Historiavideoita Oulusta ikäihmisten kulttuurihyvinvointiin – asiantuntijana Markus H. Korhonen

Videoissa historioitsija Markus H. Korhonen kertoo muun muassa herrasväestä Oulussa ennen vanhaan.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ikäihmisten palvelujen piirissä on kuluneiden parin vuoden aika huomattu, että koronapandemia loi tarpeen tuottaa mielekästä kulttuuriin liittyvää materiaalia ikäihmisille koteihin ja laitoksiin.

”Korona on rajoittanut ikääntyneiden elämää ja kodin ulkopuolista toimintaa. Harrasteryhmät, teatterit, liikuntapaikat ja kulttuuritapahtumat ovat olleet kiinni. Pandemian alussa jopa kaupassa käyntiä ja sukulaisten vierailuja rajoitettiin. Tuli tarvetta tuoda kulttuuria ikäihmisten luokse koteihin, vaikka virtuaalisesti.”

Kotikuntoutuksen toimintaterapeutti Minna Alahuhtala, Hiirosenkodin askarteluohjaaja Kristiina Rajala ja kotona asumisen tuen keskuksen palveluesimies Marjaana Teerikangas käynnistivät suunnittelun ja tämä oli alkua kulttuuriyhdyshenkilöverkoston luomiselle kotiin vietävissä palveluissa.

Minna Alahuhtala on ensimmäinen kulttuuriyhdyshenkilö kotihoidon palveluissa. Ympärivuorokautisessa hoidossa toimintaa on ollut jo pitempään. Kulttuuriyhdyshenkilötoiminta on osa ikäihmisten kulttuurihyvinvoinnin edistämistä.

Historiatuntijaksi Markus H. Korhonen

Yhteistyökumppaniksi saatiin ammattiopisto Luovi. Työryhmä laati käsikirjoitukset videoihin. Luovin media-alan opiskelijoilla oli mahdollista ottaa vastaan uusia tilauksia ja studiokuvauksista sovittiin.

Historioitsija Markus H. Korhonen suostui mielellään yhteistyöhän ja oli tyytyväinen, että hänen asiantuntemustaan Oulun historiasta haluttiin hyödyntää. Haastattelijoina videoissa ovat Kristiina Rajala ja Meeri Alahuhtala.

Alakko nää mua? -videota testattiin koeyleisöillä. Video esitettiin Rajakylän ja Intiön hoivassa ja Hiirosenkodissa. Kaikissa yksiköissä ikäihmiset jaksoivat katsoa noin 15 minuuttia kestävän videon. Muistoja ja tarinoita nousi asukkaiden mieliin ja videon lopuksi syntyi mielenkiintoisia keskusteluja.

Palaute oli mieluista

Vanhusyksiköistä saatu palaute oli rohkaisevaa.

”Videon aikana vuorohoitolaiset eläytyivät katsomaansa, nyökyttivät päätään, hymähtelivät hyväksyvästi, nauroivat ääneen, kommentoivat muutamalla sanalla. He keskittyivät alusta loppuun ja videon päätyttyä keskustelivat videosta ja muistelivat kokemuksiaan Markuksesta”, kertoivat palautteen kerääjät.

”Yksi oli ollut opettajana koulussa, jossa Markus kävi kertomassa oppilaille historiasta, yksi oli työskennellyt pesulassa, jossa Markuksen perhe asioi ja kuvaili Markuksen tyylikästä pukeutumista.”

Videot ovat kaikkien katsottavissa ja niistä toivotaan, että ne antaisivat iloa mahdollisimman monelle.

Videot on julkaistu Oulun kaupungin hyvinvointipalvelujen Youtube-kanavalla.

Ikäihmisten kulttuurivideot:

• Oululaista herrasväkeä – Markus H. Korhosen haastattelu oululaisista henkilöistä Millainen persoona oli Leevi Madetoja? Milloin Toripolliisipatsas tuli Oulun kauppatorille? Mitä lapset tekivätkään Katri Antellin kirkkohameella? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo herrasväestä Oulussa ennen vanhaan.

• Oululaisia maamerkkejä – Markus H. Korhosen haastattelu oululaisista rakennuksista Mihin tarkoitukseen tähtitorni on rakennettu? Ketkä presidentit kävivät Triviaalikoulua? Jäikö Ahtisaari luokalle? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo historiallisista rakennuksista Oulussa.

• Tervan tuoksua Oulussa – Markus H. Korhosen haastattelu tervakaupasta Oulun seudulla Mitä olivatkaan tervanpyörittäjämummot? Entä mikä onkaan paltamo? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo oululaisesta tervaperinteestä.

• Alakko nää mua? – Markus H. Korhosen haastattelu Oulun murteesta Ookko nää avojalakanen vai tullista tullu? Mikä on sinulle Oulun murteen kaunein sana? Historioitsija Markus H. Korhonen kertoo Oulun murteesta.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulussa 12.1.2022.