Perttu Hämäläinen Ylikiimingin Vesalasta on Oulun lapsiystävällisin toimija

Oulussa lapset äänestivät voittajaksi Perttu Hämäläisen Ylikiimingistä. Oulussa ääniä annettiin yhteensä 1127, joista Perttu Hämäläinen sai 333 ääntä. Kuvat: Satu Fränti

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaiset lapset ovat äänestäneet Perttu Hämäläisen Ylikiimingistä Oulun lapsiystävällisin teko -kampanjan voittajaksi. Ensimmäistä kertaa jaettava palkinto annetaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tehdystä työstä.

Perttu Hämäläistä voi hyvällä syyllä kutsua Ylikiimingin Vesalan kylän todelliseksi puuhamieheksi. Onhan hän edistänyt toiminnallaan monin tavoin ylikiiminkiläisten lasten ja nuorten hyvinvointia.

Hän on toiminut Ylikiimingin Vesalassa jo yli kymmenen vuotta opettajana, rehtorina ja nyt Ylikiimingin koulun Vesalan yksikön apulaisjohtajana. Hämäläinen on kylätoimikunnan aktiivi, joka osaa koota eri toimijat yhteen, jotta alueella saadaan aikaan hyviä asioita.

Perttu Hämäläistä kampanjaan ehdottanut kertoo, että Perttu on usein alullepanija monen alueella tapahtuvan yhteisen tekemisen osalta.

”Ilman Pertun jatkuvaa työtä Ylikiimingin Vesalan kylä olisi tapahtumien osalta köyhempi. Perttu on järjestämässä muun muassa joka toinen tiistai Vesala Open -iltoja Vesalan monitoimitalolla, jossa koulu, nuorisopalvelut, kyläyhdistys, päiväkoti, nuoret ja moni muu toimija järjestävät toimintaa ylikiiminkiläisille lapsille ja perheille”, ehdottaja kuvailee.

”Vesala Openissa koulun tilat ja toiminnot ovat kaikkien käytettävissä. Tarjolla on erilaista ohjattua tekemistä niin liikunnan, kulttuurin, hyvinvoinnin kuin kädentaitojen osalta. Vesala Openeihin on kutsuttu myös harrastustoimijoita, jotta harrastusmahdollisuudet tulisivat tutuiksi ja olisivat saatavilla. FabLab Vesala – Tuunaamo – on kaikilla kerroilla auki.”

Talkoilla yhteistä hyvää

Perttu Hämäläinen järjestää Vesalassa ahkerasti myös talkoita, joiden avulla edistetään hyvinvointia ja viihtymistä alueella. Hänen johtamillaan talkoilla on saatu aikaan muun muassa fresbeegolfrata ja nuotiopaikka koulun läheisyyteen, skeittiramppien kunnostus, keppihevosia ja esteitä alueen päiväkotien ja koulujen käyttöön, oppipuutarhoja sekä Vesalan venetsialaiset Oulun päivien yhteyteen.

Hämäläinen ei toimi ehdottajan mukaan vain organisoijana, vaan hän kohtaa lapset arjessa poikkeuksellisen hienosti ja tekee paljon konkreettista ja merkittävää työtä hyvinvoinnin edistämiseksi.

”Ylikiimingin kaupunginosa sijaitsee kaukana keskustasta, mistä harrastuksiin kulkeminen on monella tapaa hankalaa, ja julkisia kokoontumispaikkoja on rajallisesti. Halusin antaa monitoimitalon tilat, välineet ja resurssit kaikkien asukkaiden käyttöön ja sitä kautta osallistaa ihmisiä”, Perttu Hämäläinen kertaa muutaman vuoden takaista aikaa.

”Vesala Openit tarjoavat lapsille ja nuorille paikan kokoontua ja tuovat Ylikiiminkiin monipuolista tekemistä. Tuomme toimijoita Ylikiiminkiin ajatuksella, että toimijat liikkuvat, ei ylikiiminkiläiset. Näissä illoissa saamme kohdata lapsia perheineen vapaammissa merkeissä. Hienoa on, että Vesala Openeissa eri sukupolvet kohtaavat”, hän jatkaa.

Arvostus tuntuu hyvältä

Perttu Hämäläinen on otettu siitä, että häntä esitettiin ehdokkaaksi lapsiystävällisimmän teon äänestykseen.

”Kiitän toiminnan tunnistamisesta ja merkityksellisyyden näkemisestä. Olen etuoikeutettu kyläläisenä ja työntekijänä, kun saan toimia yhdessä kaikkien yhteistyötahojen ja kumppanien kanssa lasten ja ylikiiminkiläisten parhaaksi.”

Hämäläisellä on viesti myös häntä äänestäneille lapsille.

”Te lapset ja nuoret olette aitoja, tärkeitä ja ihania, teissä on paljon eteenpäin vievää energiaa. Te haluatte tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, ja tällä tavalla yhdessä toimien ja vaikuttaen me aikuisetkin ymmärrämme teidän elämäänne paremmin. Meidän aikuisten työ teidän kanssanne tähtää vain ja ainoastaan teidän hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen tukemiseen ja mahdollistamiseen.”

”Kiitän sydämeni pohjasta asti jokaisesta äänestä; niitä tuli paljon ja suuri määrä muualtakin kuin ylikiiminkiläisiiltä. Kiitän siitä, että arvostatte tätä yhdessä tehtyä hyvää. Toivon, että aktiivinen ja aito yhdessä toimiminen saa jatkua ja edelleen kehittyä”, hän toteaa.

miehet rivissä

Kaikkien kolmen kunnan voittajat palkittiin yhteisessä tilaisuudessa 13. joulukuuta. Oulun lapsiystävällisimmän teon voittaja on Perttu Hämäläinen (oik.). Kempeleen palkinnon sai Akatemia Action -kerhot, ja palkinnon vastaanotti Mika Takalahti (keskellä). Limingan Pallokarhut äänestettiin Limingan voittajaksi, ja palkinnon vastaanotti Janne Kuustie.

Oulu, Kempele ja Liminka ovat kaikki mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -toimintamallissa. Mallin tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja lasten hyvinvointia kunnissa.

Oulu, Kempele ja Liminka etsivät oman kuntansa vuoden lapsiystävällisintä tekoa yhteisellä kampanjalla lokakuussa. Kukin kunta valitsi ehdotuksista 5-6 äänestykseen menevää tekoa. Alle 18-vuotiaat lapset saivat äänestää voittajat Lapsen oikeuksien viikolla marraskuun lopulla.