Raksilan lukio toi rehtori Heidi Lakkalan Ouluun: ”Tämä on uskomaton mahdollisuus”

Raksilan koulun käytävillä on perjantai-iltapäivänä rauhallista. Uusi lukiorehtori Heidi Lakkala siirtyi Ouluun Sodankylästä. Päivisin tiloissa opiskelee vielä tämän lukuvuoden Merikosken ja Oulun Lyseon lukion opiskelijat, yhteensä noin 900 nuorta. Kuvat: Satu Fränti

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sodankylän lukion rehtorina pitkään toiminut Heidi Lakkala on aloittanut elokuun alussa tulevan Raksilan lukion rehtorina. Raksilan lukio muodostuu nykyisistä Merikosken ja Pateniemen lukioista. Lukio sijoittuu Teuvo Pakkalan kadulle, jossa Merikosken lukio jo toimii toista lukuvuotta.

Kun Oulun Lyseon lukio muuttaa ensi kesänä oman koulun peruskorjauksen valmistuttua takaisin Pokkitörmälle, Pateniemen lukio muuttaa Raksilaan. Uudet lukion ekaluokkalaiset tulevat ensi kevään yhteishaun kautta.

Mikä sai jättämään Lapin ja suuntamaan Ouluun?

”Onhan tämä on ihan valtakunnan mittakaavassa uskomaton mahdollisuus. Pääsen mukaan rakentamaan keskelle kaupunkia uutta, isoa lukiota”, Heidi Lakkala iloitsee.

Paikallinen kollegio tukena

Heidi Lakkala antaa uudelle työnantajalle kiitosta hyvästä perehdyttämisestä. Hän on ehtinyt jo muutaman viikon aikana käydä tutustumassa kaikkiin Ouluun lukioihin.

”Minut on otettu avoimesti ja mukavasti vastaan. Olen kierroksella nähnyt, että hyvää voi olla monella tavalla. On ollut kiinnostavaa nähdä, kuinka lukion omaleimaisuus näkyy jo porstuassa”, Lakkala kertoo hymyillen.

Lakkala kokee, että rehtorikollegio on ehdottomasti Oulun iso plussa. Ison kaupungin selkeät ohjeet ja toimintatavat saavat myös kiitosta aiemmin kaupungin ainoan lukion rehtorina toimineelta.

Tärkeä osa perehtymistä on tulevaan henkilökuntaan tutustuminen. Muutos syntyy vuorovaikutuksessa ja yhdessä tehden. Lakkala on jo ehtinyt käydä Pateniemen lukion henkilökunnan kanssa kahdenkeskisiä keskusteluja. Seuraavana on vuorossa vastaavat keskustelut Merikosken lukiossa.

Toisena syksyn isona asiana on opiskelijakunnan aktivointi. Raksilan lukio on mukana ensi kevään yhteishaussa.

”Mietimme yhdessä, miten markkinoimme Raksilan lukiota. Tarvitsemme muun muassa esittelyvideon ja kotisivut.”

Lukion seinässä lukee vielä nykyisten lukioiden nimet. Ensi elokuusta lähtien seinässä lukee Raksilan lukio. ”Lukion nimi on tosin vielä työnimi, ei virallinen”, lukion rehtori Heidi Lakkala kertoo.

Harrastuksina opiskelu ja kirjallisuus

Heidi Lakkalan ansioluettelosta löytyy huima määrä tutkintoja. Hän on kolminkertainen maisteri ja kahdesti väitellyt tohtori. Alun perin kielten opettajaksi valmistunut Lakkala on myös hallintotieteiden ja oikeustieteen maisteri. Väitöskirja on sekä englantilaisesta filologiasta että kasvatustieteestä.

”Harrastan opiskelua, olen opiskellut aina sitä, mikä on kiinnostanut ja mitä olen työssäni tarvinnut. Joku käy jumpalla, joku harrastaa koiria, minä opiskelen”, Lakkala kertoo vaatimattomasti.

Toinen Lakkalalle rakas harrastus on kirjallisuus. Hänen nimensä kuulostaneekin monelle oululaiselle tutulta, koska hän toimii sivutoimenaan sanomalehti Kalevan kirjallisuuskriitikkona.

Kalevan Vesa Kärki on kuin joulupukki, kun hän lähettää minulle säännöllisesti ison kasan kirjoja arvosteltavaksi”, Heidi Lakkala nauraa ja kertoo lukemisen olevan kivaa hommaa.

Ihania puistoja ja tapahtumia

Oulu on Heidi Lakkalalle tuttu noin kymmenen vuoden ajalta; siitä lähtien, kun toinen pojista tuli opiskelemaan Ouluun. Tällä hetkellä hän asuu miehensä kanssa Maikkulassa, mutta uusi koti on valmistumassa joulukuussa keskustan tuntumaan.

Lakkala kertoo pitävänsä Oulussa erityisesti merestä. Myös Pikisaari, Raksilan puutaloalue ja Hupisaaret saavat osakseen ihastuksen huokauksia.

”Ajatella, että keskustassa on ihana, valmis puutarha.”

Myös Oulun monenlaiset tapahtumat saavat kiitosta. Viimeksi hän tutustui Oulun kansainvälisiin markkinoihin. Kun syksy tulee, Oulun kulttuuritapahtumat saavat kaksi uutta innokasta kävijää.

”Mieheni haluaa erityisesti teatteriin ja konsertteihin.”