Asuntomessut 2025: Taideohjelma etsii elinympäristöön vakuuttavaa taidetta

Oulun asuntomessualueelle toteutettavan taiteen tavoitteet ja toteutusperiaatteet on määritelty Hartaanselänrannan taideohjelmassa. Teosten tulisi olla taiteellisesti niin vakuuttavia, että ne säilyvät ajankohtaisina vuosikymmenten päähän.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen Oulussa aluerakentamiskohteeseen laadittu taideohjelma. Oulun kaupunki etsi alkusyksystä kolmea ammattitaiteilijaa tai työryhmää toteuttamaan taideteoksen kolmeen muuntamorakennukseen, jotka sijoittuvat Hietasaaren puolella olevalle Asuntomessualueelle.

Taidetta hankitaan Oulun Asuntomessualueelle sekä taiderahalla että prosenttitaideperiaatteella. Taideraha muodostuu Hartaanselänrannan tonttien rakentajilta kerättävästä osuudesta ja Oulun kaupungin osuudesta. Prosenttitaide, jota alueen rakennuttajat toteuttavat, on ollut mukana asuntomessualueen suunnittelussa alusta asti.

Asuntomessualueen muuntamorakennuksiin haettiin kolmiulotteisia tai reliefimäisiä teoksia tai toteutuksia, joihin voidaan yhdistää erilaisia tekniikoita ja materiaaleja ja jotka kestävät pohjoisen sääolosuhteita. Hakemuksia tuli 71 kappaletta.

Hartaanselänrannan taideohjelman ohjausryhmä valitsi muuntamotaideteoksen toteuttajaksi kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen. Myös kaksi muuta taiteilijaa on valittu, mutta tämänhetkisen tilanteen vuoksi kahden muun työn toteutus ja rahoitus tarkastellaan erikseen.

Taideohjelmaa laatimassa ollut kuvataiteilija, taidekoordinaattori Moosa Myllykangas kertoo Schroderuksen olevan arvostettu ja taideohjelmaan hyvin sopiva kuvanveistäjä. Myllykangas on laatinut taideohjelman yhdessä taiteen ohjausryhmän kanssa.

Asuntomessualueelle tulevan ympäristötaideteoksen tekee Jenni Tieaho. Teoksessa on käytetty materiaalina muun muassa tervattua paanua.

Taiteella lisäarvoa ja elämyksiä

Julkinen taide lisää elinympäristön viihtyisyyttä, turvallisuutta ja kuntalaisten hyvinvointia. Hartaanselänrannan taideohjelman tavoitteena on, että taideteoksista muodostuu maamerkkejä, jotka kulkevat mukana ihmisten elämänmatkalla.

”Monipuolisen julkisen taiteen avulla Hartaanselänrannalle rakentuu laadukas ja elävä asuinalue sekä kiinnostavaa uutta kaupunkiympäristöä. Kriittisen maailmantilanteen takia taiteen toteuttamista on mietittävä tarkasti, mutta laadusta ei tingitä”, Myllykangas painottaa.

Tutustu taideohjelmaan: ouka.fi/asuntomessut2025