Raksilan lukiossa nautitaan ensimmäisestä syksystä – uusia ystäviä ja yhteishengen luomista

Vuonna 2021 remontoitu rakennus sai tänä syksynä uuden lukion nimen seinälle: Raksilan lukio. Kuvat: Inka Lohvansuu

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Raksilassa, Teuvo Pakkalan kadun ja Kainuuntien kainalossa, rakennuksen ulkoseinässä komeilee kullan väriset kirjaimet. Oulun uusimmassa lukiossa syksyn koulutyötä on valmisteltu jo pitkään.

Rehtori Heidi Lakkala ja apulaisrehtori Eija Hiltunen huokaisevat tyytyväisinä opettajanhuoneen sohvalla.

“Syksy on lähtenyt hyvin käyntiin. Ensimmäinen periodi on saatu päätökseen ja koulutyö vauhtiin”, sanoo Heidi Lakkala. 

Raksilan lukio aloitti tänä syksynä toimintansa uudella nimellä. Toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat ovat siirtyneet entisistä Merikosken ja Pateniemen lukiosta. Ensimmäistä vuotta opiskelevat ovat Raksilan lukion ensimmäisiä yhteishaussa valittuja opiskelijoita.

“Suunnittelu- ja valmistelutyötä on tehty jo pitkään. Syksyn aloitus on ollut työteliäs, varsinkin kun ei ole näin meillä on ennen tehty -perinteitä mihin tarttua”, kertoo Eija Hiltunen.

“Perinteiden puuttumisessa on hyviäkin puolia, sillä saamme aidosti luoda Raksilan lukion käytänteitä”, täydentää Lakkala. 

Rehtori Heidi Lakkalan (vas.) ja apulaisrehtori Eija Hiltusen yhteistyö on ollut saumatonta.

Yhteistyön hedelmät näkyvät

Rehtori Heidi Lakkala toimi vuoden verran suunnittelurehtorina ennen Raksilan lukion ovien aukeamista.

“Tapasin opiskelijoita ja henkilökuntaa jo viime vuoden aikana. Koska valmistelua on tehty vuoden verran, siirtymä on ollut sujuva”, kertoo Lakkala. 

Kahden lukion yhdistyminen ja uusien opiskelijoiden aloitus on sujunut ilman suurempia kommelluksia. Merikosken ja Pateniemen lukioiden opiskelijakuntien hallitukset ovat hitsautuneet yhdeksi tiimiksi.

“Avainasiana on ollut yhteistyö. Henkilökunta on puhaltanut yhteen hiileen ja yhteisöllisyyden merkitystä on korostettu”, kertoo Lakkala.

“Halusimme, että siirtyvillä opiskelijoilla säilyvät tutut ryhmät ja muutoksia tulisi mahdollisimman vähän. Uusiin tiloihin siirtyminen on kuitenkin jo itsessään iso muutos nuorille”, täydentää apulaisrehtori Hiltunen. 

Lukuvuoden ensimmäinen periodi päättyi työpajapäivään. Askartelutyöpajassa solmittiin ystävyysrannekkeita ja avaimenperiä.

Opiskelijoiden ryhmäytymiseen panostettu

Raksilan lukiossa opiskelee lähemmäs 750 opiskelijaa ja henkilökuntaa on talossa noin 40. Ensimmäisen periodin päättymistä vietetään työpajapäivällä. Työpajoihin osallistuvat opiskelijat kertovat löytäneensä lukiosta uusia ystäviä.

“Omalta paikalta tämä tuntuu”, kuuluu erään ensimmäisen vuosikurssin opiskelijan mielipide. 

“Hyvin on mennyt. On ollut paljon rennompaa, mitä etukäteen lukiosta odotin”, kuvaillaan syksyn kulkua saksan kielen työpajassa. 

Rehtori Heidi Lakkala on pitänyt tärkeänä, että opiskelijoiden ryhmäytymiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

“Olemme halunneet luoda lukiomme arvojen mukaisen paikan jokaiselle opiskelijalle, konstailemattoman ja reilun.”

Ryhmänohjaajien tukena on ollut ryhmänohjauksen koordinaattoreita, joiden kanssa ryhmäytymistä on ujutettu tavallisiinkin oppitunteihin.

“Oppilashuoltoryhmän on myös helposti tavoitettavissa. Koulullamme on koulupsykologi, kuraattori ja terveydenhoitaja opiskelijoiden tukena”, kertoo Lakkala. 

Musiikin biittipajassa tutustuttiin GarageBand-ohjelmiston käyttöön.

Monipuolinen yleislukio

Raksilan lukiossa on panostettu kurssitarjottimen monipuolisuuteen. 

“Kaikki oppiaineet ovat yhtä tärkeitä. Haluamme, että opiskelijat voivat valita sellaisia kursseja, jotka heitä aidosti kiinnostavat”, kertoo Heidi Lakkala. 

Henkilöstön hyvinvointiin on panostettu osallistavalla johtamistyylillä ja yhteistyön korostamisella.

“Täällä on ollut paljon innostusta kouluttautumiseen ja siihen olemme sitten tarttuneet”, kertoo Lakkala opettajanhuoneen ilmapiiristä.

“Rehtorina tehtävänäni on suunnitella, mahdollistaa ja palvella. On kiva huomata, että opiskelijat ovat ottaneet uuden lukion vaivattomasti vastaan”, toteaa Lakkala lopuksi.