Viime hetken vinkit yhteishakuun: ammattiopinnoissa viehättää konkreettinen tekeminen

Ossi Ekdahl ja Felix Laku suorittavat rakennusalan perustutkintoa OSAOlla. Opiskelu tapahtuu missäpä muualla, kuin rakennustyömaalla. Kuva: Felix Laku

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Felix Laku on päässyt opettelemaan monia raksalla tarvittavia taitoja ensimmäisen vuoden aikana.

“Olen päässyt kokeilemaan jo talon rungon pystytystä, vähän muuraustöitä ja kattohommia. On kyllä ollut tosi kivaa ja olen oppinut paljon, minua kiinnosti rakennusala ja siksi hain tänne myös opiskelemaan. Odotin, että koulu olisi fyysisesti paljon rankempaa, mutta ei se sitten ollutkaan. Olen saanut myös paljon uusia kavereita”, Laku toteaa.

Laku voi suositella lämpimästi rakennusalaa sellaiselle, jota rakentaminen vähänkään kiinnostaa.

“Opettajat komentaa meitä enemmän, kuin mihin aiemmin koulussa totuin, mutta se on oikeastaan hyvä, sillä työt ei voi seistä. Raksalla pitää tehdä omat hommat huolella, siinä myös parhaiten oppii”, Laku pohtii.

Alan työllisyysnäkymät ovat hyvät ja osa kavereista on jo mennyt töihinkin.

“Uskon, että tässä ammatissa työllistyn – täytyy vain tehdä ahkerasti hommia”, Laku toteaa.

Opiskelu ylitti odotukset

Roosa Niskasella on ensimmäinen viikko takana viiden viikon työharjoittelustaan. Niskanen nauttii työstään lasten parissa. Kuva: Roosa Niskanen

Liminkalaiselle Roosa Niskaselle sosiaali- ja terveysalan perustutkinto osoittautui oikeaksi ammattivalinnaksi.

“Olen aina ollut kiinnostunut lapsista ja ajattelin, että tällainen ihmislähtöinen ala olisi minulle sopiva. Nyt olen ensimmäistä viikkoa harjoittelussa liikuntapainotteisessa päiväkodissa ja tämä on ollut tosi mukavaa. Oikeastaan koulutus on vastannut odotuksiani, mutta ollut monin verroin mukavampaa, kuin mitä osasin odottaa”, Niskanen iloitsee.

Koulussa viihtymiseen vaikuttaa tietysti myös omat luokkakaverit, joiden kesken on hyvä yhteishenki.

“Koulun alkaessa kaikki ryhmässämme olivat uusia naamoja, mutta tutustuimme nopeasti ja sain kavereita helpommin, kuin vaikka yläasteella. Olemme niin samanhenkisiä ja luokassamme on hyvä yhteishenki”, Niskanen vakuuttaa.

Ammattiopintojen itsenäisyys on ollut Niskaselle pieni yllätys.

“Ammattiopinnoissa pitää olla tosi aktiivinen ja oma-aloitteinen. Opettajat eivät kysele perään, vaan itse on huolehdittava, että kaikki tehtävät ja rästitentit on tehtynä, mutta se on ihan hyvä asia. Saa itse olla vastuussa”, Niskanen toteaa.

Kannustusta kaksoistutkintoon

Media-alan perustutkinnon ja lukion suorittaminen yhtäaikaa sopii Fruiti Ehigiatorille – opiskelut eivät tunnu liian raskaalta, sillä sisällöt ovat kiinnostavia. 

Fruiti Ehigiator suunnitteli aluksi hakevansa lukioon, mutta opettajiensa kannustamana haki opiskelemaan media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa OSAOon. Ammattiopintojensa lisäksi hän suorittaa lukiotutkintoa.

“Kahden tutkinnon suorittaminen ei ainakaan toistaiseksi ole tuntunut raskaalta. Opettajat ovat olleet tosi kannustavia. Media-alan opinnot ovat vastanneet omia odotuksiani ja on ollut kivaa havaita, että alaan käydään aika laajasti läpi – olen löytänyt opiskelun myötä myös enemmän asioita, jotka itseäni kiinnostavat”, Ehigiator toteaa.

Ehigiatorille radio- ja pienet videotuotannot olivat jo tuttuja ennen medialinjalla opintojen aloittamista, mutta nyt repertuaari on laajentunut.

“Pidän animoinnista ja graafisesta suunnittelusta, niitä on mielenkiintoista opetella lisää. Opiskelu on tosi rentoa ja saamme tehdä paljon itsenäisesti asioita – se on ollut mukavaa”, Ehigiator pohtii.

Alan jatko-opinnotkin on jo mielessä, sillä Ehigiator arvelee jatkavansa av-alan opintoja myöhemmin ammattikorkeakoulussa.

OSAOssa on yhteishaussa tarjolla 1971 opiskelupaikkaa ammatillisiin perustutkintoihin ja tutkintokoulutukseen valmentavaan Tuva-koulutukseen. OSAOn erilaiset osaamispolut mahdollistavat lähes sata erilaista vaihtoehtoa peruskoulunsa päättäville nuorille. Perusopetuksen 9.-luokkalaiset ovat oppivelvollisuuden piirissiä, mikä velvoittaa heitä hakemaan yhteishaussa toisen asteen opintoihin. Oppivelvolliselle koulutus, opetuksen edellyttämät oppimateriaalit sekä työvälineet, -asut ja -aineet ovat maksuttomia. 

Toisen asteen yhteishaku on käynnissä 22.3.2022 saakka.