Eija ja Veikko Lesosen säätiö tukee lasten ja nuorten hyvinvointia – avustusten haku auki maaliskuun loppuun

Tempo-toiminta on saanut inspiraationsa Venezuelan El Sisteman toiminnasta. Toiminnan lähtökohdat ovat yhteisölliset ja sosiaaliset, musiikillista laadukkuutta unohtamatta! Kaukovainion Tempo-orkesteri valmistautuu joulukonserttiin avustuksien kautta saatujen soittimien ja välineistön turvin. Kuvat: Tempo Sistema Oulu ry

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Eija ja Veikko Lesosen säätiö perustettiin vuosituhannen alussa avustamaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa yleishyödyllistä työtä Pohjois-Suomessa. Avustuksilla on tuettu muun muassa pohjoissuomalaisia perheitä, liikunta- ja kulttuuritoimijoita, urheiluseuroja ja yhdistyksiä. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Raisa Lesonen pitää tärkeänä, että säätiön tuki kohdentuu suoraan lasten- ja nuorten hyväksi tehtävään työhön. 

“Saamme paljon hakemuksia lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen liittyen, mikä on ihan ymmärrettävää, harrastamisen kulut voivat olla lajista riippuen todella korkeat. Toivoisimme, että saisimme enemmän hakemuksia, jotka ovat lasten ja nuorten itsensä ideoimia. Säätiömme avustamana lapset ja nuoret pääsisivät itse kokeilemaan siipiään, voisimme olla hyvinkin mukana sellaisessa”, Lesonen visioi.  

Esimerkiksi perheiden äkillisesti muuttunut taloudellinen tilanne eron, työttömyyden tai sairauden vuoksi tuo vaikeuksia jatkaa harrastetoimintaa. 

“Olisi tärkeää, että lapsi voi jatkaa harrastustaan tutussa porukassa, vaikka perheessä olisikin vaikea muutostilanne. Olemmekin säätiöstä tukeneet suoraan harrastemaksuihin tai välineisiin liittyviä kuluja suoraan yksityisille henkilöille, säätiön myöntövarojen ja säätiön sääntöjen puitteissa”, Lesonen toteaa.  

Avustukset halutaan mieluummin kohdentaa pienille toimijoille suoraan ruohonjuuritasolle, missä taloudellista apua juuri tarvitaan. 

“Emme tue perustoimintaa, esimerkiksi kuntien pitää vastata itse liikuntavälineiden hankinnasta. Sellaiset hankkeet, joiden vaikuttavuus on laaja ovat kiinnostavia. Miten mahdollisimman moni lapsi tai nuori hyötyisi säätiön tuesta – sellaisia voisi olla vaikka erilaiset tapahtumat tai nuorten vetämä kesäleiri? Toiminnassa voi syntyä myös muutama kesätyöpaikka nuorelle. Esimerkiksi tällaisia kyläyhdistysten ideoimia hankkeita olemme myös tukeneet”, Lesonen toteaa.  

Avustus soittimien hankintaan 

Kaukovainion koulun käytävällä läksyjään ja soittoläksyään tekevät Nanna ja Emilia (edessä). Tempo-toiminta tuo musiikinopetuksen lapsia lähelle, joten kyydistä tai kustannuksista ei tule kynnyskysymys harrastamiseen.

Eija ja Veikko Lesosen säätiön avustamana Tempo-orkesteri sai oppilailleen ajantasaiset ja sopivan kokoiset soittimet. Avustus tuli orkesteritoiminnan kannalta ratkaisevaan vaiheeseen. 

“Tempo-orkesteritoiminta on matalan kynnyksen harrastetoimintaa musiikin parissa, tarjoamme soittimet lapsille käyttöön ilmaiseksi. Orkesteriharjoitukset ja soitonopetus tapahtuu kouluilla, koulupäivän jälkeen. Oulussa toiminta aloitettiin 2018, keräsimme lahjoituksina soittimia orkesteriamme varten ja saimme toiminnan aloitettua Kaukovainion ja hieman myöhemmin Paulaharjun kouluilla”, Taru Nygård, Tempo Sistema Oulu ry:n toiminnanjohtaja ja Tempo-orkesteritoiminnan koordinaattori, kertoo.  

“Tempo-orkesteritoiminta on ollut kouluilla todella suosittua ja tietysti soittajamme ovat kasvaneet orkesterin alkuajoista. Eija ja Veikko Lesosen säätiöltä saamallamme avustuksella olemme voineet laajentaa toimintaamme: saatoimme perustaa toisen orkesteriryhmän. Lisäksi olemme voineet hankkia isommille soittajille sopivamman kokoiset soittimet ja saimme puuttuvia soittimia, kuten kontrabasson”, Nygård iloitsee.  

Paremmilla puitteilla Tempo-orkestereita on ryhmät 3. -4.-luokkalaisista ja 5. -7.-luokkalaisista molemmilla kouluilla. Soittimia on riittävästi, jotta niitä voidaan myös kierrättää isommilta pienemmille. Tempo orkesteri tuo iloa paitsi soittajille itselleen, myös ympäröivään yhteisöön.  

“Esiintyminen tietysti kuuluu orkesterin toimintaan ja olemme järjestäneet perheiltoja, joissa orkesterit soittavat. Ensi viikolla lähdemme Helsinkiin, meidät on kutsuttu Musiikkitaloon European Youth Orchestran Side by Side – konserttiin, johon lähtee molempien koulujen 5. -7. -luokkalaisista orkestereista yhteensä 21 henkeä. Pidämme myös Vantaan Lehtikuusen koulun Tempo-orkesterin kanssa yhteisen koulukonsertin”, Nygård iloitsee.  

Tempo –orkestereiden runsaat esiintymiset ovatkin tärkeä osa sekä toiminnan pedagogisia että yhteisön kulttuurikasvatuksellisia tavoitteita.  

Eija ja Veikko Lesosen säätiön avustushaku on avoinna 31.3.2022 saakka. Avustukset jätetään sähköisen hakujärjestelmän kautta.   

 

Lue myös