Haukiputaan Teatterikuopalla soivat Sipe Å:n elämänmakuiset laulut: Rakkaus on elämän vahvin voima

Alaston taivas -singlen julkaissut Sipe Å -yhtye esiintyy 2. huhtikuuta Haukiputaan Teatterikuopalla. Kuva: Sari Karhu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Popyhtye Sipe Å:n toukokuussa 2021 julkaistu Tavallinen Lauantai -debyyttialbumi on saanut lämpimän vastaanoton.

Bändin solisti ja lauluntekijä Sipe Åqvist kertoo, että yhtyeen toinen albumi ilmestyy mahdollisesti vuonna 2023. Toisen levyn ensimmäinen single, Kiltin naisen sydän, ilmestyi tammikuussa 2022.

Albumin toinen single, Alaston taivas, julkaistiin 18. maaliskuuta. Biisi on Mika Kainuan säveltämä.

”Minä sekä Helmi Heinä ajateltiin molemmat tahoillamme, että haluamme siitä rakkauslaulun. Olemme hyviä sukeltamaan kipeisiin ja synkkiin asioihin, joten Alastoman taivaan kanssa yllätimme itsemmekin kirjoittamalla toiveikkaan rakkauslaulun”, Åqvist iloitsee.

Sitähän se kaikki on

Åqvist sanoo aina keikoillaan, että pohjimmiltaan kaikki biisit kertovat rakkaudesta.

”Ehkä se on hassua, tai naiiviakin, että kaikki biisit liittyvät rakkauteen. Ajattelen, että rakkaus on elämän vahvin voima niin parisuhteissa, ystävyydessä, perheissä, ihmisellä itsensä kanssa tai melkein missä tahansa tässä elämässä”, Åqvist pohdiskelee.

Rakkaus on lauluntekijälle aihe, jossa riittää tutkittavaa.

Bändi on saanut mukavaa palautetta Tavallinen Lauantai -esikoislevystään. Levyn rohkeutta on kiitelty.

”Totta puhuakseni oli aika pelottavaa alkaa julkaisemaan musiikkia, mutta tuntui, että nyt sen aika tuli. Olen tosi kiitollinen tästä porukasta, jonka kanssa yhteisen tekemisen tapa löytyi”, laulaja kiittää.

Laulu parisuhdeväkivallasta

Åqvist kertoo, että hänelle itselleen merkittävin palaute liittyy parisuhdeväkivallasta kertovaan Sairas rakkaus -kappaleeseen.

”Se, että joku uskaltaa sanoa samaistuvansa tekstiin ja kokeneensa jotakin samankaltaista, on todella iso asia. Mielelläänhän näistä ei yleensä puhuta”, sanoittaja toteaa.

Hän myöntää, että Sairas rakkaus -biisiä tehdessä häntä pelotti.

”Mutta ajattelin, että jos yksikin ihminen saa sellaisen tunteen, ettei ole oman kokemuksensa kanssa yksin, niin se on sen arvoista.”

Åqvist päätti myös, ettei hän enää ikinä häpeä asiaa, joka on tapahtunut hänelle nuorena.

”Häpeä parisuhdeväkivallasta ei kuulu uhrille, se kuuluu tekijälle”, hän tietää.

Arkityö ja oma taide erikseen

Sipe Åqvist on Go Arcticin yrittäjä ja liiketoimintajohtaja sekä rakastetun Koiteli elää -festivaalin taiteellinen johtaja. Hänellä on myös pitkäaikaista bilebändikokemusta.

Laulajan arkityö liittyy joiltain osin musiikkialaan, mutta hän on tietoisesti halunnut pitää bändinsä erillään näistä töistä.

”Korona-aikana työt omassa yrityksessä vähenivät rajusti ja se antoi tilaa musiikin tekemiselle. Kauhen tilanteen hopeareunus, ehkä?”, solisti aprikoi.

Sipe Å -projektissa Åqvist on ennen kaikkea taiteilija ja luovan työn tekijä.

”Haluan antautua ilmaisulle ja asioiden käsittelylle. Arkityöni on tosiaan hyvin arkista, koneella tehtävää myyntityötä ja yrityksen asioiden hoitamista, eli sinänsä aika kaukana tästä mitä Sipe Å :n parissa saan tehdä”, artisti selventää.

Vaikka Åqvist hoitaakin työssään joidenkin muiden artistien, koomikoiden ja bändien keikkamyyntiä, hän ei halunnut sotkea omaa musiikkiprojektiaan tähän. Tästä syystä bändi aloitti yhteistyön manageritoimisto JVR Agencyn kanssa.

Joonas Rinne tiimeineen myy meidän keikkoja ja muutoinkin hoitaa monia juoksevia asioita julkaisuihin ja esimerkiksi markkinointiin liittyen. Näin tämä toimii minulle, omassa työssäni huolehdin muiden asioista ja sitten vastaavasti joku muu huolehtii Sipe Å:n asioista.”

Teatterikuopalla tunteiden kirjo

Lauantaina 2. huhtikuuta Sipe Å on pääesiintyjänä Haukiputaan Teatterikuopalla järjestettävässä musiikki-illassa. Ovet avataan klo 19, soitto soi klo 20. Tapahtumaan ei ole ikärajaa.

”Teatterikuopalla on kyllä ihana ilta tiedossa. Olen tästä tosi mielissäni. Kuopalla on niin ihana katsomo ja ihana lava, huikeat valot”, Åqvist kehuu.

Sipe Å:n setissä on 13 kappaletta. Illan aikana päästään kuulemaan myös vielä julkaisemattomia lauluja.

”Myös tanssijat ja taustalaulaja on messissä, joten tuntuu kyllä hyvältä.”

Sipe Å:ssa Åqvist laulaa ja soittaa ukulelea, Mika Kainua on kitarassa. Koskettimia soittaa Matias Haapaniemi, basistina on Johan Andreassen. Rummuissa on Junnu Sipola ja taustalaulajana Iida-Juulia Portti.

Vahtimestareiden ensikeikka

Teatterikuopan musiikki-illassa esiintyy myös Patronen & Väisänen Vahtimestareina -duo. Matti Patronen on haukiputaalainen stand up -koomikko.

”Mietittiin että kuka meille passaisi kaveriksi Teatterikuopalle ja ajattelin, että haluaisin kysyä Mattia”, Åqvist kertoo.

Åqvist on tehnyt Matti Patrosen kanssa yhteistyötä stand upin parissa. Patronen on myös julkaissut omaa musiikkia parin viime vuoden aikana.

”Sitten kuulinkin, että Matilla on Väisäsen kanssa duo juurikin aluillaan – taitaa olla jopa heidän ensimmäinen yhteiskeikka tuolloin!”

Tomi Väisänen on oululainen laulaja-lauluntekijä, jonka biisit ovat tarinoita, joissa musta huumori on usein läsnä. Väisänen julkaisi keväällä 2021 Tulis ilta ja särkyis kone -albumin, joka sai hyvän vastaanoton.

”Sinänsä hauskaa, että jos meidän ajatus on liikuttaa ihmisiä hieman synkissäkin vesissä, niin Matti ja Tomi varmasti myös naurattaa heitä. Olemmekin sanoneet, että ilta sisältää tunteiden koko repertuaarin”, Åqvist riemuitsee.

An Evening With Sipe Å – Patronen & Väisänen Vahtimes­tareina la 2.4., ei ikärajaa. Lipumyynti ovelta: 25e, loppuu klo 19. Showtime klo 20.00.