Eläinten jäljillä -näyttely tarjoaa iloa ja tietoa kaikenikäisille – toiminnallinen luontopolku Tietomaassa kutsuu kokemaan luontoa kaikilla aisteilla

Eläinten jäljillä näyttely on toteutettu tiedolla taidolla ja tyylillä. Kuvassa huuhkajalla on näätä kynsissään. Kuvat: Mari Kivioja.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Näyttelyn projektipäällikkö Anna Taskinen kertoo, että kun näyttely päätettiin tuoda Tietomaahan, ensimmäinen ajatus oli, että näyttelystä tulee hyvin toiminnallinen. Museon kokoelmiin onkin yhdistetty parikymmentä toiminnallista kohdetta ja eläinnäyttely on tuotu nykyaikaan. Näyttelyssä on noin 500 selkärangatonta ja 150 täytettyä eläintä sekä luurankoja.

 “Kun näyttelyä alettiin suunnittelemaan, haasteena oli aiheen laajuus. Päädyimme rakentamaan näyttelyn erilaisten elinympäristöjen mukaan. Meiltä löytyy kaupunkiluontoa, suota, metsää ja meren rannikkoa, joilla on kaikilla omat erityispiirteensä”, Taskinen kertoo.

Yhteistyönä yliopiston kanssa

Ensimmäinen laaja näyttely-yhteistyö yliopiston kanssa on ollut hedelmällistä. Näyttely on toteutettu Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston yhteistyönä.

“Yliopistolta tulee tietotaustaa ja Tietomaassa on käytännön osaamista, miten asiat tuodaan kävijöitä lähelle – miten voidaan toiminnan kautta kokea lähiluontoa”, Taskinen kertoo.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertoi Oulun eläinnäyttelyjen monivaiheisesta historiasta, joka alkaa vuodesta 1783. Eläinkokoelmia on muun muassa uponnut mereen ja tuhoutunut pommituksissa.

Aluellinen rajaus on tehty noin sadan kilometrin säteelle Oulusta ja näyttely tarjoaa myös retkivinkkejä, joista saa innostusta ja inspiraatiota luontoseikkailuille.

“Oulun seudun luontoa määrittää pohjoinen sijainti ja maan kohoaminen. Mukana on myös hienoja kuriositeetteja ja erikoisuuksia, kuten Hupisaarilla kuteva uhanalainen meritaimen”, Anna Taskinen kertoo.

Polkua pitkin luontoon

Näyttelyn ajatuksena on kulkea kuin luontopolkua lähiluonnossa. Matkalla kohdataan erilaisia eläimiä ja nähdään niiden toimintaa eri vuodenaikoina. Näin ihmiset pääsevät kokemaan elämyksiä luonnossa sekä oppimaan uutta.

Ensimmäiseksi tutustutaan kesäiseen kaupunkiluontoon. Inspiraationa on toiminut Hupisaarten kaupunkipuisto.

“Kaupunkiluonto on ympäristö, jossa ihminen vaikuttaa voimakkaasti ja olosuhteet ovat hyvin erilaiset kuin koskemattomassa luonnossa. Ympäristö on rakennettua ja keinovalaistus häiritsee luonnollista pimeän ja valon rytmiä. Tämä vaatii lajeilta monenlaista sopeutumista”, projektipäällikkö toteaa.

Kävijät pääsevät kokeilemaan, miten lennetään lintujen lailla.

Kaupunkiympäristössä voi kohdata muun muassa sinisorsan poikueineen, harakan, variksen ja ketun. Näyttelyssä on elementtejä, jotka toistuvat osiosta toiseen. Sisään tullaan sammalportista, jossa on jokaisen osion nimi. Vastaan tulee lohkareita, joissa Vikke-kärppä seikkailee ja arvuutella voi esimerkiksi eläinten ääniä.

Tiedonjanoisimmille on info-kioskeja, suuria näyttöjä, joista löytyy lisätietoa alueen lajistosta ja ympäristöstä. Myös dioraamojen yhteydessä on pienet näytöt, joissa kerrotaan esillä olevista eläimistä.

Toiminnallisia elementtejä

Oranssien pylväiden ohessa on toiminnallisia elementtejä. Yhdessä näistä lapset pääsevät värittämään eläimiä, ja kuvat sitten skannataan seinälle. Kuvat heräävät eloon maisemassa kaikkien nähtäväksi.

Näyttelyssä on erityisesti keskitytty metsän suurpetoihin. Esillä on valtava karhu ja saalista pyydystävä ilves sekä ahmoja ja susia. Metsän pääsee kokemaan makuaistia lukuun ottamatta kaikilla aisteilla.

“Täällä voi tunnustella erilaisia puulajinäytteitä ja haistella metsän tuoksuja. Kävijät pääsevät myös säveltämään äänisinfoniaa luonnonäänistä kaikille kuultavaksi”, Taskinen kertoo.

Eläinten jäljillä näyttely Oulun Tietomaassa 2.3 – 31.7. 2023.