Historian ensimmäinen Pirkko-kulttuuripalkinto luovutettiin tanssitaiteilija Pirjo Yli-Maunulalle Oulussa

Pirkko-palkinto myönnettiin taiteilija Pirjo Yli-Maunulalle Pirkon-päivänä 7. lokakuuta kulttuuritalo Valveen kahvilassa. Kuva: arkisto/Flow Productions/JP Manninen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys perustelee Pirkko-palkinnon luovuttamista Pirjo Yli-Maunulalle hänen kyvystään luoda uutta ja ennenkokematonta.

 ”Yli-Maunula tekee sellaista, mitä ei vielä ole ja näkee sinne, minne muut eivät vielä näe. Yli-Maunula osoittaa toiminnallaan ja itseluottamuksellaan, että kaukana metropoleista voi olla maailman paras”, sanoo Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen hallituksen jäsen Jukka Takalo.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys haluaa nostaa esille palkinnolla yhdistyksen tarkoituksen mukaista toimintaa Oulun seudulla. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä.

Viisivuotinen kiertävä palkinto

Palkinnolla halutaan myös kannustaa kulttuurialaa laaja-alaiseen yhteistyöhön, rohkeaan rajojen ylittämiseen ja näkyvään toimintaan.

”Yli-Maunula on palkittu taiteilija ja hänen työnsä pohjoisessa Oulussa on huomattu ja tunnustettu valtakunnallisesti. Hän on uurastanut myös koko kulttuurialan kehittämisen puolesta 1980-luvulta lähtien”, lisää Takalo.

Palkinto on perustettu viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä. Palkinto itsessään on oululaisena käsityönä valmistettu puuveistos, jolla näkee tulevaisuuden kulmien taakse ja sinne, minne ei tavallisesti näe, spektrin kaikissa sävyissä.

Vuoden 2022 palkinnon saaja Pirjo Yli-Maunula saa päättää vuosien 2023–2026 palkittavat Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen määrittelemien palkintokriteerien mukaan:

  • Palkittava voi olla henkilö tai yhteisö.
  • Palkittava on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla / Pohjois-Suomessa.
  • Palkittava on tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle.
  • Palkittava on osoittanut visionäärisyyttä ja laajakatseisuutta kulttuurialalla.