Garbo tuo jälleen Esa Elorannan kotikonnuille: Sanon aina olevani oululainen

Laulaja-lauluntekijä Esa Elorannan Garbo-yhtye keikkailee kotikonnuillaan Oulussa ja työstää uutta musiikkia. Kuva: Pasi Rytkönen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Laulaja-lauluntekijä Esa Eloranta syntyi Oulussa huhtikuussa 1963 ja asui Oulussa reilu parikymppiseksi.

Eloranta ei ole tietoisesti valinnut tehdä omaelämäkerrallisia lauluja. Rakastumiset, erot ja muut elämänvaiheet kuuluvat hänen musiikissaan.

”Entistä enemmän tuntuu siltä, että omat kokemukset ovat laulujeni sisältöä”, hän kokee.

Myös Oulu kuuluu joissakin Elorannan tekemissä lauluissa.

”Esimerkiksi Garbon ensisingle Poika julman maan on hyvin oululainen. Ehkä jonkinlainen aitouden tarve ja mutkattomuus lauluissani on oululaisuutta. Mutta konkreettisia oululaisia paikkoja ei lauluissani ole ollut”, lauluntekijä kertoo.

Neljäs tuleminen

Oululaisen Garbo-rockbändin ensimmäiset kaudet olivat vuosina 1985–1989 ja 1993–1995. Laulaja-lauluntekijä Esa Eloranta toimii edelleen yhtyeen johtohahmona.

Garbo julkaisi viisi studioalbumia ja saavutti suosiota myös radioaalloilla muun muassa kappaleilla Poika julman maan, Ei kenenkään maa, Ikuisesti sun ja Pysäkki.

Garbon tarina pysähtyi lokakuussa 1995 kitaristi Nixu Nikulan kuolemaan.

Nikula oli myös Elorannan hyvä ystävä ja bändin jäsenenä korvaamaton. Jatkaminen uuden kitaristin kanssa ei ollut mahdollista.

Eloranta lähti soolouralle. Garbo-yhtyeen jäsenten välit säilyivät hyvinä. Kun aikaa oli kulunut tarpeeksi, Garbon comeback toteutui 2000-luvun puolivälissä.

Nyt vuonna 2022 Garbo keikkailee jälleen ja työstää uutta musiikkia.

Oitis koukussa

Laulunteko kiehtoi Elorantaa alusta asti.

”Heti kun ensimmäiset soinnut opettelin”, kitaristi toteaa.

Elorannan viimeisin sooloalbumi Bensaa ja kahvia julkaistiin syyskuussa 2020. Levy on lauluntekijän kymmenes sooloalbumi, eikä loppua näy.

”Välillä tulee sellainen ajatus mieleen, että tuskin enää mitään lauluja tulee, mutta laulujen syntyminen on kyllä toistaiseksi ollut ehtymätöntä. Ihmeellistä kyllä”, hän pohtii.

Yksinäinen työ, keikat henkireikä

Pandemia-aika on ollut vaikeaa erityisesti keikoista leipänsä saaville esiintyville taiteilijoille.

”Mun työ on aika yksinäistä. Teen lauluja yksin kotona ja keikat ovat olleet henkireikä. Tilaisuus tavata tuttuja ja uusia ihmisiä, eli se on ollut ikävä asia pandemian aikana, ettei sitä ole ollut”, muusikko kuvaa.

Kaikilla asioilla on tietenkin sekä hyvät että huonot puolensa.

”Korona-aikana on ollut aikaa enemmän ja olemiseni on rauhoittunut. Musiikintekijyyteen se ei ole oikeastaan vaikuttanut, koska olen aina tehnyt tasaisesti lauluja.”

Musiikkia Pelle Miljoonan kanssa

Elorannan tuorein julkaisu on hänen ja Marko Haaviston Mulla menee lujaa -single. Kappale julkaistiin helmikuussa 2022.

Biisi löytyy kesäkuussa 2022 ilmestyvältä Kymmenen Miljoonaa -levyltä, joka koostuu Pelle Miljoonan tekemistä kappaleista.

Mukana levyllä soittavat myös Janne Haavisto ja Olli Haavisto. Levyn julkaisee Emsalö Music.

Aikanaan Pelle Miljoonan suomenkielinen punk sai Elorannan vaihtamaan sanoituskielen englannista suomeksi.

”Pelle kolahti lujaa silloin joskus, niin kuin Marko Haavistollekin. Siitä saatiin tämä idea.”

Eloranta ja Pelle Miljoona kohtasivat jo vuonna 1983.

”Oulussa Ramppa Juntunen oli meidän yhteinen ystävä. En aiemmin ole tehnyt Pellen kanssa yhteistyötä. Hienoltahan se tuntui kun Pelle piti meidän ideasta ja suostui fiittaamaankin”, Eloranta riemuitsee.

Oululainen identiteetti

Oulussa syntynyt Eloranta muutti kesällä 1986 Helsinkiin tavattuaan sikäläisen naisen.

”Olen asunut näillä seuduin siitä lähtien. Malminkartanossa pitkään ja nykyään Konalassa.”

Vaikka musiikintekijä on asunut suuren osan elämästään Helsingissä, Oulu on hänessä ja pysyy.

”Jos multa kysytään, niin sanon aina olevani oululainen. Helsinkiläisyys ei ole mun identiteetti. Isäni kuoli kolme vuotta sitten, mutta yövyn yleensä isän lesken luona, kun olen Oulussa.”

Voisiko Eloranta muuttaa takaisin Ouluun?

”Vuonna 2020 seurustelin oululaisen naisen kanssa. Silloin tuli tunne, että voisin muuttaa takaisin, mutta mulla on yhteishuoltajuus exän kanssa täällä. Kaksi alaikäistä poikaa, joten toistaiseksi pysyn täällä”, Eloranta selventää.

Garbo pian 40 vuotta

Garbon viimeisin albumi on vuonna 2005 julkaistu comeback-levy Kruunaa ja klaavaa.

Bändi täyttää parin vuoden päästä 40 vuotta.

”Uusia lauluja on jo treenattu Garbon kanssa. Jotain on tulossa. En uskalla vielä ilmoittaa mitään konkreettista. Keikkoja tehdään jatkossakin jonkin verran”, laulaja paljastaa.

Nyt Garbossa soittaa alkuperäisistä jäsenistä Eloranta, basisti Kari Södö, rumpali Benson Penttilä, kosketinsoittaja Kari Kuivamäki ja kitaristi Tapsa Louhimo. Louhimo liittyi Garboon 1990-luvulla. Kitarassa on myös A-P Sipilä.

”Uusia biisejä ei vielä ole tarkoitus soittaa. Settilista koostuu tunnetuimmista biiseistä. Yleensä fiilis on todella hyvä, kun pääsemme keikalle yhdessä. Olemme niin vanhoja ja hyviä kavereita”, Eloranta kehuu.

Garbo esiintyy 23. huhtikuuta Oulussa Basso Clubilla ja 11. kesäkuuta Jääli City Rockissa.