Hampurin taideteollisuusmuseon konservoijakin ihastui Oulun Warhol-näyttelyn puitteisiin

Taidetalo Kulttuuripankin näyttely koostuu pääasiassa Andy Warholin suunnittelemista julisteista, joista monet ovat klassikkoja. Kuvat: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun uusi kulttuuritila, entiseen Suomen Pankin rakennukseen avattu Taidetalo Kulttuuripankki tarjoaa kesän aikana mittavan kokoelman legendaarisen Andy Warholin (1928–1987) taidetta. Kulttuuripankissa on esillä 17. syyskuuta asti Hampurin taideteollisuusmuseosta tuotu kokoelma Warholin suunnittelemia julisteita sekä kansia levyihin ja aikakauslehtiin.

Warholin töitä on näyttelyssä kaikkiaan noin 140. Kokoelman on lahjoittanut Hampurin taideteollisuusmuseolle saksalainen taidekeräilijä Klaus von der Osten. Kyseessä on tiettävästi maailman suurin kiertävä julistenäyttely, jonka vakuutusarvo on viisi miljoonaa euroa.

Kulttuuripankin tilat on maalattu ja valaistus rakennettu uusiksi Warhol-näyttelyä varten. Jokaiselle teokselle on oma valaisin.

Näyttelyn on suunnitellut ansioitunut näyttelyarkkitehti Tarja Väisänen. Warholin työt eivät ole esillä aikakausittain jäsenneltyinä, vaan teemoittain eri tiloihin jaettuina. Näyttelyhuoneet on maalattu ja valaistu teosten värimaailman mukaisesti.

Hyvät olosuhteet arvotaiteelle

Kulttuuripankkia isännöivä Kulttuuribaana Oy:n toimitusjohtaja Olli Kuivamäki kertoo Oulussa avajaisia edeltäneellä viikolla käyneen Hampurin taideteollisuusmuseon konservoijan olleen erittäin tyytyväinen näyttelypaikkaan entisissä rahaholveissa.

”Hän oli aivan haltioissaan, että wow, teillä on hienot tilat, näin sen pitää olla. Hän kertoi, että heillä on Hampurissa 420 000 teosta, ja suurin osa varastoituna. Näin ne pitää tuoda kaiken kansan nähtäville!” Kuivamäki iloitsee.

”Tänään on Marilynin 97-vuotissyntymäpäivä”, hoksasi Kulttuuripankin isäntä Olli Kuivamäki näyttelyn aattopäivänä 1. kesäkuuta.

Luupin ja silkkihansikkaiden kanssa teoksia käsitelleen paperikonservoijan ohjeilla tilasta saatiin täydellinen, kun ilmankosteutta säädettiin hieman. Suomen Pankin seteleiden käsittelyä ja säilytystä varten suunnitellut olosuhdesäädellyt tilat tarjoavatkin loisto-olosuhteet arvotaiteelle.

”Raha on aina riihikuivaa, kun se pankista haetaan”, Kuivamäki huomauttaa.

Warholin 1970-luvulla tekemät julisteet drag-artisteista kuuluvat näyttelyn harvinaisuuksiin.
Presidentti Richard Nixonia esittävä vastamainosjuliste on arvioitu näyttelyn arvokkaimmaksi.

Monet maailman tunnetuimmista levyjen ja aikakauslehtien kansista ovat Warholin käsialaa.

Kuivamäen mukaan Hampurissa tykästyttiin niin paljon Oulun Kulttuuripankkiin, että neuvotteluja tulevistakin näyttelyistä on jo käyty.

Maalauksia toiselta Andylta

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös valikoima muusikko Andy McCoyn maalauksia. Kuivamäen mukaan McCoy on ollut innoissaan päästessään samaan näyttelyyn ”hyvän frendinsä Andy Warholin” kanssa.

Andy McCoyn maalaamat taulut ja hatut ovat yhtä värikkäitä kuin tekijänsä.

”Andyn maalaukset ovat aika kantaaottavia”, toteaa Kuivamäki teoksista, joissa nähdään esimerkiksi Vladimir Putin. Esillä on sekä tauluja että maalattuja hattuja, ja McCoy oli tuomassa torstain kutsuvierasavajaisiin mukanaan myös maalaamansa kitaran.

Osana näyttelyvierailuaan McCoy konsertoi Oulun Kantakrouvissa perjantai-iltana 2. kesäkuuta.

Kulttuurisoppaa tarjolla

Yksi Andy Warholin tunnetuimmista töistä on 1960-luvun alussa tehty kuva Campbellin tomaattikeittopurkeista. Oulussa näyttelyvieraille myydään vastaavassa purkissa hernekeittoa Kulttuurisopan nimellä. Kuivamäki tunnustaa, että keiton purkittaminen jäi näyttelyn alla aivan viime tippaan.

Näyttelyn hittituote lienee Kulttuurisoppapurkki, joka sisältää hernekeittoa.

”Olemme oman soppamme keittäneet Oulun kulttuuritarjontaan. Tästä näyttelystä voi olla todella ylpeä”, Kuivamäki myhäilee ja toteaa, että Oulun näyttely on maailmanlaajuisestikin viimeinen tilaisuus pitkään aikaan nähdä näitä Warholin töitä, sillä Hampurin taideteollisuusmuseo aikoo laittaa näyttelyn tauolle ainakin 15 vuodeksi.

Andy Warhol Goes Arctic & Andy McCoy -näyttelyt Taidetalo Kulttuuripankissa (Kajaanintie 8) 2.6.–17.9. Avoinna ke–pe klo 11-18 ja la–su klo 11–17.