20 vuotta täyttävä Pyrstötähdet laulaa aikuisten naisten lauluja – juhlailtamat tulossa Martinniemen Kerholaan

Pyrstötähdet-lauluyhtyeen laulajia yhdistää rakkaus laulamiseen, runouteen ja tekstien tulkintaan. Kuva: Ida Olsonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lauluyhtye Pyrstötähdet on jäsenilleen paljon enemmän kuin pelkkä lauluryhmä.

”Moniääninen laulu on elämän suola! Samanhenkinen porukka ja huumori on tärkeää”, tietää Katariina Rautiainen.

Kuoronjohtaja Leila Jyväsjärvelle Pyrstötähdet on perheen ulkopuolella ainoa ryhmä, johon hän kuuluu.

”Laulaminen yhdistää muuten hyvinkin heterogeenistä porukkaa. Olen paitsi johtaja, myös tasavertainen laulaja ja joskus näiden roolien välillä on hankala tasapainotella”, Jyväsjärvi myöntää.

Pyrstötähtien jäsenet ovat syntyneet neljällä eri vuosikymmenellä.

”Eri-ikäisyys tuo monipuolisuutta kappaleiden valintaan ja tulkintaan. Ikäerot sinänsä eivät mielestäni vaikuta kuitenkaan ohjelmistoon niin suuressa määrin, kuin meidän jäsenten persoonat”, kuoronjohtaja ymmärtää.

Mukana perustajajäseniä

Pyrstötähdet sai alkunsa 20 vuotta sitten, kun kuusi Barmat-kuorossa laulanutta naista perusti oman lauluyhtyeen. Maarit Saarenkunnas ohjasi Pyrstötähtiä ja sovitti sille lauluja vuoteen 2015 asti. Vuodesta 2017 alkaen Pyrstötähdet on toiminut Oulu-opiston kurssina. Ensin ryhmää johti Olli Roman, syksystä 2020 alkaen Leila Jyväsjärvi.

Tällä hetkellä Pyrstötähtien perustajajäsenistä mukana ovat Eeva Jämsä, sopraano/altto, Leena ”Lensku” Viitanen, 2. sopraano, Lea Nikula, 2. altto sekä Päivi Alasuutari, 2. sopraano/1. altto.

Heistä Lea Nikula on harrastanut laulua yli 50 vuotta.

”Lauloin koulun kuorossa ja nuoruudessa erilaisissa ohjelmaryhmissä, ylioppilasteatterissa ja sekakuorossa.”

Myös Päivi Alasuutari on harrastanut laulamista pitkään, 1980-luvun alusta asti.

”Toinen harvakseltaan kokoontuva ryhmä, jossa olen mukana, on improryhmä Irma Avantgarde.”

2010-luvun kuviot

Ryhmän Venla Aakko, 2. sopraano/1. altto, oli mukana vuosina 2012-2018 ja palasi takaisin vuonna 2022. Sopraano Katariina Rautiainen on ollut osa ryhmää loppuvuodesta 2015 asti.

”Venla Aakko oli silloin samassa työpaikassa mieheni kanssa, ja sitä kautta tutustuin häneen ja sain tietää tällaisesta porukasta.”

Rautiainen on koulutukseltaan musiikinopettaja.

”Musiikkitaustani on aika pitkä ja moninainen. Tällä hetkellä laulan Pyrstötähtien lisäksi viiden naisen porukassa nimeltään Kaarne.”

Pyrstötähtiin kaivattiin sopraanoja, joten Rautiainen ehdotti, että voisi pyytää mukaan myös entisen opiskelukaverinsa Leila Jyväsjärven. Jyväsjärvi on ollut mukana Pyrstötähdissä vuoden 2015 lopulta.

”Tulin mukaan laulajaksi, tällöin Pyrstöillä ei ollut vielä pysyvää johtajaa”, hän kertoo.

Jyväsjärvi on musiikin aineenopettaja ja musiikinohjaaja, joka työskentelee musiikin tuntiopettajana Oulu-opistolla.

”Pyrstöjen lisäksi ohjaan tällä hetkellä toista lauluryhmää, aikuisten tanssiorkesteria ja opetan pianonsoittoa.”

Ryhmä muotoutuu ja kehittyy

Kakkosaltto Maija Saraste liittyi ryhmään syksyllä 2017. Hän on laulanut sekakuoro Barmoissa ja sen jälkeen useissa isoissa sekakuoroissa klassisia kuoroteoksia.

