Tohtoreita juhlitaan koko viikonvaihde Oulussa – promootiokulkue on seremonioista yleisölle näkyvin osa

Yleisöllä on ilo päästä seuraamaan promootiokulkuetta lauantaina 28. toukokuuta noin kello 15.30 alkaen. Kulkue etenee Mannerheimin puistosta Oulun tuomiokirkkoon.

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Promootiossa viime vuosina väitelleet tohtorit otetaan seremoniallisesti akateemisen yhteisön täysivaltaisiksi jäseniksi. Samalla vihitään yhteensä 21 kunniatohtoria, jotka tiedekunnat ovat valinneet.

Kunniatohtorien joukossa ovat muun muassa toimittaja ja tietokirjailija Helena Petäistö, professori Aarno Palotie, toimitusjohtaja Risto Murto ja vuonna 2019 Nobel-palkinnon saanut Sir Peter Ratcliffe.

Monet kunniatohtoreista toimivat tavalla tai toisella turvallisuuden ja yhteiskunnan toimintakyvyn parissa. Esimerkiksi Paula Vanninen johtaa Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituuttia Verifiniä, Eli Amir on tutkinut muun muassa yritysten tietoturvaan kohdistuneiden hyökkäysten vaikutuksia rahoitusmarkkinoilla ja Annette Scheunpflug on tunnettu globaalikasvatuksen tutkimuksen asiantuntija.

Riemutohtorit ensimmäistä kertaa

Noin kahdensadan promovoitavan tohtorin joukossa ovat muun muassa psykopatiadiagnoosin vaiheista väitellyt Katariina Parhi sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa väitellyt priimustohtori Ezeogo Obaji.

Priimustohtori on ensimmäisellä kunniasijalla vihittävä erinomaisesti väitellyt nuori tohtori. Priimustohtori vastaa tohtoripromootiossa oppiaineensa professorin esittämään kysymykseen ja osoittaa täten vihittävien edustajina näiden oppineisuuden.

Oulun yliopistossa juhlitaan ensimmäistä kertaa nyt myös riemutohtoreita, jotka on promovoitu Oulun yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa 50 vuotta sitten. Riemutohtoreihin lukeutuvat muun muassa Teknillisen korkeakoulun pitkäaikainen rehtori Paavo Uronen ja suomalaisen avaruustutkimuksen pioneeri, avaruusfyysikko Pekka Tanskanen.

Verkossa ja keskustassa

Pääjuhlaa on mahdollista seurata myös suorana verkkolähetyksenä. Lähetyksen linkki julkaistaan yliopiston verkkosivulla.

Samana päivänä promovoitavat omaisineen sekä kutsuvieraat osallistuvat kulkueeseen Oulun keskustassa ja juhlajumalanpalvelukseen. Kaupunkilaiset ja median edustajat ovat erittäin tervetulleita seuraamaan Mannerheimin puistosta Oulun tuomiokirkkoon etenevää promootiokulkuetta lauantaina 28. toukokuuta noin kello 15.30 alkaen. Kulkue etenee Mannerheimin puistosta suoraan Kirkkokatua pitkin kirkolle. Kulkueella on säävaraus eli sateisella säällä sitä ei järjestetä.

Katso Oulun yliopiston haastattelu kunniatohtori Helena Petäistöstä, joka on toimittaja ja tietokirjailija, ja tehnyt Pariisin ja Brysselin kirjeenvaihtajana pitkän uran.