Pateniemen koulutoiminta alkoi sahan kupeesta – nyt juhlistetaan 150-vuotistaivalta

Pateniemessä aloiteltiin koulutaivalta jo vuonna 1873. Pitkä historia jatkuu, alakoulun perusparannus- ja uudisrakentamisen pitäisi alkaa kesäkuussa 2024. Kuva: Mun Oulu/arkisto/Matti Kuivamäki

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koulutoiminta Pateniemestä alkoi sahalta ja sen työntekijöiden lapsista, joille sahan omistajan sisko Charlotta Bergbom perusti ensimmäisen koulun vuonna 1873. Tänä päivänä Pateniemen koulu on yhtenäiskoulu, kun Herukan ala-aste ja Pateniemen yläaste yhdistyivät 2011. Koulussa on oppilaita 660. Nyt on aika juhlistaa 150-vuotistaivalta 18. marraskuuta.

Koulu alkoi Pateniemessä yksityisenä sahan alueen kouluna vuonna 1873. Kauppaneuvos J.G. Bergbomin sisar, mamselli Charlotta Bergbom, piti koulua työläisten lapsille.

Koska opinhaluisia oli enemmän, tarvittiin koulutiloja lisää. Vuonna 1912 valmistui nykyinen Kuivasojan koulu ja Herukan Risuniittyyn nousi oma koulu 1923. Väestömäärän lisääntyessä koulutiloja on jouduttu rakentamaan Herukkaan paljon lisää. Pateniemen yhteiskoulu sai aloittaa toimintansa syyskuussa 1964. Nykyinen yläkoulu valmistui 1967.

Tänä päivänä Pateniemen koulu on yhtenäiskoulu, kun Herukan ala-aste ja Pateniemen yläaste yhdistyivät 2011. Koulussa on oppilaita 660.

Yhdessä pateniemeläisten kanssa

Pateniemen koululla on rikas historia sahan alueen kouluna. Sahan ja koulun historia kulkevat monilta osin rinta rinnan. Vahva yhteisö on ollut molempien tuki, sitä vaalitaan edelleenkin muun muassa vanhempaintoimikunta Haaveen avulla.

Sahan alueen historiaa koulu on tallentanut digitaaliseen historiareitistöön, Pateniemen raittiin, mikä on kaikkien pateniemeläisten hyödynnettävissä. Raittia on tehty yhdessä Pateniemiseuran kanssa.

Tänä päivänä Pateniemen koulu katsoo myös tulevaisuuteen ja kehittää toimintaansa. Koulussa koetaan, että perustyön lisäksi Steam-opetuksen sekä tunne- ja turvataitojen kehittäminen antavat hyvän pohjan opiskelulle. Myös kansainvälinen yhteistyö on aktiivista.

Sattuu ja tapahtuu joka päivä

Koulun rehtori Matti Kuivamäki on tehnyt pitkän päivätyön Pateniemessä.

”Nykypäivän koulussa sattuu ja tapahtuu joka päivä. Samanlaisia päiviä ei ole juuri koskaan. Mutta koulussamme on mukavia ja osaavia oppilaita ja henkilökuntaa. Vaikka haasteitakin riittää, päällimmäisenä tuntona on positiivinen ja eteenpäin katsova menevä tunne. Johtamisen kannalta yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys on taas korostunut koulutyössä”, hän sanoo.

Pateniemen koulu on musiikkiluokkakoulu, jossa muun muassa erikoisluokalla opiskellaan musiikkia 4-6 viikkotuntia jokaisella luokka-asteella.

”On kiva toimia koulussa, jossa monen alan taitajat tekevät musiikkiesityksiä, luontoreissuja, liikuntaan liittyviä tempauksia koulun arjessa. Pateniemen koulussa on monipuolinen musisointi vahvasti esillä. Niistä esityksistä saamme nauttia kaikki”, Kuivamäki iloitsee.

Välittäminen ja yhteisöllisyys

Rehtori mainitsee, että Pateniemen koulun kaikessa tekemisessä koetetaan vaalia yhteisöllisyyttä.

”Viime vuosina tunne- ja turvataitojen työstäminen on ollut kovasti esillä. Koulun instassa on paljon kuvamateriaalia näistä tekemisistä. Koen että me välitämme oppilaistamme. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa keskiviikkoaamun aamupuuro yläkoulun oppilaille”, hän lisää.

Kansainvälisyys näkyy koulussa henkilökunnan täydennyskoulutuksina Erasmus+-ohjelman avulla, oppilaiden kansainvälisinä vierailuina esimerkiksi Espanjaan ja puolestaan vastavierailuina koululla.

”Esittelemme heille mieluusti suomalaista koulujärjestelmää ja oman koulumme osaamista. Tästäkin saa kuvan kurkkaamalla vaikka meidän koulun instaan.”

Yhtenäiskoulun kehittäminen jatkuu, sillä uuden asuinalueen eli Pateniemen rannan rakentumisen myötä uusia tiloja tarvitaan koululle edelleenkin. Alakoulun perusparannus- ja uudisrakentamisen pitäisi alkaa kesäkuussa 2024.

Pateniemen koulun juhla alkaa yläkoulun juhlasalissa, Sahantie 2, lauantaina 18.11. klo 12:00. Juhlapuheen pitää kaupunginjohtaja Seppo Määttä. Juhlan jälkeen on kahvitus. Koulun väki toivoo mukaan niin huoltajia, entisiä oppilaita kuin pateniemeläisiäkin.