Euroopan kulttuuripääkaupunkikisa toi kilpakumppanit yhteen – piirakkapidot syksyllä

Operaatio Pirkamaan kickoff-tilaisuuden aloitustunnelmissa Oulu2026, Saimaa Ilmiön ja Operaatio Pirkanmaan tiimiläisiä. Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yhteistyön ensimmäinen näkyvä tempaus on syyskuussa eri paikkakunnilla järjestettävä Piirakkapidot-tapahtuma.

”Ruoka yhdistää ihmisiä, se on rakas osa kulttuuriamme. Piirakkapitojen aikana on tarjolla tapahtumia, tempauksia ja kulttuuriesityksiä ympäri Suomea ja Eurooppaa. Yhteistyö tuo näkyvyyttä, sen avulla Euroopan pohjoinen nurkka saa iloisen äänensä paremmin kuuluviin,” toteaa kulttuuripääkaupunkivuoden toteutuksesta vastaavan Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Verkostosta voimaa alueille

Yhdessä kolmikko kattaa maantieteellisesti melkeinpä ”puoli Suomea”, ja asukkaita verkoston alueella on noin 1,7 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan Oulu2026, Pirkanmaan ja Saimaa-ilmiön alueilla ideoitiin hakuprosessissa reilu 2000 taiteellista projektia ja työskentelyyn osallistui tuhansia kulttuuritoimijoita.

Verkoston työskentely keskittyy kolmeen tavoitteeseen: vaikuttamiseen, kansainväliseen viestintään ja osaamisen kehittämiseen. Yhteisiä taidetempauksia, yhteisviestintää ja taiteilijavaihtoa on myös suunnitteilla. Huomio halutaan tuoda Suomessa alueille, jotka tahtovat välillä jäädä kulttuurin rahoituksessa ja näkyvyydessä katveeseen.

Alkuvuonna toimintansa aloittanut Oulun kulttuurisäätiö, Oulu2026, vie Oulua ja pohjoista Suomea kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta 2026. Pääteemana on kulttuuri-ilmastonmuutos, joka yhdistää ihmisiä kulttuurin ja taiteen avulla sekä luo uudenlaista kulttuuria ja taidetta hyödyntämällä teknologiaa yllättävälläkin tavalla. Kulttuuri nostetaan kaupunkikehittämisen, yhteisöllisyyden edistämisen ja luovan talouden kasvun veturiksi, kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

”Nyt on aika nostaa kulttuuri, kulttuurin tekijät ja taiteilijat arvoiseensa asemaan ja tunnistaa kulttuurin merkitys alueiden elinvoimalle. Oulu on eurooppalaisen kulttuurin näyttämö vuonna 2026 mutta vuosi on merkittävä koko Suomelle ja suomalaiselle kulttuurille. Yhteistyössä saamme suurimman hyödyn”, kertoo Rantala-Korhonen.

Pirkanmaa ja Saimaa jatkavat työtä

Yhteistyötä Pirkanmaalla edustaa vuosien 2022–2024 aikana toteutettava kulttuuripääkaupunkihaun jatkohanke Operaatio Pirkanmaa, jonka ensimmäinen ohjelmisto julkaistiin helmikuussa.

”Operaatio Pirkanmaa on osa Tampereen kaupungin elämystalouden kehitysohjelmaa, jossa me tarkastelemme sitä, kuinka taidetoiminta aluetaloudessa nivoutuu esimerkiksi järvi- ja luontomatkailun tiekarttatyöskentelyyn ja ruokakulttuuriin. Jatkohanke tukee koronapandemiasta elpyvää kulttuurikenttää yhteisöllisellä kulmalla, jossa kuntalaiset voivat osallistua myös toimintaan esimerkiksi tulevan piirakkapitojen tapaan”, toteaa Operaatio Pirkanmaan projektipäällikkö Ilona Kyykoski.

Saimaa-ilmiön työ jatkuu Kulttuurin unelmavuosissa, joita tullaan viettämään itäisen Suomen kaupungeissa vuoteen 2026 saakka. Alue on myös kutsuttu kisaamaan European Region of Gastronomy -tittelistä vuodelle 2024.

”Teemamme haussa on osuvasti gastrodiplomatiaan pohjaava ”Pöytä rajojen yli”. Saimaan alue tulee kehittämään voimakkaasti tulevina vuosina ruoka- ja kulttuurimatkailua yhdessä eurooppalaisten kumppaneiden kanssa, ja mikäs sen luontevampi lähtölaukaus tälle kansalliselle yhteistyöllemme kuin karjalanpiirakat,” toteaa Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen.