Esimerkkejä yksinäisyydestä tarjoilee tällä kertaa oululainen Fernet Underground

Fernet Undergroundin Välivainiolla sijaitseva Haukka-treenis toimii myös studiona, jossa työskentelevät rumpali Roku Rousu (vas.) ja laulaja-kitaristi Mikko Heikkinen. Kuva: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen rockbändi Fernet Underground julkaisi toisen levynsä Esimerkkejä yksinäisyydestä perjantaina 3. maaliskuuta.

”Kiva että levy ilmestyi vihdoin. Julkkarikeikka on perjantaina 24. maaliskuuta Oulussa, 45 Specialissa”, rumpali Roku Rousu kertoo.

Tuore albumi huokuu muusikoiden kokemusta, rentoutta ja hauskaa otetta. Rokkaavien riffien taakse kätkeytyy kuitenkin lyriikkaa, joka käsittelee ikäviäkin tunteita.

Fernet Undergroundin sanoituksista, usein sävellyksistäkin, vastaa laulaja-kitaristi Mikko Heikkinen.

”Oon yrittäny kirjottaa tästä ajasta, ajankohtaisista asioista. Jos se pohjavire on ankee, niin se on siksi, että ympärillä olevilla ihmisillä on aika paljon ongelmia, vaikka näennäisesti kaikki oliskin hyvin”, Heikkinen avaa.

”Tällä levyllä on paljon itsensä kanssa kamppailua, vaikkei se välttämättä ole omakohtaista. Siksi halusin levyn nimeksi Esimerkkejä yksinäisyydestä, koska aattelen, että Mikko ei kirjoita vaan itestään, vaan tästä ajasta, missä elämme. Tämä onkin ollut aikamoista itsensä, mielensä ja sydämensä kanssa kamppailua”, Rousu pohtii.

Törmäys treeniksellä

Fernet Undergroundin tarina lähti edelliseltä treenikseltä, joka sijaitsi Koskitiellä. Heikkinen oli varannut treenikseltä ajan, lähinnä omaa sooloprojektiaan ajatellen. Rousu ja Kenttälä eivät olleet hoksanneet varausta, ja olivat paikalla soittelemassa.

”Pistettiin sitte mikit pystyyn ja alettiin soittaan. Kaikki säröllä -levyn Täällä ja sun on äänitetty niissä ekoissa treeneissä. Tämä määrittää meidän toimintaa, eli ei me tavoitteellisesti hulluna treenata”, toteaa Heikkinen.

”Ei myöskään olla tuon jälkeen sovitettu treeneissä biisiä ja äänitetty valmiiksi. Tuosta alkuräjähdyksestä ollaan menty hitaampaan suuntaan”, Rousu hoksaa.

”Elikkä raaka-aineet ovat loppumassa, haha!”, Heikkinen naurahtaa.

Heikkinen ja Rousu ovat soittaneet ennen Fernet Undergroundia samoissa bändeissä, kuten myös basisti Masa Kenttälä ja Rousu. Heikkinen ja Kenttälä eivät olleet soittaneet yhdessä ennen Fernet Undergroundia.

Luonnollista ja mukavaa

Trio alkoi värkkäämään seuraavaa levyä heti ensimmäisen jälkeen.

”Mentiin luonnollisesti eteenpäin. Toista levyä tehtiin määrätietoisemmin, kirkkaammalla visiolla”, Heikkinen kertoo.

Esimerkkejä yksinäisyydestä -albumin miksasi Rousu itse.

”Tää on ehkä kolmas levy minkä miksasin. Miksaamiseen menee tosi paljon aikaa, se on semmosta nyhräämistä. Jos pitää riman alhaalla, niin voi antaa hyvien ideoiden mennä läpi”, Rousu sanoo.

”Itse tykkään siitä, että me voidaan tehdä rauhassa etsimällä. Äänittäminenkin on semmosta tutkimusmatkailua, siinäkään ei oo mitään sääntöjä”, miettii Heikkinen.

Fernet Undergroundin nykyinen treenis sijaitsee Välivainiolla. Haastattelun yhteydessä se nimettiin Haukaksi. Nimi juontaa siitä, että muuttaessaan edelliseltä treenikseltä kolmikko näki uuden treeniksen pihapiirissä haukan.

Pitkä matka etelään

Albumilta on julkaistu singlet Lokit, Ajan takaa ja avausraita, nimikkokappale Esimerkkejä yksinäisyydestä. Ajan takaa pääsi muun muassa lukuisille Spotify-soittolistoille.

Fernet Underground on saanut hyvän vastaanoton myös radioaalloilla, sillä Ajan takaa on soinut ainakin viidessä Radio Helsingin ohjelmassa. Singlet ovat iskeneet, ja se ei ole indiebändille itsestäänselvyys.

”On tämä toivoa antanut. Välillä tuntuu, että sähköposti etelään kestää aika kauan, vaikea saada kontaktia. Huomio tietysti helpottaa myös keikkojen saamista”, Rousu iloitsee.

Fernet Underground juhlii levynjulkaisua perjantaina 24. maaliskuuta 45 Specialissa Oulussa. Keväälle ja kesälle on jo sovittuna esiintymisiä Oulun lisäksi muun muassa Tampereelle ja Helsinkiin.