Haukiputaalainen melodista death metalia soittava Mors Subita lupaa, että levynjulkaisukeikalla ”hilse pölisee”

Oululaisen melodeath-yhtye Mors Subitan jäsenet ovat Mika Lammassaari, Juho Näppä, Mika ”June” Junttila, Eemeli Bodde ja Ville Miinala. Kuva: Susanna Raitamaa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaalta tuleva melodisen death metalin yhtye Mors Subita julkaisi juuri uuden studioalbumin Origin of Fire, jonka levyjulkaisukeikka on lauantaina 21. lokakuuta Oulun Kantakrouvissa. Pitkän linjan uran tehnyt Mors Subitan musiikillinen tyyli uudella levyllä on entistä sekä hieman raskaampi että nopeatempoisempi.

Mors Subita on haukiputaalaislähtöinen ja nyt jo 24-vuotisen uran tehnyt melodisen death metalin yhtye, joka julkaisi uuden ja samalla heidän viidennen studioalbuminsa Origin of Fire perjantaina 13. lokakuuta.

Bändin kaikki viisi nykyistä jäsentä ovat kotoisin Oulun seudulta. He ovat säveltäjä sekä kitaristi Mika Lammassaari, vokalisti Eemeli Bodde, rumpali Ville Miinala, basisti Mika Junttila ja kitaristi Juho Näppä.

Mika Lammassaari kertoo Mun Oulun haastattelussa muun muassa Mors Subitan musiikillisista vaikutteista, Origin of Fire -levyn tekoprosessista ja pohjustaa samalla hiukan yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmia.

Mieltymyksenä raskas soundi

Mors Subitan ensimmäinen demo ilmestyi vuonna 2003, mutta bändin perustaminen ulottuu jo vuoden 1999 tienoille. Ennen varsinaisen yhtyeen perustamista kipinä soitto- ja bändihommien pariin syttyi säveltäjä-kitaristi Lammassaarella hänen serkkunsa, kitaristi Aki Lammassaaren sekä rumpali Juha Haapalan myötä.

”Soitimme ensin cover-kappaleina kevyempää heviä, mutta pian veri veti raskaamman musiikin puoleen. Siitä sitten bändimme alkoi pikku hiljaa ajan saatossa muodostumaan tutuista kylän äijistä.”

Lammassaari avaa yhtyeen musiikillista tyylisuuntaa näin:

”Melodiseen death metaliin kuuluu niin sanottu örinä- tai huutolaulu, jossa laulu on enemmän rytmisoitin ja melodisuus tulee useimmiten jostain toisesta instrumentista. Meidän melodinen soittimemme on kitara, ja se on hyvin vahvasti esillä musiikissamme. Siellä death metalin sisällä on melodia, joka voi jäädä jopa päähän soimaan.”

Kokonaisuudessaan yhtyeemme on menossa kohti yhä raskaampaa otetta. Henkilökohtaisesti minä pidän, että mitä äkäisemmän riffin saan kirjoitettua niin sen parempi.
Mika Lammassaari

Melodisen death metalin syntypaikkana voi jossain määrin pitää 1990-luvun Göteborgia, johon Mika Lammassaaren mukaan Mors Subitankin musiikkityyli osakseen nivoutuu. Hän mainitsee samaa tyylisuuntaa edustavista bändeistä sellaisia nimiä kuten At The Gates, Arch Enemy ja In Flames.

”Musiikilliset inspiraatiot tulevat yhtyeeseemme monisyisesti ja aika laajalla spektrillä, koska kovin monenlaista musiikinkuluttajaa on bändissä. Kitaristina olen ottanut vaikutteita erityisesti fuusiojazzista, bluesista ja black metalistakin. Minun kitarakomppikäteni on luotu thrash metal -riffien treenauksella.”

Nopeammin ja äkäisemmin

Mika Lammassaari kertoo uudella albumilla olevan 11 biisiä, jotka ovat aiempaan tuotantoon verraten vähän raskaampia ja nopeatempoisempia. Hän sanoo lisäksi Mors Subitan menneen soundillisesti luonnollisempaan suuntaan.

”Saimme levyllemme miksaamaan ja masteroimaan semmoisen tanskalaisen kaverin kuin Tue Madsen, joka on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi kuin The Hauntedin ja Meshuggahin kanssa.”

Lammassaari sanoo kuunnelleensa juniori-ikäisestä saakka Tue Madsenin tuottamia levyjä ja elätelleen pienimuotoisena haaveena sitä, että saisi työskennellä musiikin parissa hänen kanssaan.

