Balettiryhmä Tenhon Mahla-esitys Valveella kuvaa yhteyttä ja onnellisuutta luonnon kanssa

Koivun mahlalla on balettiteoksessa suuri symboliarvo. Joku viisas on joskus sanonut, että tanssi on liikkeen runoutta. Mahlan kerrotaan kuvaavan tätä runoutta parhaimmillaan. Kuva: Nina Karaush

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mahla on balettiteos, joka pohjautuu luonnon, sen antimien ja ihmisen yhteyteen. Mahlan vertauskuvallinen symboliikka ja dramaturgia ammentaa voimansa ihmiskunnan menneisyydestä sekä nykymaailman luontosuhteesta. Mahla tutkii ihmisyyttä ja ihmiskuntamme riippuvuussuhdetta luontoon.

”Onko ihminen ajamassa päin kohtaloa, jossa tehdyt valinnat särkevät herkän ja hedelmällisen keskinäisen suhteemme peruuttamattomalla tavalla? Ottaako luonto lopulta vallan? Miltä mahla silloin maistuu?”, kysytään esityksessä.

Koivun mahla symbolina

Mahlalla on balettiteoksessa suuri symboliarvo. Tämä näkyy lavastuksen vihreänä värinä sekä ihmisiin viittaava koivu ja sen mahla, joka on baletin ydinteema. Koivun mahla symboloi läpi teoksen vahvana virtaavaa voimaa, elinvoimaa, energiaa ja onnen tunnetta.

”Balettiteos yhdistää myös suomalaisen mytologian osaksi universaalia ihmisyyden olemusta – ihminen on kuin koivu, jolla on kaarnansa. Samoin kuin koivussa, ihmisessä virtaa mahla, elämänvoima. Kuten koivussa, ihmisestä löytyy mustaa ja valkoista. Samoin kuin koivu, ihminen etsii tasapainoa ja symbioosia ympäristönsä kanssa. Onnistuminen vaatii rohkeutta, ymmärrystä ja uskaltamista”, balettiryhmäläiset kertovat.

Kymmenes vuosi menossa

Mahla-baletti on Tenhon tuotannon 10:s toimintavuoden baletti. Balettituotantoryhmä Tenho on rakentunut H.I.R.V.I.-työryhmänä aikaisemmin tunnetun tuotantoryhmän perustalle. Työryhmä on aikaisemmin tuottanut paljon kiitosta saaneen Hirvenmetsästysbaletin, jota esitettiin vuosina 2013–2015 kokoillan teoksena sekä otteina lukuisissa tapahtumissa.

Tenhon taustalla on joukko innokkaita kulttuuri- ja taidealan ammattilaisia ja harrastajia, jotka muodostavat tuotantoryhmän moniammatillisen ja monitaiteellisen työryhmän. Työryhmän jäsenillä on monipuolinen kokemus muun muassa erilaisista taide- ja kulttuurialan projekteista.

Kantaesitys 11.8.2022  klo 19.00 Kulttuuritalo Valve. Muut esitykset: 12.8 klo 19.00, 13.8 klo 13.00 ja 16.00 Kulttuuritalo Valve.

Lisätietoja tenhobalettituotanto.wordpress.com