Botnia-palkinnon voitti saamelaisten historiaa käsittelevä Veli-Pekka Lehtolan tietokirja

Inarista kotoisin oleva Veli-Pekka Lehtola on voittanut tämän vuoden Botnia-kirjallisuuspalkinnon. Kuva: Ville Honkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjailija Veli-Pekka Lehtola (s. 1957) on saamelaisen kulttuurin professori Giellagas-instituutissa Oulun yliopistossa. Inarista kotoisin oleva Lehtola on itse pohjoissaamelainen.

Botnia-palkinnon raati toteaa perusteluissaan Entiset elävät meissä – Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022) -voittajateoksesta näin:

”Veli-Pekka Lehtolan Entiset elävät meissä – Saamelaisten historia ja Suomi on ainutlaatuinen, taitavasti kirjoitettu tietokirja, joka valaisee aihettaan ikään kuin sisältä päin. Se punoo yhteen tekijänsä syvää akateemista asiantuntemusta ja saamelaisen muistikulttuurin kerroksia, saamelaisten omia ääniä ja kokemuksia. Teos ei kuitenkaan tarkastele vain saamelaisuuden vaan myös pohjoisen historiaa. Lisäksi se on kansainvälisesti kiinnostava käsitellessään Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan elävää menneisyyttä.”

Saa itkemään ja nauramaan

Lisäksi raati toteaa, että Lehtolan lähtökohta saamelaisten omasta historiatietoisuudesta ja ”meijän historioista” toimii kirjassa erittäin hyvin.

”Teos on sujuvalukuinen ilman että siinä vedetään millään tavalla mutkia suoriksi tai tingitään tiedollisesta syvyydestä. Lehtola kirjoittaa inspiroivasti ja elävästi – kuivakkuudesta ei ole tietoakaan. Vahvasti tietoon pohjautuva teos onnistuu herättämään lukijassa syviä tunteita samalla tavoin kuin parhain kaunokirjallisuus.”

”Yhdessä kohdassa se saa lukijansa nauramaan, toisessa pyyhkimään kyyneleitä, mutta ennen kaikkea se avartaa lukijansa käsityksiä saamelaisten historiasta ja historian tulkinnasta. Lukija joutuu katsomaan itseään peiliin ja oppii jotain itsestään. Entiset elävät meissä. Saamelaisten historia ja Suomi kertoo menneestä ja heijastaa tätä hetkeä, mutta ennen muuta se on tärkeä tuleville polville.”

Kaikki lajit voivat osallistua

Oulun kirjailijaseuran jakaman, 15 000 euron arvoisen, Botnia-palkinnon ehdokkaaksi voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos.

Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan.

Botnia-raadin jäsenet ovat journalismin yliopettaja Satu Koho, toimittaja Pia Kaitasuo, kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, kirjabloggaaja Simo Sahlman, dramaturgi Jukka Heinänen, pastori Juha Vähäkangas, sekä kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä.

Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki, Osuuskauppa Arina ja Fingersoft. Oulun kirjailijaseura on Oulun alueen ammattikirjailijoiden edunvalvonta- ja tukijärjestö. Sen tarkoituksena on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia, rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä sekä ajaa alueen kirjailijoiden etuja.

Palkinnonjakotilaisuus pidetään lauantaina 15.10. klo 14 Valveen Paljetti -kahvilassa (Hallituskatu 7, Oulu). Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen voittaja on Suomalaisessa Kirjakaupassa (Kauppakeskus Valkea, Isokatu 24-25, Oulu) klo 15.30. Voittaja esiintyy myös Helsingin Kirjamessuilla Lonna-salissa lauantaina 29.10. klo 11.

 

 

 

 

Lue myös