Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 hakee kumppaneita kulttuuriohjelmaan

Haun pääpaino on kulttuuripääkaupunkivuodessa 2026, mutta projektit voivat tarvittaessa alkaa jo edeltävinä vuosina. Kuva: Oulu2026/Harri Tarvainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Myöhemmin eli lähempänä vuotta 2026 avautuu haku luonteeltaan yksittäisille yhteisöllisille tapahtumille tai projekteille.

Oulu2026 tähtää pysyvään kulttuuri-ilmastonmuutokseen ja kulttuurin tuomaan positiiviseen kehitykseen pohjoisessa Suomessa. Oulu2026-kulttuuriohjelma rakentuu kolmen eri teeman, Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla, kokonaisuuteen. 3. lokakuuta avautuvassa haussa haetaan projekteja, jotka liittyvät näihin teemoihin. 

Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom kehottaa tutustumaan Oulun hakukirjaan ja teemoihin.

“Ohjelmahaussa olisi erityisen kiinnostavaa saada taidetta ja teknologiaa yhdistäviä projekteja. Myös luovat tilakonseptit, festivaalien kehittäminen, alueemme kulttuurihistoria, ainutlaatuinen ruokakulttuuri sekä taiteen ja luonnon yhdistäminen ovat erinomaisia lähtökohtia projektien suunnitteluun. Ohjelmahaussa haluamme ymmärtää kulttuurin laajasti”, kertoo Oulu2026-ohjelmajohtaja Samu Forsblom. 

Projektien toiminnallinen pääpaino on luonnollisesti kulttuuripääkaupunkivuodessa 2026 mutta ne voivat tarvittaessa alkaa jo edeltävinä vuosina. 

Etsinnässä laajoja projekteja

Lokakuussa avautuvaan hakuun voivat osallistua suomalaiset ja kansainväliset toimijat. Suunnitelmien toivotaan olevan valmiustasoltaan sellaisia, että ne voivat toteutua itsenäisesti.  Oulun kulttuurisäätiö voi myöntää projekteille sen kokonaisbudjetista maksimissaan noin 50 prosentin osarahoituksen.  

”Nyt siis etsimme Oulu2026-ohjelmistoomme vaikuttavuudeltaan laajempia kokonaisuuksia. Lyhemmän aikajänteen tapahtumille ja projekteille avataan Me olemme kulttuuria -haku lähempänä kulttuuripääkaupunkivuotta, aikaisintaan vuonna 2024.”

Lokakuun haun lomakkeet avautuvat 3. lokakuuta mutta haun ennakkoinfo on jo luettavissa Oulu2026.eu/ohjelmahaku sivuilla. Hakemiseen liittyvät tarkemmat tiedot ja ohjeet julkaistaan samalla verkkosivulla syksyn aikana. Hakuaika päättyy 9. joulukuuta. 

Ohjelmahausta saa lisätietoa verkkosivujen lisäksi muun muassa webinaareissa ja kulttuuriklinikoilla. Ensimmäiset kriteeristön julkaisuun liittyvät infotilaisuudet pidetään zoomin välityksellä 13. kesäkuuta klo 12-13. 

Tarkemmat aikataulut ohjelmahausta ja syksyn webinaareista tullaan kertomaan Oulu2026-verkkosivuilta.