”Nyt laulan Suomen Naiskuoroliiton Liittokuoro Louhessa, joka on projektikuoro.”

Samaan aikaan mukaan tuli myös Tuija Lehtola, hän on sopraano ja 1. altto.

”Olen laulanut vuosien aikana eri lauluryhmissä, tällä hetkellä vain Pyrstötähdissä. Lauluharrastusta ovat tukeneet klassisen ja pop/jazz -laulun tunnit.”

Syksyllä 2022 Pyrstötähdet sai kaksi uutta laulajaa, sopraano Paula Laurin ja altto Leena Tiaisen. Tiainen on opiskellut laulua ja kitaraa ja laulua, ja on mukana myös toisessa kuorossa ja lauluryhmässä.

Poikkeuksellinen ohjelmisto koukuttaa

Pyrstötähdet haluaa laulaa sellaista materiaalia, jota muut eivät esitä. Päivi Alasuutarin mielestä poikkeuksellinen ohjelmisto inspiroi sekä ryhmää itseään että uskollista yleisöä.

”Sanoituksilla on meille iso merkitys. Haluamme tehdä musiikkia, jossa on sanomaa, monesti myös vähän vinoa huumoria, lauluja jotka antavat ajattelemisen aihetta – ja tietenkin myös kiinnostavia sävellyksiä ja sovituksia”, hän tarkentaa.

Lauluihin mahtuu huumoria, itseironiaa ja kantaaottavuutta.

Maija Saraste mainitsee suosikkilauluikseen sekä tekstin että sävellyksen perusteella Sami Itkosen sävellykset Ilpo Tiihosen runoihin.

”Esimerkiksi kappaleet Ylistys pyllylle ja Tuuli. Tai Eeva-Liisa Mannerin runoihin sävelletyt laulut kuten Muistan rakkautta, kuolemaaKadotetulle ja Nykypohjalainen kehtolaulu”, hän luettelee. Nämä kaikki luetellut laulut esitetään Pyrstötähtien 20-vuotisjuhlakonsertissa.

Aikuisten naisten tekstejä

Lensku Viitasen mukaan Pyrstötähdissä laulaa monta runotyttöä, joille suomalainen runous on erityisen tärkeää.

”Siksi on ollut luontevaa ottaa myös lauluohjelmistoon runotekstejä. Meillä on ollut myös erityinen onni, että meille on sävelletty runoutta pyydettäessä sekä pyytämättä. Esimerkiksi juuri Sami Itkosen sävellykset Ilpo Tiihosen runoihin, joista ihanimpia on runo Tuuli”, Viitanen ihailee.

”Oi, missä vain saisit olla

ja valita nukkumapuun

meren kuusta tai Ultima Thulen.

Kunhan et petä, et jätä,

etkä jäkätä. Ja että

hengityksesi kuulen.”

Runot ovat merkitykseltään syviä – ne eivät tyhjene tuosta vain.

”Olemme vieroksuneet kaikkien hinkkaamia viihdecovereita ja onnistuneet valloittamaan yleisön huumoria, itseironiaa, yhteiskunnallisuutta sisältävillä koskettavilla lauluilla. Laulamme lauluja, jotka sopivat aikuisten naisten suihin”, lisää Viitanen.

Pyrstötähdet on Oulu-opiston kurssi, joten se on avoin kaikille.

”Toki olemme muodoltamme lauluyhtye, joten laulajamäärää ei voi kovin suureksi kasvattaa. Olemme joskus miettineet, että 12 saattaisi olla maksimi. Ilman muuta kiinnostuneet voivat ottaa kuitenkin yhteyttä”, rohkaisee kuoronjohtaja Leila Jyväsjärvi.

Oulu on vireä kuorokaupunki

Maija Saraste näkee Oulun aktiivisena kuorokaupunkina.

”Täällä on paljon erilaisia kuoroja ja lauluyhtyeitä, joilla kullakin on oma tyylinsä. Kuorot ja yhtyeet tekevät myös yhteistyötä keskenään, mikä on hieno juttu. Korona toki lamaannutti kuorotoimintaa, mutta nyt on laulu alkanut taas soida”, hän iloitsee.

Kuoronjohtaja kertoo koronakevään 2020 pysäyttäneen Pyrstötähtien toiminnan lähes täysin.

