Hyödyllisiä kursseja ja ystäviä: Oulu-opistosta on tullut Heli Raappanalle elinvoiman pesä

Heli Raappana on opiskellut Oulu-opistossa niin neljää kieltä kuin käsitöitäkin. Kahvakuulaakin on siellä tullut heilutettua ja kankaankudontaan hän on varasijalla. Kuva: Sirpa Tarkkinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Heli Raappana on aina pitänyt opiskelusta. Kahdeksassa vuodessa hän aikuisopiskelijana töiden ohessa suoritti iltalukion, kauppaopiston ja luki itsensä Oulun yliopistossa yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan kansantaloustiede. Hän myös tykkää läksyistä. 

Kielten opiskelijana Raappana tykkää myös numeroista. Hänen työtaustansa on niissä, sillä Raappana on työskennellyt muun muassa Riekkohotellien talouspäällikkönä Saariselällä.  

Eläkkeelle hän jäi 58-vuotiaana Oulun yliopiston business controllerin tehtävistä, koska sairastui muun muassa paniikkihäiriöön. Sairauden puhkeamiseen vaikutti suru ja turvattomuus. Raappanan äiti kuoli vastikään ja isä kuoli, kun tytär oli lapsi. Myös miesystävä menehtyi.

”Kun minulla on paljon harrastuksia, en jää sisälle sairauden kanssa ja samalla ovat kohtauksetkin alkaneet vähentyä. Niitä tulee enää muutamia vuodessa. Jos kohtaus tulee esimerkiksi luokassa, sanon, että on huono olo ja syvähengitän, sillä se auttaa pysäyttämään kohtauksen. Myös puhuminen auttaa. Pahin paniikkikohtaus teki kädet tunnottomiksi ja verenpaine nousi niin korkeaksi, että tuntui kuin olisi panta päässä.” 

Paniikkihäiriö kuitenkin lopetti yli 20 vuotta jatkuneen laitesukellusharrastuksen. 

Hiihtovaelluksella madridilaisen kanssa

Raappana opiskelee nyt englantia, sitä hän on opiskellut aina. Espanja on menossa seitsemättä ja saksa viidettä vuotta. 

”Norjankin kursseilla kävin, sillä halusin tietää miten se eroaa ruotsista. Eroaahan se, sanastoltaan, ja sanoissa on paljon saksan alkuperää.”

Raappana asuu yksin, mutta hän on hyvin ulospäinsuuntautunut ja saanut ystäviä eri tunneilta. Hän on myös tutustunut hiihtovaelluksella espanjalaiseen naiseen. Kerran he hiihtivät Halti-tunturilla ja majoittuivat autiotupiin. Madridilainen joutui käyttämään ulkovessaakin. Se meni sujuvasti. 

Heli Raappana on sisustanut kesämökkiään Oulu-opiston puukäsityön kursseilla. Kuva: Raappanan kotialbumi

Raappana ihaili nuorena isäänsä kuinka tämä oli taitava käsistään. Ihailu jäi elämään ja vei hänet oppimaan Oulu-opistoon puukäsitöitä.  

Kesämökkitontin Taivalkoskelta Raappana hankki viisi vuotta sitten. Mökkiin sekä saunaan hän on tehnyt kaikenlaista: portaita, astiankuivauskaapin ja tiskipöydän, saunan lauteet sekä terasseja ja lähes kaikki huonekalut. 

”En tarvitse varsinaisesti miestä näihin töihin, mutta apukäsiä kyllä. Ystävät ja veli ovat käyneet auttelemassa.”

Oulu-opiston puutöiden hyvää laitteistoa ja toimivia tiloja Raappana kiittelee vuolaasti.  

”Opistolla olen tavannut mahtavia ihmisiä ja opettajat ovat tosi päteviä.”

Kielten puhuminen herättää ihastusta

Kielitaidossa Raappana pitää tärkeimpinä sanastoa ja ääntämistä.

”Kun olen matkustanut maailmalla, olen huomannut miten tärkeää on kielitaito ja oikea ääntäminen. Jos äännät väärin, eivät paikalliset ymmärrä mitä tarkoitat.”

Kielten puhumisesta Raappana on huomannut, että ihmiset yleensä ilahtuvat, kun heidän äidinkieltään osaa muutamankin sanan. Näin on käynyt saksalaisen, amerikkalaisen ja ruotsalaisen miehen kanssa puukäsityön tunneilla. Puhumattakaan siitä norjalaisesta pojasta, joka sattui Raappanan tielle, kun tehtiin Taivalkoskella mökkitietä.  

Raappana on myös kova liikkumaan ja mikäs muu siinäkin tulee apuun kuin Oulu-opisto ja siellä esimerkiksi kahvakuulatunnit. 

Suunnitelmissa on myös ensimmäinen matka Fuengirolaan. Asunto on sieltä jo pariksi kuukaudeksi vuokrattu. 

Opiston kankaankudonnan kurssille Raappana on varasijalla.