Ikäihmisten matkat muistoihin synnyttivät valokuva­näyttelyn

Marja-Liisa Huhtanen sai kuvansa Hiirosenkodin käytävälle. Siinä hän kuuntelee simpukasta meren ääntä. Tytär Anne Säynäjäaho osallistui näyttelyn avajaisiin. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hiirosenkodissa esillä oleva valokuvanäyttely Matkamuisto – Muistomatka sai alkunsa matkamuisteluista, jotka kuvataiteilija Riikka Kontio teki yhdessä talon asukkaiden kanssa. Kulttuuriosuuskunta Ilmeen yhteisötaideprojektin toisessa osassa kuvataiteilija Anni Arffman työskenteli mielenterveyskuntoutujien kanssa.

Marja-Liisa Huhtanen matkusti aiemmin kaksi kertaa vuodessa ulkomaille. Matkoja onkin kertynyt reipas määrä Mallorcalle, Bulgariaan, Kanariansaarille, Turkkiin, Kreikkaan, Kreetalle, Kyprokselle ja Portugaliin.

”Bulgariassa oli niin hyvä palvelu, ja Portugalissa kovaa kävelyä, koska oli niin isot korkeuserot, ihanat maisemat”, Huhtanen muistelee tyttärensä Anne Säynäjäahon kanssa.

Huhtanen asuu nykyisin Hiirosenkodin ikäihmisten yksikössä Herttakodissa. Hän oli yksi matkojen muistelijoista Kulttuuriosuuskunta Ilmeen Matkamuisto – muistomatka -yhteisötaideprojektissa, jonka toteuttivat kuvataiteilijat Anni Arffman ja Riikka Kontio.

Arffman työskenteli mielenterveyskuntoutujien kanssa toimintakeskuksissa, Kontio ikäihmisten parissa Hiirosenkodissa ja Rajakylän hoivassa.

Matka voi olla mielikuvitusta tai toive

Kontio on valokuvannut muistelijoita valokuvanäyttelyksi Hiirosenkodin H-käytävään. Näyttelyn avajaisia vietettiin henkilökunnan ja talon asukkaiden kanssa. Muistelijat saivat kiitokseksi kukat ja pienen kehystetyn valokuvan itsestään.

Valokuvateos lepäävästä iäkkäästä naisesta.

Riikka Kontio: Onnenkissa (2025).

Matkojen muistelu on ollut myös sitä ohjanneille taiteilijoille merkityksellinen parin kuukauden projekti.

”Niinkin kävi, että puhuttiinkin aivan muusta kuin matkoista, mutta antauduin sellaisellekin. Matka saattoi olla myös mielikuvituksellinen tai toteutumaton toivematka”, muistelee Kontio.

Kaksi naista poseeraa, takana seinällä pieniä taideteoksia kehystettyinä.

Kuvataiteilija Riikka Kontio (oik.) muisteli matkoja Hiirosenkodin asukkaiden kanssa. Tuija Pasanen työskentelee projektista vastaavan Kulttuuriosuuskunta Ilmeen toiminnanjohtajana. Kuva: Sirpa Tarkkinen

”Matkan ei tarvinnut olla kaukainenkaan, matkana juteltiin myös reissusta Kärsämäelle Juustoportin myymälään”, Arffman huomauttaa.

Toisaalta matka sai monia merkityksiä. Kontio mainitsee evakkomatkan, jolle yhdeksänvuotias lähti, kun nimismieheltä tuli pakkaamiskäsky.

”Sekin oli vaikuttava hetki, kun muistelimme matkaa Huippuvuorille”, Kontio lisää.

Taiteilijat julkisella haulla

Arffman teki kuvataidetta mielenterveyskuntoutujien kanssa Kempeleen Zytkärissä ja Oulun Kipinän toimintakeskuksissa. Valon ja varjon sekä laserleikkauksen avulla tehtiin vanerille maalauspohja, jolle maalattiin vesivärillä matkamuistoja. Pohjien leikkaamisessa ja kaivertamisessa hyödynnettiin Oulun yliopiston Fablabia, jossa opeteltiin laserin käyttöä.

Silmälasipäinen nainen puolilähikuvassa katsoo vasemmalle.

Kuvataiteilija Anni Arffman ohjasi matkamuistoprojektia mielenterveyskuntoutujien kanssa. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Mukaan teokseen saatettiin liittää lauseita ja sanoja omalla käsialalla. Työtekniikka mahdollisti myös kaiverruksen mukaan tai pelkistetyn piirroksen.

”Yhdessä teoksessa on mukana hokemat ’osta osta’, jotka oli kuultu Egyptin-matkalla. Se on ollut varmasti suomalaiselle vähän ahdistava kokemus”, Arffman toteaa.

Projektissa syntyneet teokset jäävät esille toimintakeskusten seinille.

Kulttuuriosuuskunta Ilme valitsi projektin taiteilijat julkisella haulla. Yhteisötaideprojektit rahoitettiin taiteen edistämiskeskuksen toiminta-avustuksella, Oulun kaupungin kulttuurikumppanuusavustuksella ja Kempeleen kunnan avustuksella. Projekti liittyy Kulttuuriosuuskunta Ilmeen Täältä taiteeseen -matkatoimisto -hankkeeseen, joka on mukana Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistossa.

Matkamuisto – muistomatka -valokuvanäyttely on esillä Hiirosenkodin H-käytävässä 15. kesäkuuta asti ja siirtyy sieltä Rajakylän hoivaan 16. kesäkuuta alkaen.