Botnia-palkinnon raatiin tunnettuja kirjallisuusvaikuttajia – kalaliike Hätälä vuoden 2023 lahjoittaja

Oulun kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja Hanna Jarva (vas.) ja kirjailija Sirpa Kähkönen kuuluvat Botnia-raadin uusiin jäseniin. Kuvat: Sanna Krook & Tommi Tuomi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yhteensä Botnia-raadissa on seitsemän jäsentä, kuten aiempinakin vuosina. Raadin puheenjohtajana jatkaa tutkija Satu Koho. Uusista jäsenistä kirjailija Sirpa Kähkönen on Suomen Kirjailijaliiton entinen puheenjohtaja, oppikirjailija Aleksis Salusjärvi on toiminut muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-raadin puheenjohtajana ja Hanna Jarva on Oulun kaupunginkirjaston kirjastonhoitaja.

Lisäksi vuoden 2023 palkinnon kolmas lahjoittaja on valittu. Tänä vuonna 15 000 euroon nousseen palkintosumman vakiolahjoittajat ovat tasaosuuksin Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.

Kolmas, vuosittain vaihtuva lahjoittaja edustaa oululaista liike-elämää, ja tulevana vuonna tämän vastuun ottaa perinteikäs, 85-vuotias kalaliike Hätälä Oy.

Kaikki lajit käyvät

Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä.

”Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään. Ja tiesitkö: Botnia on arvoltaan suurin suomalainen kirjallisuuspalkinto, joka voidaan myöntää sarjakuvalle”, muistutetaan Oulun kirjailijaseurasta.

Vuonna 2023 Botnia-raatiin kuuluvat journalismin yliopettaja Satu Koho, toimittaja Pia Kaitasuo, kirjastonhoitaja Hanna Jarva, kirjallisuuskriitikko ja oppikirjailija Aleksis Salusjärvi, kirjailija Sirpa Kähkönen, kirjabloggaaja Simo Sahlman sekä kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä.

 

 

Lue myös