain valittu Sanna Virtanen kertoo.
Rakenne on siis jokaisessa esityksessä sama, mutta sisältö aina uutta ja erilaista. Improvisaatioon kuuluu vuorovaikutus, eli yleisöltä kysellään ideoita, hahmoja tai paikkoja joissa jokin kohtaus voi tapahtua. Repliikit ja hahmot keksitään aina lavalla spontaanisti.
”Tärkeintä improvisaatiossa ei ole aina nauru, vaan tätä voi tehdä vakavastikin – tärkeintä on vuorovaikutus”, Virtanen kertoo.
Vahvistaa vuorovaikutustaitoja
Nuoret löysivät tiensä ryhmään joko kavereiden tai perheenjäsenten kautta, eli sana uudesta harrastuksesta on tavoittanut hyvin useampia paikallisia. Harrastukseen matkustetaan lähikunnistakin, kuten vaikka Kempeleestä tai Pulkkilasta.
”Se kertoo jotain tästä ryhmästä, että tänne tullaan kauempaakin. Näköjään täällä on niin kivaa”, Virtanen nauraa.
”Se on tämä meidän ryhmähenki, joka motivoi”, kempeleläinen Arvi Latvalehto sanoo.
“Improssa ei voi olla hyvä tai huono, ja kivaa on se ettei tarvitse muistaa vuorosanoja. Ei myöskään ole yhtä tapaa improta. Täällä voi olla täysin oma itsensä”, Olga Nissilä kertoo.
“Kun ei ole käsikirjoitusta, ei ole olemassa mokia. On hauskempaa, jos tekee jotain väärin”, Latvalehto lisää.
Nuoret ovat yhtä mieltä siitä, että harrastus on ehdottomasti kannattanut aloittaa ja siitä saa itsevarmuutta myös muihin elämän tilanteisiin.
“Improvisaatio opettaa vuorovaikutustaitoja ja sitä että kuuntelee ja huomioi toista”, Vappu Hietala kommentoi.
“Perusarkihan on improvisaatiota”, Tuuli Lappi lisää.
Nuoret kertovat, että harrastuksen aloittamiseen ei juuri tarvitse muuta kuin sen verran aikaa, että pääsee kerran viikossa harjoituksiin. Näyttelykokemusta ei tarvita, kunhan vaan halua on. Pääsykokeitakaan ei varsinaisesti ole, vaan harrastusta voi tulla vapaasti kokeilemaan kuka vaan.
Yllätyksellisyys kiehtoo
”Improvisaatiossa ei kilpailla siitä, kuka on paras. Siinä tärkeää on läsnäolo ja kuuntelu. Otan sen mitä tarjoat, lisään siihen jotakin ja katsotaan mitä tästä tulee. Lopputulos voi yllättää tekijätkin”, Rusila kertoo vuorovaikutuksesta lavalla.
“Improvisaatio on kuin aivojen huuhtelua. Elämässä voi olla meneillään mitä vaan, mutta arkiset huolet katoavat harjoituksissa”, Rusila jatkaa.
Improvisaatioteatteri on ollut suosittu harrastus, ja etsinnässä onkin toinen tila jotta toiminta pääsee laajenemaan. Improvisaatiokursseja voi jo nyt tilata omiin tilaisuuksiin tai muihin tapahtumiin. Kehittelyssä on myös oma improryhmä näkövammaisille.
Seuraava nuorten ”kick off” eli tutustumistapahtuma on syksyllä.