”Hän teki hyvin orgaanisemman äänimaailman tälle levyllemme verrattuna aiempiin julkaisuihimme, vaikka aiempiinkin levyihin olemme olleetkin tyytyväisiä. Teimme tällaisen tietoisen päätöksen, koska yleisesti vallitseva trendi on kuulostanut korviimme muoviselta ja tuotetulta. Albumilla on bändille tuttuja ja ominaisia elementtejä, mutta siellä on mukana uudenlaisiakin twistejä.”

Kolmesta albumin biisistä on kuvattu musiikkivideo.

”Kokonaisuudessaan yhtyeemme on menossa kohti yhä raskaampaa otetta. Henkilökohtaisesti minä pidän, että mitä äkäisemmän riffin saan kirjoitettua, niin sen parempi”, toteaa Lammassaari.

Ideoiden jalostamista

Mika Lammassaari kertoo tekevänsä sävellyksiin liittyvän kirjoitustyön kotonaan. Nykyisin ollessaan isä hänelle on tullut jonkin verran ajankäytöllisiä haasteita luomistyöhön.

”Laitamme kokeilemamme melodiat ja ydinideat nopeimmalla tavalla talteen hyödyntäen siinä ääninauhuria tai videokuvausta. Alamme myöhemmin sitten työstämään taltioituja riffejä – tämä levymme on syntynyt pitkälti juuri sillä tavoin. Seuraavaa albumiamme varten minulla on jo valmiina videoarkisto kerätyistä aihioista, jota alan käymään jossain vaiheessa läpi.”

Vaikka Lammassaari vastaa pääosin Mors Subitan sävellys- ja sovitustyöstä sekä tekee biisit mahdollisimman valmiiksi, niin bändin jäsenet voivat aina halutessaan lisäillä omia soitollisia mausteitaan sekaan.

”Sävellän tavallaan yhtä aikaa sekä bändille että itselleni. Ensisijainen tarkoitukseni on, että bändin jäsenevät tykkäävät tuotoksistani. Koska on oltu jo kauan yhdessä, tiedän melko hyvin kunkin soittajan mieltymykset ja preferenssit, että minkälaisia juttuja he toivovat kappaleisiin.”

Sivuhuomautuksena mainittakoon Mika Lammassaaren ja yhtyeen laulajan Eemeli Bodden olleen mukana Hevi reissu -elokuvan musiikin teossa.

Tulevia näkymiä

Mika Lammassaari pohjustaa tulevan Mors Subitan levynjulkaisukeikan sisältävän paljon uuden levyn kappaleita, mutta luvassa on myös vanhempaa materiaalia.

”Setissämme tulee olemaan sellaisia elementtejä, joita aiemmin ei ole Mors Subitan keikoilla nähty. Samassa tapahtumassa esiintyy lisäksi kaksi muuta nosteessa olevaa suomalaista metalliyhtyettä eli Shereign ja I Am Your God. Kovia bändejä – hilse pölisee varmasti koko illan.”

Lammassaari valottaa yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista, että toiveissa on keikailla mahdollisimman paljon ja tavoittaa uusia korvia sekä silmäpareja.

”Halua olisi päästä soittamaan festarikeikkoja ja miksei ulkomaillekin asti. Looginen edistysaskel olisi päästä kiertelemään Keski-Eurooppaan, jonne on olemassa suhteita etenkin saksalaisen levy-yhtiömme kautta. Koronapandemia tyrehdytti aiemmin jo valmiit ulkomaan keikkasuunnitelmamme.”

”Koitamme koko ajan soittaa paremmin bändinä, tehdä kovempia biisejä ja olla omille juurillemme uskollisia. Teemme musaa, josta itse pidämme ja jonka takana voimme seistä. Toivottavasti homma kehittyy eteenpäin ja hyvä bändi pysyy mielekkäästi kasassa – se kait on pääasia”, Lammassaari päättää.

 

Origin of Fire on kuunneltavissa useissa suoratoistopalveluissa. Albumia saa myös fyysisenä CD-kappaleena Levykauppa Äx:stä ja yhtyeen saksalainen levy-yhtiö Out of Line Music myy sitä LP:nä. Mors Subita on parhaillaan perustamassa omaa verkkokauppaa tuotteilleen.

Mors Subita esiintyy Oulun Kantakrouvissa lauantaina 21. lokakuuta. Ovet aukeavat klo 21.00 ja keikan alkamisajankohta klo 23.30.