Saksalaiset opettajat ihastuivat Ouluun – koulutusmatkailu kukoistaa Oulussa

Saksalaisista opettajista koostunut koulutusmatkailuryhmä oli vaikuttunut oululaisten koulujen korkeasta tasosta ja monipuolisuudesta. Kuva: Martta Tervonen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Martta Tervonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Saksalainen koulutusmatkailuryhmä vieraili helmikuussa Oulussa Erasmus+ -ohjelman järjestämän matkan myötä. Yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa toteutettu vierailu tarjosi ryhmälle opettajia mahdollisuuden tutustua suomalaiseen koulujärjestelmään ja monialaiseen tiimityöskentelyyn, samalla hankkien uusia ideoita omaan työhönsä.

Ryhmän ohjelmaan kuului vierailuja yhteensä neljällä oululaisella koululla: Niemenrannan, Hiukkavaaran ja Kiiminkipuiston kouluissa sekä Madetojan musiikkilukiossa. Lisäksi he pääsivät tutustumaan suomalaisiin opetuskäytäntöihin ja ratkomaan erilaisia omaan alaansa liittyviä pulmia ryhmätöinä.

Kysyttäessä ryhmän koordinaattorilta Judith Hilmesiltä, miksi juuri Oulu oli valittu koulutusmatkailukohteeksi, hän vastasi iloisesti nauraen:

”Koska rakastan tätä kaupunkia!”

Opettajat olivat erityisen vaikuttuneita oululaisten koulujen korkeasta tasosta ja monipuolisuudesta. Lisäksi he kiittelivät vierailun järjestelyjä: kaikki oli hyvin organisoitua ja toimi moitteettomasti aikataulussa.

Kristiina Kangas Oulun kaupungilta kertoo, että koulutusmatkailu kukoistaa kaupungissa.

”Ryhmiä on vieraillut meillä tänä vuonna lähes joka viikko. Vierailijoita tulee eri puolilta maailmaa. Ryhmän Saksasta saamme yleensä kolmesti vuodessa. Vierailuilla on erilaisia teemoja, kuten suomalainen koulutusjärjestelmä, moniammatillinen yhteistyö, kestävyys ja Steam. Vierailujen kurssiohjelmat koostuvat esim. koulu- tai päiväkotivierailuista sekä asiantuntijoiden pitämistä puheenvuoroista ja keskusteluista.”

Oulun rauhallisuus ja ihmiset ihastuttavat

Virallisen ohjelman lisäksi vierailuun oli yhdistetty myös rennompaa ohjelmaa. Ryhmä pääsi vierailunsa aikana nautiskelemaan Koivurannan saunalautan löylyjen lämmöstä ja Koitelinkoskien luonnonrauhasta. Paikalliseen elämään tutustuttiin myös Kärppien jääkiekko-ottelun parissa sekä Nallikarissa meren jäällä kävellen.

”Opettajat ovat toisinaan hyvin stressaantuneita työssään ja siksikin haluamme järjestää tämäntyyppisiä matkoja juuri Ouluun. Täällä on rauhallinen tunnelma ja paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä. Matka tarjoaa samalla pienen, rentouttavan loman opettajille”, Judith Hilmes kuvailee.

Saksalaiset vierailijat majoittuivat aivan Oulun keskustan ytimeen Scandic-hotelliin. Majoitus valittiin sen keskeisen sijainnin vuoksi: lähes kaikki vierailukohteet olivat mukavan kävelymatkan päässä ja iltaisin oli helppo pistäytyä johonkin kaupungin ravintoloista.

Kaiken kaikkiaan saksalainen koulutusmatkailuryhmä kertoi olleensa hyvin tyytyväinen vierailuunsa Oulussa. Vierailu tarjosi heille paitsi ammatillisesti kiinnostavaa sisältöä, myös mahdollisuuden nauttia pohjoisen kaupungin talvisesta tunnelmasta ja paikallisista elämyksistä.