Uno tarjoaa opiskelijoille yhteisöllisen, mutta itsenäisen kotipesän – ikkunoista avautuvat hulppeat näkymät

Kuusitoistakerroksinen tornitalo Uno on valmistunut maaliskuun lopussa Välkkylään. Hyvien liikenneyhteyksien ja liikuntamahdollisuuksien läheisyydessä sijaitsevan talon asunnot ovat olleet kysyttyjä. Kuva: Psoas

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Välkkylään on valmistunut näyttävä tornitalo Psoas Uno. Huolellisesti suunnitellussa talossa opiskelijat saavat nauttia yhteisöllisyydestä, johon on panostettu erilaisilla yhteistiloilla.

Maaliskuun lopussa valmistuneessa kuusitoista kerroksisessa talossa on 170 asuntoa, joista yksiöitä 130 ja pienkaksioita 40. Asukkaat ovat päässeet muuttamaan Unoon maaliskuun lopusta alkaen.

Yksi uuden talon asukkaista on Oulun ammattikorkeakoulussa ensimmäistä vuottaan opiskeleva Akseli Stjerna, 22. Hän muutti huhtikuun alussa Unon ylimpään kerrokseen. Stjerna asui aikaisemmin Lipporannassa, jossa myös ideana on yhteisöllinen asuminen.

”Kun sain tietää opiskelupaikan saannista, niin aloin heti etsimään opiskelubudjettiin sopivaa asuntoa. Valitsin Unon sen takia, kun se muistutti edellisen asunnon periaatetta. Mielestäni on tärkeää asua yhteisöllisesti.”

opiskelija esittelee keittiötään

Oma tupa ja oma lupa. Unossa ei ole yhtään soluasuntoa, vaan yhteisöllisyys on korvattu kaikille avoimilla yhteistiloilla. Kuva: Mari Rytilahti

Unosta löytyy kuntosali ja sauna, mitkä ovat Stjernalle tärkeitä. Hänen mielestään myös Unon sijainti oli parempi kuin Lipporanta. Stjerna on tyytyväinen uuteen asuntoonsa. Hänen mielestään asuminen Unossa on parin ensimmäisen viikon perusteella ollut hyvin mukavaa ja rauhallista. Asukkaat tervehtivät iloisesti vastaan tullessaan.

Maisemat parasta antia

Psoas eli Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö panostaa uuden Uno talon myötä nimenomaan yhteisölliseen asumiseen. Asunnot ovat suhteellisen pieniä, mutta yhteistilat puolestaan hyvän kokoisia.

”Talossa ei ole ollenkaan soluasuntoja. Opiskelija-asunnoissa trendi on menossa siihen suuntaa, että soluasuntojen määrät vähenevät,” Psoasin palvelupäällikkö Jari Simonen sanoo.

Simonen kertoo, että Unon asunnot ovat kysyttyjä. Näin keväisin hakijoita on toki vähemmän kuin lukuvuoden alussa. Huoneistot ovat kuitenkin täyttyneet hyvää vauhtia.

”Asukkaat valitaan hakujärjestyksen mukaan. Lukukauden alussa puolestaan Oulun ulkopuolelta opiskelemaan tulevat ovat etusijalla.”

Stjerna kehuu uutta kotiaan, pienkaksiota. Maisemat ovat hänen mielestään asunnon parasta antia. Niitä kelpaakin ihailla ylimmästä kerroksesta.

”Tykkään tästä asunnosta, koska talo on uusi ja ilmanvaihto on hyvä. Moottoritietä pitkin pääsen nopeasti kouluun Linnakankaan kampukselle.”

miehet istuvat parvekkeella

Opiskelija Akseli Stjerna ja palvelupäällikkö Jari Simonen istuvat terassilla, jonka maisemat ovat yksi Oulun parhaimmista. Kuva: Mari Rytilahti

Viihtyisyyttä yhteisistä tiloista

Simonen kertoo, että Psoasilla haluttiin luoda yhteisöllisyyttä panostamalla yhteistiloihin. Talossa on ylhäällä oleskelutila, jossa voi tehdä esimerkiksi ruokaa. Yläkerroksesta löytyy myös iso terassi, kuntosali ja kaksi saunaa. Alakerrassa on puolestaan Psoas Study -opiskelutila sekä erillinen oleskelutila televisiolla.

”Arkkitehti teki kolme vaihtoehtoista sisustusta, joista asukkaat saivat äänestä suosikkiaan”, Simonen kertoo.

Stjerna odottaa sitä, että pääsee käyttämään talon tarjoamia monipuolisia palveluita ja tutustumaan uusiin naapureihin.

Yhteisöllisyyden lisäksi Psoasilla halutaan kannustaa liikunnalliseen elämään. Välkkylän lähellä on hyvät liikuntamahdollisuudet, kuten Ouluhalli, jäähalli ja hiihtoladut. Talossa on myös tilava pyörävarasto, josta löytyy pyörien korjausvälineitä ja pesutila pyörille.

Välkkylä-nimi tulee kuvitteellisesta Uuno Välkystä

Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Välkkylässä on kymmenen taloa. Asuntoja on hieman vajaat 800 ja asukaspaikkoja noin 1 050. Välkkylän vanhin talo on Kajaanintie 40, joka on nykyisin nimeltään Sampola. Kyseinen talo on rakennettu vuonna 1966. Välkkylän nimi tulee kadun ylioppilaasta Uuno Välkystä.

Kyseessä on kuvitteellinen hahmo, jonka opiskelijat keksivät 1960-luvun alussa kerätessään rahaa opiskelija-asuntojen rakentamiseen. Opiskelijat näyttelivät Uunoa vuorotellen ja ”asuivat” kaupungintalon läheisyyteen sijoitetun veneen alla kiinnittääkseen huomiota opiskelijoiden heikkoon asuntotilanteeseen.

Välkkylä on ollut koko ajan erittäin suosittu keskittymä lähellä keskustaa. Se on hyvien kulkuyhteyksien päässä Linnanmaalta. Asumisen näkökulmasta mitään suuria käänteitä ei ole tapahtunut, mutta alueella olevat toimijat ovat matkan varrella vaihtuneet. Esimerkiksi Psoasin asuntotoimisto sijaitsi Välkkylässä ennen kuin muutti Rauhalan viereen 1990-luvun alussa. Lisäksi Välkkylässä on toiminut ravintola Reidar, joka oli aikanaan hyvin merkittävä toimija paikallisen opiskelijayhteisön keskuudessa.

Lisätietoja Psoaksen vuokra-asunnoista tästä linkistä.