Elämysten elokuun viimeinen viikko pistää parastaan – Varikon kautta itkuvirsillä kuorokulkueeseen

Koronatauon jälkeen Rotuaari täyttyy jälleen iloisista ihmisistä ja tapahtumista. Kuva: arkisto/Juuso Haarala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tällä viikolla nautitaan kansainvälisestä kisahuumasta ilmakitaransoiton merkeissä, fiilistellään musiikkivideoita Musiikkivideofestivaaleilla, ihastellaan Flow Productionsin immersiivistä Varikko-teosta ja yhdytään kuorolauluun koko kansan kuorolaulupäivässä.

Rokkia ja rakkautta Rotuaarilla – ilmakitaransoiton MM-finaali tulee jälleen:

Ilmakitaravuosi saa jälleen huipennuksensa, kun kitaristit ympäri maailmaa kokoontuvat Ouluun kilpailemaan maailmanmestarin tittelistä. Itse finaali nähdään Rotuaarin lavalla perjantaina 26. elokuuta, mutta sitä edeltää huikea hulinaviikko, joka tarjoaa ohjelmaa niin kansainvälisille vieraille kuin paikallisille ilmakitarafaneillekin. Rauhaa, rakkautta ja rokkia – niistä on hyvä viikko tehty.

Tiistaina 23. elokuuta 18.30 Catching Air -dokumentti

Catching Air on lämminhenkinen ja hauska dokumentti ilmakitaran ainutlaatuisesta maailmasta. Dokumentti korostaa paitsi ilmakitaran luovuutta, myös yhteisöä; Ilmakitaransoiton MM-kisat ja muita upeita ilmakitaraesityksiä on luvassa. Tapahtumaan ei ole pääsymaksua, eteispalvelumaksu 2,50 €. Tapahtuma järjestetään osoitteessa 45 Special, Saaristonkatu 12, 90100 Oulu.

Keskiviikkona 24. elokuuta 14.00 Kulttuurimelonta ilmakitaristien seurassa

Tällaista melontaretkeä et pääse kokemaan missään muualla maailmassa. Ilmakitaransoiton MM-kisaviikon melontaretkeä Oulujoen suistossa rikastuttavat Ouluun ympäri maailman kisaamaan saapuneet ilmakitaristit, joiden seurassa meloessa hymy ei hyydy hetkeksikään – satoi taikka paistoi. Matkan varrella päästään karjalaisen kulttuurin alkulähteille kansanmuusikko Emmi Kuittisen itkuvirsiesityksessä luonnon keskellä.

Kolmen tunnin retki lähtee Linnansaaresta Lappiksen vesipuiston kohdalta, kiertää suiston saaret uudesta kuvakulmasta ja palaa takaisin lähtöpisteeseen. Retki sopii loistavasti ensikertalaisille, mutta on varmasti uudenlainen elämys myös jo enemmän meloneillekin. Mukaansatempaavan ilmakitarameiningin retkelle takaa kaikkien aikojen ilmakitaristiksi kruunattu amerikkalainen Justin ”Nordic Thunder” Howard yhdessä muiden ilmakitaristien kanssa. Retki on osa ilmakitaristien Airientation-päivää ja se järjestetään yhteistyössä Lappiksen kanssa.

Torstaina 25. elokuuta 15.00 AGWC Carte Blanche

‘’Tervehdys kaikille! Kun minua pyydettiin kuratoimaan Carte Blanche -näytös Oulun Musiikkivideofestivaaleille, innostuin mahdollisuudesta esitellä itselleni merkityksellisiä videoita. Monivivahteinen musiikkivideovalikoimani koostuu videoista, jotka ovat useasta syystä omia henkilökohtaisia suosikkejani. Alkaen ensimmäisestä lapsena näkemästäni musiikkivideosta jatkuen seuraavaan, joka tuo mieleeni läjäpäin muistoja Oulussa vietetyistä ajoista… jokainen näistä videoista herättää muiston menneisyydestäni. Ne myös muistuttavat minua musiikin, visuaalisen taiteen ja näiden yhdistelyn voimasta, joka levittää iloa ympärilleen. Kiitos, että liityt seuraani ja annat minun jakaa nämä intiimit muistot kanssasi lempimusiikkivideoideni kautta.’’ –Justin Howard

Justin ‘’Nordic Thunder’’ Howard, tunnettu myös Oulun kansan pormestarina ja ilmakitaran todellisena mestarina, on innoissaan Ouluun palaamisesta. Paikkaan, jonka hän mieltää hengelliseksi kodikseen ja jossa hän on harjoittelun myötä oppinut elämään elämäänsä taianomaisesti ja rakastaen. Hän on paikalla näytöksessä. Tämä tapahtuma on osa Oulun musiikkivideofestivaaleja. Lippu 5 €, Kulttuuritalo Valveen lipunmyyntipiste, Oulu10-palvelupisteet sekä Ticketmaster.

Torstaina nähdään myös kello 18.30 Catching Air -dokumentin toinen näytös osoitteessa 45 Special, Saaristonkatu 12, 90100 Oulu. Mustien Hevosten karsinta alkaa heti dokumentin jälkeen kello 20.00.

20.00 Mustien hevosten karsinta

Tämä on reittisi finaaliin. Mukaan otetaan sekä osakilpailumaiden lähettämiä kilpailijoita että sivustomme kautta ilmoittautuneita kilpailijoita, joista osa selvittää tiensä perjantain finaalilavalle. Mustien hevosten karsinta on viimeinen mahdollisuus raivata tiensä Ilmakitaransoiton MM-finaaliin. Railakas ilta tarjoaa sekä yleisölle että osallistujille intensiivistä tunnelmaa ja ennennäkemätöntä ilmakitarointia. Karsintaa juontaa jälleen upea Jani Kortti.