”Lähdimme sitten kasaamaan toimintaa uudelleen, ja minä siirryin vetovastuuseen. Pidimme harjoituksia rajoitusten sallimissa puitteissa, maskein ja turvavälein.”

Osa laulajista osallistui harjoituksiin etänä. Pahimmalta ajalta treenejä siirrettiin loppukeväälle.

”Syksyllä 2021 päästiin harjoittelemaan aluksi normaalisti, mutta myöhemmin jälleen rajoitukset vaikuttivat niin harjoituksiin kuin esiintymisiin. Niin sanottuun uuteen normaaliin päästiin onneksi kevätlukukaudella.”

Hänen mielestään Oulun kuorotoiminta vaikuttaa vireältä. Erilaisia ryhmiä on monentasoisille laulajille.

”Tästä on esimerkkinä muun muassa syksyllä järjestettävä Nuotin vieressä on tilaa -tapahtuma, jossa oululaiset kuorolaiset ovat esiintyneet. Enempikin yhteistyötä voisi kuitenkin olla ja tietämystä toistemme tekemisistä”, Jyväsjärvi toivoo.

Naurattaa ja liikuttaa

Pyrstötähdet on esiintynyt vuosien varrella useissa erilaisissa tapahtumissa, ilon ja surun juhlissa. Jotkut esiintymiset ovat jääneet vahvasti sekä yleisön että laulajien mieliin ja sydämiin.

”Sami Itkosen muistokonsertti helmikuussa 2020 liikutti syvästi sekä esiintyjiä että yleisöä. Myös konsertti Vaasan lääninvankilassa on jäänyt voimakkaasti mieleen, samoin esiintymiset vanhusten palvelulaitoksissa”, Maija Saraste kertoo.

Myös yksi Katariina Rautiaisen mieleen jääneistä esiintymisistä on ollut kyseinen vankilakeikka Vaasan kuorofestivaaleilla.

”Yleisö oli erittäin keskittynyttä ja moni kävi kädestä pitäen kiittämässä esiintymisen jälkeen.”

Päivi Alasuutaria liikuttaa, että Pyrstötähdillä on faneja, ihmisiä, jotka vuodesta toiseen tulevat heitä kuuntelemaan.

”Yleisön lämpö myös kannattelee ihmeellisesti – se saa meidät avautumaan ja antamaan parastamme. Se koskettaa syvältä, kun huomaa jonkun yleisöstä liikuttuvan meidän esityksestä, siinä hetkessä olemme onnistuneet lauluyhtyeenä antamaan jotain kaunista.”

Intiimiä ja ilmeikästä

Tuiran uimarannan Kesän Saunan keikoilla ryhmä on laulanut hämyisessä saunassa. Yleisö on ollut kyljessä tai parin metrin päässä saunan toisella puolella.

”Nämä ovat kaikki olleet uskomattoman intiimejä ja hauskoja keikkoja. Kerran lauloimme saunalla Ilmakitaran maailmanmestaruuskisojen aikaan, ja yleisössä oli useampi ilmakitaristi”, Päivi Alasuutari muistelee.

Kaikki eivät mahtuneet mukaan, joten yleisöä jäi rannalle jonottamaan.

”Kun pidimme tauon, rannalta joku huusi englanniksi tutulleen, että onko hyvä keikka. Vastaus kuului että it’s amazing.”

Yhtye esiintyy aina ilman nuotteja.

”Olemmekin saaneet usein hyvää palautetta ilmeikkäästä esiintymisestä ja vahvasta läsnäolosta lavalla. Aika usein ihmiset tulevat kiittämään keikan jälkeen, ja se luo tunteen, että teemme jotain merkityksellistä”, sanoo Katariina Rautiainen.

Kerran Pyrstötähdet teki pienen patikkaretken Sanginjoen maisemissa.

”Esiinnyimme sen päätteeksi Loppulassa. Pidimme evästaukoa metsäpolun varrella, kun yksi pariskunta maastopyöräili polkua pitkin.”

Pariskunta pysähtyi juttelemaan Pyrstötähtien kanssa. Ryhmä lauloi kaksikolle Laulu oravasta -kappaleen.

”Mies kuvasi laulumme jonkun meistä puhelimella. Siitä jäi mukava muisto, ja luulisin, että pariskuntakin muistaa tämän yllättävän esityksen metsän keskellä”, uskoo Rautiainen.

