60-vuotias Oulu-seura juhlii merkkipäiviään valokuvanäyttelyn ja puistokävelyn merkeissä

Oulu-seuralaisia jonottamassa kuljetusta Turkansaareen toukokuussa 1966. Kuva: Kalle Sandman

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

60-vuotisen historiansa aikana Oulu-seura on kerännyt huomattavan valokuva-arkiston. Kuvia kaupungin ja seuran historiasta asetetaan nyt esille yleisölle Valveen kahviossa 10.6.–3.7. väliseksi ajaksi.

Seuran hallitus valitsi 40 kuvaa, joista Valveella on esillä puolet. Koko kuvasarja nähdään syyskuun alussa Oulun päivien yhteydessä Haukiputaan Jatulissa avattavassa näyttelyssä.

Näyttelyn vanhimmat kuvat 1960-luvulta ovat Kalle Sandmanin ottamia sekä Kalevan arkistosta. Tällä vuosituhannella Eero Mattila on kuvannut runsaasti seuran tapahtumia. Joitakin kuvia on myös Kaarina ja Eino Niskalan arkistosta. Kuvatekstit kuviin tekivät seuran sihteeri Kari Holma ja hallituksen jäsen Terttu Välikangas.

Neljänkymmen kuvan sarjassa on kuvattu paitsi kaupungin paikkoja ja tapahtumia, kuten Rotuaarin avaaminen, myös seuran omia tilaisuuksia.

Taiteilijat Sanna Koivisto ja Stella-klovni (Anna-Kaisa Järvi) puhuivat Oulun 400-vuotisjuhlavuonna 2005 Ajan kulku -veistosryhmän julkistamistilaisuudessa. Kuva: Eero Mattila

 

Kuvista löytyy monille tuttuja oululaisia vaikuttajia vuosien varrelta, esimerkiksi kirjailija ja seuran puheenjohtajanakin toiminut Atte Kalajoki, kulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola ja taiteilija Hilkka Inkala, jotka kaikki olivat aikoinaan myös Oulun Ettoja eli vuoden oululaisia.

Puistot tutuksi kävelyretkellä

Kävelyretket ovat kuuluneet seuran ohjelmaan vuodesta 1964 lähtien, ja esimerkiksi Atte Kalajoki veti niitä vuosittain.

60-vuotisjuhlaakin on siksi sopivaa viettää myös Kaupunginojan varressa tehtävän kävelyretken merkeissä. Tiistaina 7. kesäkuuta kello 17 alkavan retken vetäjänä toimii Oulun kaupunkia 44 vuotta palvellut insinööri Terttu Välikangas.

Kävelyretken lähtöpaikka on Lyötynpuisto ja kokoontuminen Jaakko Puron Vesilasi-pajuteoksen luona.

Reitti on runsaan kilometrin pituinen. Matkalla tutustutaan Vaaranpuiston, Otto Karhin puiston, Snellmaninpuiston, Hallituspuiston, Maria Silfvanin puiston, Madetojanpuiston ja Pokkisenpuiston historiaan.