Illanvietto jatkuu 4.30 asti. Karsinnan läpäisseet kilpailijat haastavat kansalliset ilmakitaramestarit ja hallitsevan maailmanmestarin, yhdysvaltalaisen Rob ”The Marquis” Messelin, MM-finaalissa. Vapaa sisäänpääsy, eteispalvelumaksu 2,50€. Ikäraja 18.

Kilpailun päätyttyä voit kokeilla legendaarisen Björn Türoquen isännöimää Aireokea. Tapahtuma järjestetään osoitteessa 45 Special, Saaristonkatu 12.

Perjantaina 26. elokuuta 20.00 Ilmakitaransoiton MM-kisafinaali

MM-finaali alkaa klo 20 ja kestää noin 2 tuntia. Kilpailun päätteeksi kutsutaan perinteisesti kaikki ihmiset soittamaan ilmakitaraa yhtä aikaa Rockin’ in the Free Worldin tahtiin.

Ilmakitaravuoden huipennus kokoaa planeetan parhaimmat ilmakitaristit taistoon maailman ilmavimmasta tittelistä. MM-finaalin ytimessä ovat lukuisat ilmakitaraperformanssit – yllätysnumeroita ja oheisohjelmaa unohtamatta. Tapahtuman juontaa yhdysvaltalainen ilmakitaralegenda, Justin ”Nordic Thunder” Howard.

Kansalliset ilmakitaramestarit ympäri maailmaa ja edellisen illan Mustien hevosten karsinnasta jatkoon päässeet haastavat hallitsevan maailmanmestarin, yhdysvaltalaisen Rob ”The Marquis” Messelin. Voittaja palkitaan Matti ja Saara Nevalaisen uniikilla, käsintehdyllä Flying Finn -kitaralla.

Tapahtuma on ikärajaton, mutta toivomme lasten saapuvan paikalle vanhemman seurassa. Huomioithan, että Rotuaarin aukio voi olla tungokseen saakka täynnä. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta tänä vuonna voit myös nostaa kokemuksesi uudelle tasolle hankkimalla finaaliin VIP-lipun.

Oulun Musiikkivideofestivaaleja teemoittaa hoiva

Oulun Musiikkivideofestivaaleja vietetään tällä viikolla torstaista sunnuntaihin, 25.–28. elokuuta, ja ohjelmisto rakentuu Hoiva-teeman ympärille.

Musiikkia, elokuvia, musiikkivideoita, kiehtovia puheenvuoroja, taidenäyttelyitä, jatkoklubeja…Maailman vanhin musiikkivideofestivaali tarjoilee tänäkin vuonna monipuolisen ohjelmakattauksen.

Festivaali nostaa neljän päivän ajan valkokankaalle tuoreita kotimaisia ja ulkomaisia musiikkivideoita sekä esittelee pop-kulttuurin kiehtovimpia ilmiöitä elokuva- ja erikoisnäytöksissä. Ääneen pääsevät myös videoiden tekijät eri näkökulmista. Festariklubit ja muu oheisohjelma viihdyttävät kaupungin kaduilla ja kuppiloissa. Parhaat kotimaiset musiikkivideot ja tekijät palkitaan urbaanin tyylikkäässä Pumpeligaalassa.

Tiesitkö muuten, että myös vuoden musiikkivideon äänestys on käynnissä? Yhteensä 365 lähetettyä kotimaista videota ovat mukana kamppailemassa Kansanpumpelin palkinnosta. Suosikkivideotansa voi äänestää osoitteessa https://www.omvf.inertica.fi.

Äänestysaikaa on lauantaihin 27.8.2022 kello 14.00 asti. Kaikki äänestäneet ovat mukana seitsemän Soundin vuosikerran arvonnassa. Voittaja julkaistaan Oulun Musiikkivideofestivaalien palkintojenjakogaalassa Pumpeligaalassa 27. elokuuta.

Lauantaina 27. elokuuta Nuotin vieressä on tilaa -kuoropäivä

Kuorokulkue on luvassa Mannerheimin puistosta Rotuaarin aukiolle lauantaina 27. elokuuta kello 13.45. Kuorolaulua on kuultavissa ympäri Oulun keskustaa ja yhteiskonsertti kuullaan kello 14–16 Rotuaarin aukiolla.

Nuotin vieressä on tilaa valtaa jälleen Oulun kadut ja kuppilat! Seitsemättä kertaa järjestettävä kuoropäivä kokoaa Oulun alueen kuorolaulajat jälleen yhteen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuoropäivään osallistuu tänä vuonna 17 kuoroa ja lauluyhtyettä, jotka esiintyvät Oulun kahviloissa ja baareissa sekä Valkean kesäkadulla.

Iltapäivällä laulajat kokoontuvat Mannerheimin puistoon, josta he siirtyvät laulaen kulkueena Rotuaarin aukiolle. Rotuaarin yhteiskonsertissa osa kokoonpanoista esittää omaa ohjelmistoaan, ja konsertti aloitetaan ja lopetetaan yhteisnumeroilla. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii oululainen kuoronjohtaja Kristian Heberg. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Juontajana Kati Jurkko. Esiintymässä Naiskuoro Aava, Kamarikuoro Aiolos, Lauluyhtye Haikia, Lauluyhtye Pyrstötähdet, Iin Mieslaulajat, Oulun NMKY:n mieslaulajat ja Cassiopeia. Yhteisnumeroissa mukana myös päivän muita kokoonpanoja.