Bändi, jossa saa luvan kanssa kiljua – oululaiselta punkyhtyeeltä ulos esikoisalbumi

Saa kiljua -yhtye joutui myös koronan kurittamaksi, mutta nyt pääsemässä kunnolla ääneen. Kuva: Anu-Maija Kärjä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yhtyeen musiikilliseen ämpäriin on sekoitettu monenlaisia aineksia ja superhiivana toimii vuosien ystävyys ja yhteinen soittokokemus. Jyrki Niemelä, kitara, Ilkka Immonen, basso, Tiina Vaattovaara, laulu ja Matias Haapaniemi, rummut, ovat esiintyneet yhdessä jo aiemmin muissa kokoonpanoissa.

Albumi äänitettiin oululaisella Space Studios -studiolla Janne Huotarin johdolla, joka on äänittänyt muun muassa Terveet kädet ja Aknestik-yhtyeitä. Soundin viimeisteli suomalaisten indiebändien luottomasteroija Jarno Alho. Äänityksissä haluttiin säilyttää fiilis rouheana ja taustatrio äänitti biisit livenä yhdessä soittaen.

Musiikillisesti monipuolinen albumi on saanut vaikutteita hyvin erityylisiltä punkbändeiltä. Ohjenuorana oli vain tehdä levy, joka on täynnä räjähtävää energiaa. Syntyi 11 biisin verran simppeliä melodista punkkia, jossa on kuitenkin myös koukkuja ja vaihtelua. Sävellyksistä vastaavat Ilkka Immonen ja Jyrki Niemelä.

Laulaja Tiina Vaattovaara on tehnyt laulumelodiat ja sanoitukset. Lyriikoissakin liikutaan monenlaisissa maailmoissa mutta jonkinlaisen yhteisen nimittäjän Vaattovaara on niissä huomannut.

”Mulla on ollut näiden lyriikoiden kirjoittamismetodi aikalailla sellainen “mitä sylki suuhun tuo” -tyyppinen enkä ole tietoisesti kirjoittanut jostain tietyistä teemoista. Mutta kun aloin miettiä kokonaisuutta tarkemmin, huomasin, että aika monessa biisissä käsitellään jollain tavoin vapautta. Vapautta olla se, mikä on. Vapautta ilmaista mielipiteensä ja puolustaa itseään. Vapautta elää, kuten haluaa.”

Murtaudutaan lokeroista

Albumin avausraidalla murtaudutaan konkreettisesti ulos vapauteen.

”Kiljupunkkarit oli heti selkeä albumin eka biisi, koska mulle ne kiljupunkkarit ollaan me, Saa kiljua. Tää bändi on juuri sitä ikkunoiden rikki potkimista ja lokeroiden murtamista. Punk on meille vapautta tehdä, mitä huvittaa”, Vaattovaara kertoo.

”Meidän biisien tunnekirjo on kaikkea raivosta rakastumiseen. Mulle on ollut tosi tärkeää, että tässä bändissä “saa kiljua” eli musan kautta voi kanavoida myös negatiivisia fiiliksiä ja huutaa ne ulos.”

Potkin ikkunan rikki ja pakenen/

yhtään kauempaa täällä mä ole en.

Sirpaleet rahisee vain kengänpohjissa/

kun ulos tästä hourulasta kävelen.

(Kiljupunkkarit)

Toisaalta synkissä vesissäkään ei yhtye jaksa koko ajan märehtiä. Kun aikansa valittaa, voi taas nähdä elämän hauskatkin puolet. Bändi toivoo, että myös kuulijat kokevat itsensä hyväksytyiksi sellaisina kuin ovat.

”Paras palaute olisi tietenkin se, että joku muukin saa näistä biiseistä jotain kiksejä ja ehkä jopa voimaa tehdä omassa elämässä itsensä näköisiä ratkaisuja ennakkoluuloista välittämättä. Me toivotaan myös, että meidän keikoilla olisi sellainen fiilis, että täällä ollaan ystävien seurassa pitämässä hauskaa.”

Koronan kurittamat

Kesällä 2019 perustettu bändi ehti juuri treenata setillisen biisejä timanttiseen kuosiin, kun korona vei maton jalkojen alta. Ensimmäinen keikka ehdittiin kuitenkin soittaa juuri ennen rajoituksia Oulun legendaarisessa diy-mekassa Tukikohdalla.

Samaan paikkaan yhtye palaa myös levynjulkaisukeikallaan marraskuun 18. päivä yhdessä helsinkiläisen Likaiset pikkarit -bändin kanssa.

”Onhan se välillä ollut aika absurdia olla punkbändi, joka ei pääse keikkailemaan. Se on kuitenkin se, mihin tämä koko homma tähtää: soittaa rokkia kavereiden kanssa hyvissä paikoissa oikealle yleisölle”, kitaristi Niemelä hymähtää.

Apua keikkamyyntiin

Bändi oli pitkään olemassa vain digitaalisesti muutamia Oulun seudulla tehtyjä keikkoja lukuun ottamatta. Ensimmäinen Päiväkännit-ep ilmestyi heti syksyllä 2019 ja sen jälkeen on julkaistu sinkkuja, live-levy ja toinen ep.

Tulevan esikoisalbumin yhdestätoista kappaleesta neljä on julkaistu vuoden 2022 aikana sinkkuina. Vastaanotto on ollut erittäin kannustavaa, kaikki singlet ovat päätyneet Spotifyn kuratoimille soittolistoille ja kuunteluja biiseille on kertynyt yhteensä yli 35 000. Biisit ovat soineet myös Ylen toimitetuissa musiikkiohjelmissa.

Vaikka bändistä löytyy monenlaista osaamista, toivoo Saa kiljua -yhtye saavansa tulevaisuudessa apua esimerkiksi juuri keikkojen myymiseen. Tällä hetkellä homma on tuntemattomalle suuruudelle hyvin haastavaa. Siitä huolimatta keikkoja on tiedossa jo ainakin Tampereelle ja Joensuuhun.

”Kyllähän se sellainen indiemenestys olisi kiva, levyt menisivät kaupaksi, keikoilla olisi porukkaa ja jos matkalla pankkiin ei naurattais, niin ei sentään itkettäisikään”, yhtye summaa tulevaisuuden tavoitteitaan.

Voitko olla hiljaa? julkaistaan perjantaina 11.11.2022 kaikissa suoratoistopalveluissa. Lisätietoja: saakiljua.fi

 

 

Lue myös