Työn taitajat luo nuorille tulevaisuususkoa ja tukea oman suunnan pohdintaan

Vuosittain järjestettävä Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu suuntautui tänä keväänä rakennusalalle ja toteutettiin Välkkylästä PSOASin opiskelijatornitalo UNOn 16. kerroksesta. Tapahtuman juontajana toimi Hanna Palmroos. Kuva: Ville Saviluoto

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Ville Saviluoto ja Tiina Haapaniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kolme lukuvuotta toiminut Työn taitajat -ohjelma on vuosien saatossa kasvanut vaikuttavaksi työelämäohjelmaksi, joka tuo oppilaille ja opiskelijoille monipuolisesti esiin erilaisia toimialoja ja työtehtäviä, opetushenkilöstölle ajankohtaisia tietoa ja työkaluja arkeen sekä yrityksille vaikuttavan tavan toteuttaa oppilaitosyhteistyötä. Vastaavaa toimintaa ei muualta Suomesta löydy.

Työn taitajat -ohjelmaa toteutetaan Oulussa Business Oulun ja sivistys- ja kulttuuripalveluiden yhteistyönä. Kolmannen lukuvuoden aikana kohdattiin jo yli 10 000 lasta, nuorta sekä opetusalan edustajaa.  Päivä taitajana -tapahtuma lokakuussa tarjosi nuorille mahdollisuuden varjostaa eri alojen ammattilaisia. Tammikuun Työntaitajiksi-työelämätapahtuma avasi nuorille työelämän saloja. Huhtikuussa Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu suuntautui tällä kertaa rakennusalalle, ja tavoitti ennätysyleisön.

Opetushenkilöstölle tarkoitettuja koulutustapahtumia järjestettiin lukuvuoden aikana kuusi kertaa BusinessAsemalla. Tapahtumissa syvennyttiin eri toimialoihin ja esimerkiksi yrittäjyyden edistämiseen Oulun seudun oppilaitoksissa sekä tarjottiin ajantasaisinta tietoa erityisesti opinto-ohjaajille ohjaustyön tueksi. Ympäri lukuvuoden järjestettävät työelämäoppitunnit tavoittivat yli 2500 oululaista yläkoululaista ja lukiolaista.

Toiminnan ytimessä on oppilaiden itsetuntemuksen ja tulevaisuususkon vahvistaminen sekä työelämätietoisuuden lisääminen.

”Pyrimme luomaan sekä nuorille että heitä ohjaavalle opetushenkilöstölle laajempaa ja syvempää kuvaa Oulussa toimivien yritysten ja muiden työnantajaorganisaatioiden osaamistarpeista ja moninaisista mahdollisuuksista nuorille, nyt ja tulevaisuudessa. Autenttisten uratarinoiden kautta tuomme tulevat työnantajat lähemmäs nuoria, ja samalla luomme uskoa siihen, että jokainen nuori on arvokas ja jokaiselle nuorelle löytyy oma paikkansa”, Reeta Räisänen Business Oulusta kuvailee.

”Toiminnan ytimessä on oppilaiden itsetuntemuksen ja tulevaisuususkon vahvistaminen sekä työelämätietoisuuden lisääminen. Esimerkiksi toimintaan osallistuville opinto-ohjaajille tämä näyttäytyy läpi lukuvuoden tarjottavina työelämäoppitunteita sekä tapahtumina, joita hyödyntää omassa opetus- ja ohjaustyössä”, Ville Saviluoto sivistys- ja kulttuuripalveluista jatkaa.

Ratkaisuja kestävyyshaasteeseen

Lukuvuoteen on mahtunut myös uusia avauksia. Toukokuussa Oulunsalon, Muhoksen ja Limingan lukioista saapuneet nuoret innovoivat päivän aikana ratkaisuja kestävyyshaasteisiin. Liiketoimintaideat vaihtelivat kierrätettyjen lelujen verkkokaupasta kimppakyydin tarjoamisen mahdollistavaan sovellukseen. Innovaatioleirin suojelijana toimi Haurun Jäteauto Oy, joka taustoitti kestävyyshaastetta ja kertoi jäteastioiden tyhjennystä optimoivasta mobiilisovelluksestaan.

Oppilaiden myyntipuheita seurannut Haurun myyntipäällikkö Matti Toppari kommentoikin olevansa ilahtunut, kuinka innovatiivisia ratkaisuja nuoret ideoivat. Samaan aikaan opiskelijat olivat myös hyvin perillä kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Joukko ihmisiä seminaaritilaisuudessa.

Työn taitajat -ohjelman yksi lukuvuoden ensimmäisistä tapahtumista oli Päivä taitajana. Yläkoululaiset, lukiolaiset ja aikuislukiolaiset sekä muutamat vaihto-opiskelijat pääsivät varjostamaan eri aloilla toimivia Työn taitajia. Kuva: Anna Karppinen

Tapahtumaan yhdessä opiskelijoiden kanssa osallistunut Limingan lukion vararehtori Miika Pöntisen mieleen jäivät erityisesti oppilaiden innostus ja keskittyminen päivän teemaan sekä opiskelijoiden työskentely sekaryhmissä uusien tuttavuuksien parissa. Ensi lukuvuonna tapahtumaa kehitetään palautteen pohjalta edelleen ja tarjotaan osallistumismahdollisuutta useammalle alueen lukiolle.

Kunnianhimoiset tavoitteet

Ensi syksynä toiminta jatkuu tuttuun tapaan. Työelämäoppitunnit sekä erilaiset tapahtumat siivittävät nuoria lähemmäs työelämää. Opetushenkilöstölle tarjotaan viimeisintä tietoa alueen työllisyyden tulevaisuusnäkökulmista sekä toimialoista.

Työn taitajien toimintaan osallistuvien lasten ja nuorten, opetushenkilöstön sekä eri organisaatioiden edustajien määrä kasvaa jatkuvasti. Lisäksi Työn taitajat on mukana ohjaamassa alueella toimivia yrityksiä syksyllä Ouluun laajenevan Lasten ja nuorten säätiön TET.fi-palveluun. Tavoitteena on tuoda näkyviin alueen moninaiset mahdollisuudet myös tätä kautta.

”Työn taitajat on vuosien saatossa kasvanut vaikuttavaksi työelämäohjelmaksi. Oppilaille ja opiskelijoille toiminta tuo esiin yhä monipuolisemmin erilaisia toimialoja ja tehtäviä, opetushenkilöstölle ajankohtaisia tietoa ja työkaluja arkeen, yrityksille vaikuttavan tavan toteuttaa oppilaitosyhteistyötä. Vastaavaa toimintaa ei muualta löydy – tästä Oulu ja oululaiset voivat olla ylpeitä. Tulevaisuus näyttää valoisalta!” Tiina Haapaniemi Business Oulusta kiteyttää.