Elokuvateatteri Studion Pilkahdus keskittyy vallankäyttöön ja väärinkäyttöön – Diktaattori-elokuvan alustaa Aapo Kukko

Sarjakuvatekijä Aapo Kukko aikoo ennen elokuvaa kertoa omasta projektistaan, joka sivuaa Diktaattorin aihepiiriä. Kuva: Mun Oulu

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tämänvuotisen Elokuvateatteri Studion Pilkahdus-tapahtuman otsikkona on Vallankäyttö – väärinkäyttö. Teemaan johdattelee sarjakuvantekijä Aapo Kukko ja siihen liittyvänä elokuvana esitetään Charles Chaplinin klassikko Diktaattori vuodelta 1940.

Ennen elokuvaa sarjakuvataiteilija Aapo Kukko aikoo lähestyä aihetta omasta, taiteilijan näkökulmastaan.

”Se on minulle työni kannalta hyvin läheinen. Vallanpitäjillä on monesti hyvin erikoinen suhde luovan alan ihmisiin: toisaalta odotetaan menestyviä vientituotteita ja toisaalta kuuliaisuutta maan johdolle sekä hallitukselle. Eli pahimmassa tapauksessa ei enää kerätä vitsejä vaan vitsinkertojia”, hän sanoo.

Kyynelten takaa naurua

Alustuksessaan hän aikoo kertoa myös työn alla olevasta sarjakuvaprojektistaan, joka sivuaa hyvin aihepiiriä.

”Neuvostosäveltäjä Dmitri Šostakovitšin elämä oli miellyttämisen ja sivaltamisen aaltoliikettä tuomitsemisesta palkintoihin. Taiteilijana Charles Chaplin oli samalla tavalla arvostettu ja kirottu. Diktaattori elokuvana kuuluu sellaiseen vaiheeseen, jolloin häntä ei vielä pidetty Yhdysvalloissa epäilyttävänä kommunistina. Natsi-Saksa näyttäytyi yhteisenä vihollisena ja yhdisti ihmisiä vastarintaan”, pohtii Kukko

Aapo Kukon mielestä ohjaajana Chaplin on yksi elokuvahistorian parhaimmista loppukohtausten tekijöistä.

”Diktaattori ei ole siinä suhteessa poikkeus: loppua on vaikea katsoa kuivin silmin. Näinä sodan ja väkivallan uittamina aikoina tällaiset ylevän humaania sanomaa viestivät kertomukset ovat elintärkeitä. Kyynelten takaa näyttäytyy elämänmyönteinen nauru. Talven jälkeen koittaa aina kevät.”

Pilkahdus järjestetään elokuvateatteri Studiossa, kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, 2. krs., lauantaina 10. helmikuuta 2024 alkaen kello 13.00. Tapahtumasta vastaavat Oulun Elokuvakeskus ry ja Tuiran seurakunta, tilaisuuteen on vapaa pääsy.