Aki Mikkonen laulaa suomalaisuudesta ylpeästi ja tunteella: ”Laulunteko antaa onnen kimpaleita”

Rockmuusikko Aki Mikkosen musiikkia päästään kuulemaan livenä lauantaina 7. tammikuuta Petrellissä ja 24. helmikuuta Toppila Klubilla. Kuva: Salla Jämsen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Laulaja-lauluntekijä ja rockmuusikko Aki Mikkosen joulukuu on mukavan kiireinen.

Sunnuntaina 4. joulukuuta muusikko Mikkonen julkaisi ensimmäisen coverinsa, Sininen ja valkoinen, joka liittyy vahvasti hänen jo edesmenneeseen mummoonsa.

”Oon julkaissut kaksi singleä, oman biisini Auringon kaipuu ja ensimmäisen coverini, Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen”, Mikkonen kertoo.

Muusikko on ehdottomasti rock-ihmisiä. Hän kasvoi rock-musiikin ympäröimänä.

”Kun olin polvenkorkuinen, isäni soitti mulle Chuck Berryä, Jerry Lee Lewisiä, Elvistä, Rolling Stonesia ja Beatlesia. Sieltä ne vaikutteet on tulleet.”

Mikkonen syntyi Kemijärvellä ja asui pitkään Rovaniemellä. Hän muutti Ouluun vuonna 2016 ja on viihtynyt oikein hyvin.

”Oulu on pohjoisen ihmisen kaupunki. Käväisin Tampereellakin pikku mutkan, mutta palasin nopeasti takaisin pohjoiseen”, kitaristi naurahtaa.

Suomalaiset ovat selviytyjäkansaa

Mikkonen aloitti tekemään lauluja 14–15-vuotiaana.

”Ajattelin, että pitää osata englantia ja tehdä englanniksi, koska pidin sitä rockin ainoana oikeana kielenä.”

Hiljalleen Mikkonen huomasi pystyvänsä ilmaisemaan itseään paremmin äidinkielellään, suomeksi.

Marraskuun 18. päivä julkaistu Auringon kaipuu on suoraviivainen ja rehellinen rock-kappale.

”Minun mielestä pimeydestä ei ole tehty paljon biisejä. Halusin tuoda tekstissä esille sen, että me ollaan sitkeitä ihmisiä ja keksitään kyllä keinot, miten selvitään”, laulaja avaa.

Suomalaiset ovat tottuneet kylmään ja pimeään.

”Näen, että me ollaan selviytyjäkansa. Ollaan karaistuneita pärjäämään täällä.”

Rakkaan mummon lempilaulu

Mikkosen edesmennyt mummo liittyy vahvasti hänen tuoreeseen ensimmäiseen coverjulkaisuunsa, Siniseen ja valkoiseen. Lauluntekijällä oli mummonsaa erityinen ja läheinen suhde.

”Menin usein Kemijärvelle asuneen mummoni luokse soittamaan kitaraa ja laulamaan. Mummon kanssa oli aina tietty rutiini – juotiin kahvit, sitten mentiin olohuoneeseen ja soittelin hänelle kitaraa”, Mikkonen muistelee.

Mummo tykkäsi erityisesti Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen -laulusta.

”Mummoni oli sotaveteraani. Hän oli toiminut sota-aikana Kemijärvellä puhelinkeskuksessa.”

Soittelun välissä mummo kertoili tarinoita, joko sodasta tai joistakin Mikkosen kanssa tehdyistä luontoretkistä.

”Mummo loi näillä hetkillä meille yhteisiä ihania muistoja.”

Muusikon mummo eli pitkään, melkein 93-vuotiaaksi.

Nyt kun Mikkosen rock-versio Sininen ja valkoinen -kappaleesta on julkaistu, mummo on läsnä entistä vahvemmin.

”Mummon vaikutus ei poistu minusta koskaan. Rakastin häntä silloin, ja rakastan yhä. Ja tuntuu, että hän kuuntelee nytkin tätä meidän puhelua”, muusikko tuntee.

Radiosta liiketoiminnan opettajaksi

Mikkonen on suorittanut radiotoimittajan opinnot Kauhajoen opistolla. Tällä hetkellä hän toimii OSAO:lla liiketoiminnan opettajana.

”Olin Kalevassa myyntihommissa, sieltä loppui työt niin lähdin soittelemaan kitaraa. Kävin Thaimaassakin soittamassa ja Lapin tunturikeskuksia kiertelin myös, kunnes tuli korona. Lähdin tosiaan sitten Kauhajoelle radiotoimittajakouluun, jossa tein podcasteja ja radiolähetyksiä. Aikaisemminkin oon toiminut urheilutoimittajana.”

Toimittajaksi valmistumisen jälkeen töitä ei alkanut löytymään.

”Mulla on pitkä kokemus kaupan alalta myyntitöistä, oma firmakin on. Olin suorittanut aiemmin opettajan pedagogiset opinnot ja laitoin sitten OSAO:lle hakemuksen. Pääsin sinne opettajaksi”, Mikkonen iloitsee.

Hän opettaa tekemään podcasteja, joiden kautta avautuu myös yritystoiminta.

Kitaristi on opettanut OSAO:lla jo puolitoista vuotta. Päivätyö mahdollistaa myös sen, että iltaisin ja viikonloppuisin pääsee treenaamaan ja keikoille.

Jouluna treenataan keikkoja varten

Mikkonen on jouluihmisiä.

”Joulusunnitelmat on vielä auki. Jos bändi on paikkakunnalla, niin kyllä me varmaan käydään pari kertaa treenaamassa ennen tulevia keikkoja.”

Mikkonen ja Mentaaliveljet esiintyvät Oulussa lauantaina 7. tammikuuta Petrellissä. Perjantaina 24. helmikuuta yhtye nousee Toppila klubille, jossa soi Suomirock raikaa Oulussa -tapahtuma.

Mentaaliveljet-kokoonpanossa on kaksi kitaristia, Janne Kauppi ja Jukka Pirttijärvi. Rumpuja soittaa Veijo Buska, bassoa Kimmo Kuoppamaa.

Mikkonen omistaa itse seitsemän kitaraa, akustisia ja sähkökitaroita.

”Joskus tartun keikoilla kitaraan, eli välillä meillä on kolmekin kitaristia.”

Mikkonen täytti helmikuussa 50 vuotta. Ikä ei tunnu missään.

”Ihan kun oisin 32,5-vuotias. Ehkä rokki pitää nuorena, ainakin virkeänä. Rock ’n’ roll on mulle elinvoimaa. Se vaikuttaa muuhunkin elämään – jos vaikka oon tehnyt hyvän sanoituksen, enkä sitä ikinä julkaisisikaan, se tekee mut onnelliseksi. Laulunteko antaa mulle onnen kimpaleita.”