Flow-sirkus tuo taas kansainvälistä sirkustaidetta Ouluun

Ruotsalainen Vejde Grind ja belgialainen Vincent Bruyninckx esittävät teoksen Homan (vas.), Emil Dahl soolona teoksen Holy. Kuvat: Tom Van Mele & Einar Kling-Odencrants

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Flow Productionsin tuottama Flow-sirkus-esityssarja tuo tänäkin keväänä huippuluokan nykysirkusta maailmalta Ouluun. Kaikkiaan viidessä vierailuesityksessä nähdään sirkustaidetta muun muassa Belgiasta, Ranskasta ja Ruotsista.

Pirjo Yli-Maunulan luotsaama Flow Productions on toteuttanut Flow-sirkus-esityssarjassa vuosina 2013–2023 jo kaikkiaan 73 vierailuesityistä, joista kolmannes on ollut ulkomaisia. Viiden vuoden ajan Flow-sirkusta on tarjottu myös kahdeksasluokkalaisille taidetestaajille.

Tämän kevään viidestä vierailuesityksestä peräti neljä on ulkomaisia. Kaikki esitykset ovat Kulttuuritalo Valveella.

Kevään ainoa kotimainen esitys on tammikuun lopulla esiintyvä Nuua Companyb Meanwhile. Surrealistinen ja vinksahtanut Meanwhile peilaa tämän päivän kulttuuriamme ja ilottelee kaikella ihmisten turhanpäiväisillä tavoilla käyttää aikaansa. Onni Toivosen ja Merri Heikkilän esittämä teos on sekoitus mukaansatempaavia ja dramaattisia tunnelmia, jotka yhdistyvät minimalistiseen komiikkaan, jongleerauksen, esinemanipulaation ja visuaalisen teatteriin.

Nuua Company on vuonna 2012 perustettu suomalainen nykysirkus- ja visuaalisen teatterin ryhmä, joka tutkii sirkustaitojen teatraalista ilmaisukykyä sekä uudistaa jongleerausta kehon ja esineiden liikkeitä yhdistävänä visuaalisena teatterina.

Teos esitetään 23.–26. tammikuuta kuusi kertaa kulttuuritalo Valveella.

Sirkustaitelijat tanssivat lavalla.

Onni Toivonen ja Merri Heikkilä esittävät tammikuun lopussa Valvesalissa Meanwhile-teoksen. Kuva: Olli Vuorinen

Kansainväliset vierailut alkavat helmikuussa, jolloin nähdään nykysirkusta Belgiasta ja Ruotsista: ruotsalais-belgialaisena yhteistuotantona syntynyt Homan ja ruotsalainen Holy.

Homanin innoituksena ovat tunteet, jotka heräsivät taiteilijoiden pohtiessa sitä, mitä tapahtuu ihmiskunnan tuhon jälkeen. Tavoitteena on ollut esittää eksistentiaalisia kysymyksiä sen sijaan, että annettaisiin niihin vastauksia. Teemaa käsitellään vilpittömästi ja huumorilla käyttäen ilmaisun välineenä kehoja, isoja metallirenkaita ja ääniteknistä huippuosaamista.

Teoksessa esiintyvät ruotsalainen Vejde Grind ja belgialainen Vincent Bruyninckx, jotka ovat kohdanneet toisensa opiskellessaan sirkusta yliopistossa Brysselissä.  Homan valittiin eurooppalaiselle CircusNext 2020–2021 – short listille. CircusNextin eurooppalainen raati nostaa esiin tekijöitä, jotka erottuvat ainutlaatuisuudellaan ja luovalla tekemisellään.

Homan-teoksesta järjestetään kolme näytöstä 2.–4. helmikuuta Valvesalissa.

Holy on arvostetun ja useasti palkitun ruotsalaisen Emil Dahlin sooloteos. 26.–29. helmikuuta Valvesalissa neljä kertaa esitettävässä teoksessa Dahl luo renkailla huikeita dynaamisia veistoksia käyttäen kaikkia mahdollisia tapoja tasapainottaa niitä. Tyylikkään koreografian ja lumoavien tasapainojen Holyn on väitetty jopa muuttavan tapaa nähdä jongleerausta.

Dahl on esiintynyt eri puolilla maailmaa New Yorkista Melbourneen ja Pariisista Tokioon.  Hän esiintyy Suomessa maaliskuussa myös koreografi Tero Saarisen teoksessa Macbeth.

Goldberg-muunnelmat maaliskuussa

Ruotsalaisen Kompni Giraffin Goldberg-muunnelmat viittaa sekä Johann Sebastian Bachin teokseen että sarjakuvataiteilija Rube Goldbergiin, joka on tunnettu arkipäiväisistä esineistä tehdyistä, erittäin monimutkaisia ja kaoottisia koneita esittävistä piirroksistaan.

Sirkustaiteilijat Filip Zahradnicky ja Clémence de Felice vievät katsojat matkalle tuntemattomaan maisemaan, jossa akrobatia, kekseliäs jongleeraus, tasapainoilu, keksinnöt ja kokeet saatetaan liikkeelle. Sirkusversio Goldberg-muunnelmista on hienovaraisen nokkela, taianomainen ja visuaalisesti runsas tarina ilman sanoja.

Esitysvierailu järjestetään yhteistyössä Oulun teatterin kanssa ja esitetään kaksi kertaa 22.–23. maaliskuuta Valvesalissa Lasten teatterifestivaalilla.

Bells and Spells toukokuussa

Flow-sirkuksen kevätkauden huipentaa Victoria Thierrée Chaplinin ohjaama Bells and Spells, joka seuraa Aurelia Thierréen esittämän parantumattoman kleptomaanikon erikoista matkaa. Taipaleen varrella kleptomaanikko joutuu varastamiensa esineiden armoille, kun ne alkavat yhtäkkiä elää omaa elämäänsä.

Lumoava fyysisen teatterin teos sekoittaa ihmeellisen outoon käyttäen eteeristä kuvastoa ja odottamatonta rekvisiittaa. Logiikalla, järjellä tahi vakavuudella ei ole sijaa, kun Aurelia Thierrée ja tanssija Jaime Martinez johdattelevat läpi surrealistista huumoria ja taikuuden tunnetta yhdistävän tarinan.

Vierailu on toteutettu yhteistyössä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksen ja Oulun teatterin kanssa ja esitetään Oulun teatterin suurella näyttämöllä 24.–25.5 toukokuuta.