Viime hetken vinkit yhteishakuun: Oulun lukioissa korostuu osaavat opettajat ja mukava ilmapiiri

Haukiputaan Lukion toisen vuoden opiskelijat Sanni Viiri ja Markus Laurikkala, geenikurssilla, joka toteutetaan yhteistyössä Oulun Yliopiston kanssa. Kuva: Ilona Peränen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaan lukio

Viisi parasta asiaa Haukiputaan lukiosta ovat läheinen sijainti, erilaiset hankkeet, mukavat ja auttavat opettajat, hyvä yhteishenki ja monipuoliset koulukohtaiset valinnaiset kurssit. Haukiputaan lukio on yksi kuudesta Pohjois-Pohjanmaan ilmastolukiosta, Unesco Associated Schools networkin jäsen ja Liikkuva koulu. Valinnaisissa kursseissa on mistä valita, kuten vaelluskurssi, kansainvälisyyskurssi, geenikurssi tai lepakkokurssi ja mitä ne pitävät sisällään, löytyy tästä linkistä.

Haukiputaan lukion valttikortti on hyvät liikuntamahdollisuudet ja luonto on koulua todella lähellä. Lukion vieressä on paljon metsää ja muutakin luontoa, jossa voi viettää aikaa ja joita hyödynnetäänkin esimerkiksi liikunnan tunneilla paljon. Koulun pihalla on myös iso jalkapallokenttä, tenniskenttä sekä talvisin hyvät luistelujäät. Koululla on iso liikuntasali, jonka yhteydessä on myös kuntosali. Lukiolta ei ole myöskään pitkä matka uimahalliin!

Kastellin lukio

Kastellin lukiossa opiskelijoilla on uudet, modernit tilat, laaja kurssitarjotin ja urheilijoille lukio tarjoaa aamupalan. Ylipäätään koulun ruoka saa runsaasti kiitosta, näillä eväillä jaksaa myös urheilla! Isosta koulusta löytyy taatusti kavereita ja apua ja tukea saa opettajilta ja muulta koulun henkilökunnalta, ihan mihin tahansa asiaan. Koulussa parasta on myös laskupaja, jonne saa tulla koulun jälkeen tekemään matikan tehtäviä – jos laskupajassa vierailee ahkerasti, saa siitä myös kurssimerkinnän. Oulun lukioista ainoastaan Kastellissa on käytössä 1. koodi, joka on varsinkin aamuisille unikeoille tarkoitettu: tiistaista torstaihin 1. koodilla ei ole tunteja aamuisin, joten koulu alkaa vasta kello 10!

Kiimingin lukio

Myös Kiimingin lukion läheinen sijainti saa kiitosta, samoin kuin hyvät bussiyhteydet lukiolle. Busseissa on myös väljää matkustaa koululle. Koulun ilmapiiri ja opettajat ovat lukion parhaita puolia. Omaleimaista Kiimingin lukiolle on tiimijakso joka järjestetään ykkösille syyslukukaudella. Kuvan Kiimingin lukion oppilaat matkalla Oulun Sinfonian konserttiin.

Laanilan lukio

Rakkauden Laanilanakin tunnettu Laanilan lukio on tunnettu koulun hyvästä yhteishengestä ja positiivisesta ilmapiiristään. Kaikki ovat tasavertaisia ja kavereita myös vuosikurssien yli ja koulussa saa olla vapaasti oma itsensä. Kiitosta saavat myös Laanilan positiiviset opettajat ja muu loistava henkilökunta. Opettajat ovat välittäviä ja helposti lähestyttäviä. Kaikki opettajat, henkilökunta ja opiskelijat tekevät paljon töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen. Teemapäivät ja koulun perinteet, kuten vuosittainen laskettelureissu Rukalle ovat myös Laanilan positiivisia puolia. Itse opiskeluun koulu tarjoaa laajan kurssi- ja opintojaksotarjottimen opiskelijamääriin nähden

Laanilan opiskelijat orientoitumassa hiihtolomaan.

Madetojan musiikkilukio

Parasta Madiksessa on tietysti musiikki, joka yhdistää kaikkia madislaisia ja luo rennon ja turvallisen ilmapiirin lukioon. Koulussa on huikeita musatapahtumia ympäri vuoden sekä paljon erilaisia projekteja ja matkoja musiikin parissa. Koulussa on monipuolisesti mahdollisuuksia musiikin harrastamiseen, tuottamiseen ja opiskeluun – kaikille löytyy varmasti oma polku! Erilaisuuden rikkaus! Madiksella hyväksytään kaikki omina itsenään ja omanlaisia kavereita löytää varmasti – koulussa on vahva yhteishenki ja yhteisöllisyys. Koulun opettajat ovat ihania ja asialleen omistautuneita. Opettajien ammattitaito ja innostus on Madiksen opettajien tavaramerkki ja opiskelijoista välitetään aidosti.

Spesiaalin ja omaleimaisen Madiksesta tekee ehdottomasti musiikki. Huikeat musatapahtumat, kuten Lauluklubi, klassisen musiikin konsertti, kevyen musiikin maratoni, sekä monet musiikkiprojektit, kuten sävellystyöpaja, norsunkääntö ykkösellä, ja musikaali kakkosella. Musiikin opiskeluun mahdollisuuksia on monia. Madiksessa musateorian ja -tiedon opiskeluun on paikka kaiken tasoisille opiskelijoille. Koulunkäyntiin vaihtelua tuovat vaikkapa välituntidiscot, teemaviikot, taiteiden päivä, kulttuurimatka… Madiksessa ei ole koskaan tylsää! Musiikki kuuluu ja näkyy kaikkialla ja sen ilosta saa nauttia päivittäin. 

