Hiukkavaaran Kulttuurikasarmilla svengaa Alda lauantaina Oulun Musiikkijuhlien merkeissä

Kosketinsoittaja Timo Alakotilan (kesk.) lisäksi yhtyeessä soittavat Veera Kuisma viulua ja Elias Frigård (oik.) sopraanosaksofonia. Kuva: Mikko Malmivaara

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Trion kosketinsoittaja Timo Alakotila kertoo Aldan musiikin pohjautuvan grooveen.

”Grooven ajatustapa lähtee rytmistä ja poljennosta. Se on yhteinen hengittävyys tässä musiikissa, melodiaa ja harmoniaa unohtamatta”, Alakotila määrittelee.

Aldaan ei sisälly rumpalia tai perkussionistia, sillä Alakotilan lisäksi yhtyeessä soittavat Veera Kuisma viulua ja Elias Frigård sopraanosaksofonia. Taiteilijaprofessori Alakotila kertoo, että melodiasoittaja luo biiseihin rytmin yhdessä muiden kanssa. Kolmen soittimen kokonaiskudos tuo biiseihin sykkeen.

”Pianistina tuon mukaan vastarytmejä ja vapaata säestystä. Yhtyeemme on hyvin rytmikästä musiikkia”, hän arvioi.

Improa kansanmusiikin kautta

Neljä vuotta toiminut Alda julkaisi ensilevyn Nine Worlds viime vuonna. Lauantain konsertista Alakotila paljastaa, että tulossa on omien sävellysten helmiä.

”Siellä esitetään Eliaksen ja Veeran sävellyksiä, trad-materiaalia ja svengaavaa musiikkia sooloilla maustettuna. Nopeiden kappaleiden ohessa kuullaan muun muassa triolipolskaa ja hidasta materiaalia.”

”Improvisaatio yhdistää musiikkiamme jazziin, vaikka se tapahtuu kansanmusiikkiestetiikan kautta. Kaikilla soittajillamme on sooloja. Muuntelemme melodioita, vaihtelemme ääniä ja nuottien pituuksia”, Alakotila valaisee.

Tanssi mukava bonus

Oulu on Alakotilalle tuttu keikkapaikka vuosien varrelta, sillä hän on työskennellyt paikallisten muusikkojen kanssa. Tällä hetkellä hänellä on oululaisen Maarit Saarenkunnaan kanssa yhtye nimeltä Linko, jossa myös Elias Frigrård soittaa.

Taiteilijaprofessorin mielestä keikalla on parasta, jos yleisö intoutuu tanssimaan.

”Groove on yhteydessä tanssiin. Pelimannimusiikki on alun perin ohjelmamusiikkia, jota on soitettu tansseissa, häissä ja hautajaisissa. Jos sitä keikalla tanssitaan, on se mukava bonus muusikoille”, Alakotila naurahtaa.

Oulun Musiikkijuhlien Jazz & Etno -sarjan konsertti järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin alueellisten kulttuuripalveluiden kanssa.

Alda, la 9.4. klo 19, Kulttuurikasarmi Hiukkavaara, Hiukanpiha 9, liput 20/11/8e.