Martinniemen koululaiset saavat lukuintoa lukumummeista ja -vaareista

Martinniemessä osataan jo odottaa lukumummin ja -vaarin viikoittaisia vierailuja. Yhteisillä lukuhetkillä on huomattu olevan useita positiivisia vaikutuksia. Kuva: kirjasto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Tanja Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on julistautunut Euroopan lukevimmaksi kulttuuripääkaupungiksi 2026, ja Lukevin kaupunni -kampanja tekee oululaista lukutaitotyötä näkyväksi. Yksi mainio esimerkki yhteisöllisyyttä lisäävästä toiminnasta Oulussa on Martinniemen koulussa säännöllisesti vierailevat lukuvaari ja lukumummi.

Oulun pohjoispuolella Martinniemen koulussa on tänä lukuvuonna vieraillut lukuintoa herättelevä pariskunta. Eläkeläispari Riitta ja Kari ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Suomen piirin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka tukevat oppilaiden lukutaitoa viikoittain.

Vuoden mittaan koulun väelle tutuksi tullut pariskunta on tärkeä lisä koulun turvallisten aikuisten joukkoon.

”Kivaa!”, kuudesluokkalaiset Kerttu ja Sara huudahtavat yhdestä suusta, kun heiltä kysyy, millaista lukumummin ja -vaarin kanssa on lukea.

”En muuten tykkää lukemisesta, mutta tämä on mukavaa, jotenkin erilaista”, luokkatoveri Juho on samoilla linjoilla.

Positiivisia vaikutuksia

Mummin ja vaarin viikoittaisia vierailuja osataan Martinniemessä jo odottaa. Yhteisillä lukuhetkillä on huomattu olevan useita positiivisia vaikutuksia.

”Lukumummi on vaikuttanut lukemiseeni siten, että olen lukenut jonkin verran myös vapaa-ajalla. Joululomallakin tuli luettua”, kuudesluokkalainen Sebastian kertoo.

”Lukuhetket ovat helpottaneet lukemista. Kaverin kanssa lukeminen auttaa”, luokkakaveri Sara on samaa mieltä.

Myös toiminnassa mukana olleen Veetin mielestä lukuhetket kannattavat, sillä ne ovat ”kivoja ja mielenkiintoisia, ei tylsiä”.

Kapteeni Kalsareita ja muita iloja

Mummi ja vaari vierailevat Martinniemen koulussa kerran viikossa. Molemmat tapaavat yhtä lasta kerrallaan noin 20–30 minuuttia. Tapaamisessa luetaan yhdessä oppilaan valitsemaa kirjaa. Lukemisen lomassa keskustellaan uusista ja haastavista sanoista sekä kokeillaan erilaisia lukutapoja.

Viime aikoina vaari on päässyt tutustumaan esimerkiksi Dav Pilkeyn Kapteeni Kalsari ja puhuvat pöntöt -kirjaan, jota oppilaan kanssa on luettu vuorotellen ääneen. Sekä itse lukeminen että tapaamiset ovat lukuvaarin ja -mummin mielestä mukavia.

”Oppilaat tulevat tapaamaan lukuvaaria aika mielellään ja yleensä seuraava koputtelee jo ovella, kun edellisen kanssa lukutuokio on vielä kesken”, Kari-vaari kuvailee

”Aika menee kuin siivillä”, kertoo Riitta-mummi parituntista, jonka he viettävät kerrallaan koululla.

”Myös oppilaiden valitsemat kirjat ovat kiinnostavia ja yllättävän moderneja. Niiden kautta pääsee kurkistamaan nykyilmiöihin”, hän iloitsee.

Koulutuksesta eväät kohtaamisiin

Ennen vapaaehtoistyön aloittamista toimintaan mukaan lähtevä ikäihminen käy Lukumummi- ja -vaari -koulutuksen. Lisäksi hänen tulee antaa MLL:n työntekijälle lupa hakea rikostaustaote Oikeusrekisterikeskukselta.

Molemmat sekä Riitta että Kari kokevat saaneensa MLL:n koulutuksesta monenlaisia vinkkejä ja ohjeita vapaaehtoistyöhön. Koulutuksen aikana on lukutekniikoiden lisäksi käsitelty käytännön asioita sekä sitouduttu vaitioloon – oppilaathan saattavat lukutuokion lomassa kertoilla jotain myös henkilökohtaisesta elämästään.

”Kuulumisten vaihdot ovat olleet mukavia”, useamman kuukauden toimintaan osallistunut Sara kuvaa.

Riitta-mummi on samaa mieltä.

”Lukutuokioissa ollaan tultu tutuiksi puolin jos toisin.”

Toiminta on omiaan tuomaan kiireettömiä hetkiä koulun arkeen, jossa aikuisen jakamaton huomio on monesti kortilla. Martinniemessä ollaankin kiitollisia Lukumummi ja -vaari -toiminnasta monesta eri syystä.

Vaivannäkö kannattaa

Lukumummi ja -vaari -toiminta pyöräytettiin Martinniemessä käyntiin viime syksynä. MLL:n Pohjois-Suomen piirin, joka koordinoi hanketta alueella, työntekijä otti yhteyttä kouluun, sillä Riitta-mummi oli käynyt koulutuksen ja etsi itselleen sopivaa koulua. Kari hyppäsi toimintaan myöhemmin mukaan puolisonsa innostamana.

Lukuhetkien organisointi, tilojen varaaminen ja aikataulujen yhteensovittaminen vaatii koululta resursseja, mutta Martinniemessä on alusta alkaen ollut selvää, että toimintaan halutaan panostaa.

”Tämä on ihana ja tärkeä juttu”, toiminnan koululla käynnistänyt luokanopettaja Johanna Jokela kuvaa.

”Olemme hyvin kiitollisia meidän vapaaehtoisille.”

Iloa myös ikäihmiselle

Koulun erityisopettaja, Satu-Maaria Toppinen, joka tätä nykyä vastaa Martinniemessä toiminnasta, on Jokelan kanssa samaa mieltä

”Ehdottomasti suosittelen toimintaan mukaan lähtemistä kaikille! MLL ohjeistaa koulut hyvin.”

Myös oppilaiden palaute kertoo toimintaan mukaan lähtemisen puolesta. Martinniemessä ei nimittäin maltettaisi luopua yhteisistä lukuhetkistä.

”Tarkoituksena on, että yksi oppilas tapaa vapaaehtoista yhteensä noin 10 kertaa, jotta mahdollisimman moni pääsee toimintaan mukaan”, Toppinen kertoo.

”Nyt alkuvuodesta, kun oli aika ottaa uusia lapsia mukaan, kaikki mukana olleet oppilaat ilmaisivat, että he olisivat kyllä mielellään jatkaneet Riitan tai Karin kanssa”, hän iloitsee.

Myös Riitta ja Kari suosittelevat lämpimästi Lukumummi ja -vaari -toimintaa muille ikäihmisille.

”Lukutoiminnan kautta pääsee kurkistamaan nykykouluun ja tukemaan tärkeää lukutaitotyötä”, Riitta hymyilee.

Lisätietoja Lukumummi- ja vaaritoiminnasta tästä linkistä.