Merikosken lukio

Merikosken lukio on muuttanut uudistettuihin tiloihin, joissa on runsaasti oleskelutiloja ja vessoja. Uusi ruokala on avara ja tilava, mutta kuitenkin hyvin kotoisa. Oppilaille koulussa on oma opiskelijakunnan tila, jossa on sohvia ja mikro. Uudistetussa kirjastossa on myös runsaasti rauhallisia tiloja itsenäiseen opiskeluun. Merikosken lukio sijaitsee opiskelun kannalta erinomaisella paikalla: Raksilassa julkisen liikenteen ja pyöräreittien ytimessä ja vain kiven heiton päässä keskustasta.

Merikosken lukion ilmapiiri on yksi sen parhaista puolista. Oppilaita kannustetaan oppimaan ilman painostusta eikä epäonnistuminen haittaa. Merikosken lukion opettajat ovat ammattitaitoisia mutta myös ymmärtäväisiä ja rentoja. Opettajat käyttävät monipuolisia opetusmetodeja, joista löytyy kaikille sopivia. Merikoskeen tulee paljon oppilaita ympäri Oulua. Opiskelijoiden monimuotoisuus on yksi koulun parhaista puolista. Merikoskeen voit tulla sellaisena kuin olet.

Merikosken ilmapiiri on ainutlaatuinen. Lukiossamme on yhteinen ymmärrys siitä, ettei epäonnistumista tarvitse pelätä eikä kukaan arvostele toisten suoriutumista. Tärkeintä on, että itse on tyytyväinen. Tällainen ilmapiiri on erinomainen alusta onnistumiselle. Merikosken lukio on rento mutta ei veltto!

Oulun lyseo

Oulun Lyseossa opetuksen laatu on todella hyvä. Kursseissa on paljon valinnanvaraa ja ne ovat sisällöltään mielenkiintoisia – varmasti jokaiselle löytyy kursseja omien kiinnostusten mukaan. Koulun monikulttuurinen ja monipuolinen yhteisö on ehdoton etu, opiskelijoita tulee Lyseoon kauempaakin ja IB-lukiossa on todella kansainvälinen meininki. Opettajat Lyseossa ovat todella auttavaisia – ei pelkästään kouluhommissa. Jokainen löytää oman paikkansa lyseosta todella helposti. Koululla on todella iso historia ja koulusta on valmistunut todella paljon kansallisia merkkihenkilöitä presidenteistä taiteen tai liike-elämän eturiviin.

Lyseon lukion tilat huokuvat historiaa ja juhlavuutta – koulu on nyt remontissa ja varsinkin abiturientit kaipaavat takaisin Lyseon tiloihin. 

Oulunsalon lukio

Oulunsalon lukiossa parasta on hyvät kulkuyhteydet koululle, kaikki opettajat tuntevat oppilaat, hyvä opo ja rehtori, mukavat opettajat ja koulun erinomaiset Yeesi-pisteet. Oulunsalon lukiossa ei myöskään tarvitse kilpailla kursseista, vaan kaikki pääsee juuri niille kursseille, joille haluaa.

Oulunsalon lukion opiskelijoiden Olivia Ala-Poikelan ja Sonja Pyykkösen NY-yritys Tulikettu Uskalla yrittää aluefestivaaleilla 24.2. Messut toteutettiin virtuaalisesti. Kuva: Pirjo Piiroinen.

Oulun Suomalainen Yhteiskoulu eli OSYK

Viisi parasta asiaa OSYKissa ovat koulun yhteisöllisyys, laaja ja monipuolinen opintotarjonta, taitavat ja välittävät opettajat, koulun kauniit ja monipuoliset tilat ja kaikki hyväksytään omana itsenään. OSYKissa ei tarvitse pelätä sitä, että ei voisi ilmaista itseään!

Ainutlaatuista OSYKissa on taiteellisten opintojen monipuolisuus. Lukiossa on useita kuvataiteen, tanssin, draaman ja teatterin opintoja, joita opiskelija voi halutessaan valita. Kuvataiteessa on esimerkiksi suosittu valokuvausopintokokonaisuus. Taide-aineista on myös mahdollisuus suorittaa lukiodiplomit. Lisäksi OSYKissa on monia kansainvälisiä projekteja, kuten vuosittainen Youth, Europe and Theatre -kieli- ja teatteriprojekti.

Pateniemen lukio

Pateniemen lukion parhaita puolia on lukion pienuus – oppilaat ja opettajat tulevat helposti tutuksi ja kaikki tuntevat toisensa. Pohjoisen Oulun opiskelijoille Pateniemi on hyvien kulkuyhteyksien vuoksi helposti saavutettava lähilukio. Koulun opettajat ovat helposti lähestyttäviä ja kynnys keskustella heidän kanssaan aiheesta kuin aiheesta on todella matala. Pateniemeen päästäkseen ei tarvitse olla huippuoppilas, minkä vuoksi ei ole valtavia suorituspaineita menestykseen, vaan opinnot sujuvat rennosti ja mukavassa meiningissä. Koulun kurssitarjonnasta löytyy esimerkiksi Hailuoto-kurssi, jossa oppilaat pääsevät pyöräillen tutustumaan Hailuotoon biologian valinnaisella kurssilla. Kiinnostavaa kurssitarjontaa löytyy siis pakollisten kurssien oheen!

Oulun kaupungin lukioiden lisäksi yhteishaussa voi hakea myös muiden tahojen ylläpitämiin lukioihin: Oulun Normaalikouluun, Oulun Stainerkouluun ja Svenska Privatskolan i Uleåborgiin.