Chaplinin tyttärentytär tuo maailmalla ylistetyn Bells and Spellsin Ouluun – ”Tämän luokan esityksiä näkee Suomessa älyttömän harvoin”

Bells and Spells -esityksen tähdet ovat Aurelia Thierrée ja Jaime Martinez.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun teatterissa nähdään ensi viikolla harvinaislaatuinen kansainvälinen vierailuesitys Bells and Spells, kiehtova yhdistelmä teatteria, sirkusta, taikuutta, tanssia ja kabareeta. Vuodesta 2018 saakka maailmaa kiertäneen teoksen takana ovat koomikkolegenda Charles Chaplinin perilliset: esityksen on ohjannut Chaplinin tytär Victoria Thierrée Chaplin ja pääosassa on tyttärentytär Aurelia Thierrée.

Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio on hyvin innoissaan Bells and Spells -esityksen saamisesta Ouluun. Se esitetään Suomessa vain kahdessa paikassa, ensi lauantaina loppuunmyydyssä Kansallisteatterissa Helsingissä sekä perjantaina ja lauantaina 24.–25. toukokuuta Oulun teatterin suurella näyttämöllä.

Lehmuskallion mukaan Bells and Spellsiä on vaikea kuvailla perinteisillä tyylilajeilla, koska se kurottaa niin moniaalle. Surrealistisia sävyjä tavoittava teos seuraa, kuinka Aurelia Thierréen esittämä kleptomaanikko joutuu varastamiensa esineiden armoille: naulakko alkaa kävellä, tuolit ja pöytä liukuvat, henkareista muodostuu lohikäärme ja mekkokin alkaa yhtäkkiä elää omaa elämäänsä.

Esityksessä on Aurelia Thierréen rinnalla mukana tanssija Jaime Martinez ja teosta on usein kuvailtu fyysiseksi teatteriksi, mutta Lehmuskallio sijoittaisi teoksen ehkä mieluummin nykysirkuksen kategoriaan.

”Esityksessä on tosi paljon sellaista, mitä itse rakastan näyttämöllä – tapahtuu ihmeitä ja illuusioita. Ihmiset katoavat, esineet liikkuvat itsestään, eloton herää eloon”, Lehmuskallio kuvailee. Siinä on hänen mukaansa myös ”vanhan sirkuksen lumoa” ja surrealistista huumoria.

Esityksessä on tosi paljon sellaista, mitä itse rakastan näyttämöllä – tapahtuu ihmeitä ja illuusioita.
Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio

Onkin ehkä helpompi määritellä, mitä teos ei ole ollenkaan: perinteistä puheteatteria. Bells and Spells on siis hyvin ymmärrettävissä katsojan kielestä riippumatta, koska repliikkejä ei juuri ole.

”On ihanaa tulla ällistetyksi taiteen parissa”, Lehmuskallio kiteyttää teoksen lumon.

Kuuden vuoden menestystarina

Bells and Spellsin saamista Ouluun voi pitää kulttuuritapauksena. Lehmuskallion mukaan se on hänen reilut neljä vuotta kestäneen Oulun teatterin kautensa merkittävin vierailuesitys, jollaisesta ”ei ole voinut haaveillakaan” aikaisemmin.

”Ylipäänsä tämän luokan esityksiä näkee Suomessa älyttömän harvoin: korkeintaan Helsingin juhlaviikoilla, Tampereen teatterikesässä joskus, ehkä Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla. Siis valtavan kokoluokan, korkean profiilin festivaaleilla”, Lehmuskallio vertaa.

Harvinaislaatuisen esityksen saaminen Ouluun perustuu vahvoihin yhteistyöverkkoihin. Kansallisteatteri ja CIRKO – Uuden sirkuksen keskus tuovat Bells and Spellsin Helsinkiin ja Oulun teatteri yhdessä Flow Productionsin kanssa Ouluun.

”Ilman tällaista yhteistyötä meillä ei olisi yksin mitään mahdollisuuksia tämän kokoluokan esityksiä tuoda tänne”, Lehmuskallio sanoo.

Nainen tanssii näyttämöllä

Aurelia Thierréen äidinisä oli legendaarinen Charlie Chaplin.

Esitys on kiertänyt ympäri maailmaa vuodesta 2018 lähtien ja saanut erittäin kiittäviä kritiikkejä arvovaltaisessa mediassa, kuten The Timesissa ja Guardianissa.

”Ihan hengästyttää, kun katsoo esityskalenteria ja -paikkoja. Sekin tietysti kertoo osaltaan laadusta: todella harvoin esitykset, jotka eivät ole ihan maailmanluokkaa, saavat noin pitkää elinkaarta”, Lehmuskallio sanoo.

Kiehtova teatteriperhe

Teoksen ohjaaja, legendaarisen Charles Chaplinin (1889–1977) tytär Victoria Thierrée Chaplin (s. 1951) on perustanut ensimmäisen nykysirkusryhmänsä jo 1970-luvulla ranskalaisen miehensä Jean-Baptiste Thierréen kanssa. Aurelia Thierrée (s. 1971) esiintyi perheensä kanssa ensimmäisen kerran 4-vuotiaana.

”He kyllä täyttävät todella hyvin esittävän taiteen ja teatteriperheen määritelmän! He ovat jo 1970-luvulta ryhtyneet tekemään tällaisia yleensä sanattomia, fyysisen teatterin, sirkuksen, taikuuden ja illuusion rajamailla kulkevia esityksiä”, Lehmuskallio kertoo.

”Aurelia Thierrée onkin sanonut, että kun muut lapset haaveilevat karkaamisesta koulusta sirkukseen, hän on yrittänyt karata sirkuksesta kouluun. Hän yritti tehdä myöhemmin irtioton hankkimalla järkevän ammatin, mutta palasi kuitenkin esitysten pariin ja tekee edelleen paljon yhteistyötä äitinsä kanssa.”

Bells and Spells Oulun teatterin suurella näyttämöllä perjantaina 24.5. ja lauantaina 25.5. klo 19.