Elämänpituisia ystävyyssuhteita

Maija Sarasteen mielestä laulaminen yleisölle on antamista.

”Ja kun sen tekee yhdessä lauluystävien kanssa, antamisen ilo on kollektiivinen ilo.”

Tuija Lehtolalle Pyrstötähdet merkitsee lauluystäviä ja laulamisen riemua.

”Lauluyhtye antaa uusia kokemuksia saman henkisessä ryhmässä.”

Päivi Alasuutari kokee yhtyeen itsessään tärkeänä, kuin vertaistukiryhmänä.

”Se että olen yksi Pyrstötähdistä on myös osa omaa identiteettiäni. Meillä on hauskaa yhdessä ja laulamisen lisäksi tulee jaettua iloja ja suruja. Tietenkin ryhmässä kehittyy laulajana siksi, että harjoittelemme säännöllisesti.”

Aina välillä ryhmä hankkii ulkopuolisia kouluttajia vetämään päivän tai viikonlopun mittaisia kursseja.

”Lisäksi käymme yleensä vuosittain kuorotapahtumissa. Festareilla esiintyminen ja niihin yhdessä reissaaminen on myös pyrstötähteyden kohokohtia”, toteaa Alasuutari.

Lea Nikulalle Pyrstötähdet on tällä hetkellä ainoa säännöllinen harrastus.

”Osan kanssa olemme laulaneet jo Barmat-kuorossa 1980-luvulta saakka. Meille on syntynyt elämänpituisia ystävyyssuhteita. Pyrstötähdet on aina ollut enemmän kuin pelkkä lauluporukka”, Nikula tietää.

Moni-ikäisyys on rikkaus

Kuoron jäsenten eri-ikäisyys ja erilaiset kokemusmaailmat koetaan rikastuttavana asiana.

”Yhtyeeseen saadaan laajempaa kokemusta ja näkemystä musiikillisesti, esimerkiksi silloin, kun ohjelmistoon mietitään uusia tekstejä. Tekeminen on teksti- ja tulkintalähtöistä, eikä ikä ole määrittävä tekijä”, Tuija Lehtola sanoo.

Lehtolan mielestä moni-ikäisyys antaa syvyyttä sointiin, ilmaisuun ja tulkintaan.

”Meitä laulajia yhdistää rakkaus laulamiseen, runouteen ja tekstien tulkintaan ja jokainen laulaja saa olla mukana omalla persoonallaan.”

”Pyrstötähtien kokoontumisissa on aina läsnä koko elämän kirjo. Meitä puhuttaa niin työelämän hektisyys, lapsiperhearki, isovanhemmuus kuin eläkeläisten elämä kiireineen ja intohimoineen. Ja se jos mikä on rikkautta”, lisää Lea Nikula.

Iltamat Kerholassa

Pyrstöjen iltamakeikka Martinniemen Kerholassa lähestyy.

”Olemme yrittäneet vältellä nimitystä juhlakonsertti, koska se luo vaikutelman juhlallisesta ja arvokkaasta tapahtumasta. Juuri tämän takia tapahtuma kulkee nimellä iltamat, mikä kuvastaa tapahtuman luonnetta paremmin”, hoksauttaa Jyväsjärvi.

Leena Viitanen takaa, että yhtye tarjoaa Tunteita ja Tuoksuja. Iltamissa on luvassa taattua Pyrstötähtien laatua.

”Esitämme läpileikkauksen ohjelmistostamme kahdenkymmenen vuoden ajalta. Esiinnymme aina a cappella, mutta nyt meillä on juhlan kunniaksi mukana myös yksi pianosäestyksellinen kappale”, paljastaa Jyväsjärvi.

Mukana on myös vierailevia Pyrstöjä. Pyrstötähtien jälkeen vuoron saa toinen Oulu-opiston ryhmä Retro Tytöt ja Pojat, joka soittaa perinteistä tanssimusiikkia.

”Toivotamme tervetulleiksi kaikki Pyrstöjen fanit ja kulttuurin kuluttajat, järjestämme konserttiin edullisen viiden euron bussikuljetuksen!”

Pyrstötähdet ja Retro Tytöt ja Pojat Martinniemen Kerholassa, Repolantie 8, lauantaina 12. marraskuuta klo 19.

Tämä juttu on uusinta 21.10.2022 Mun Oulun verkkolehdestä.