Oulun yliopistoon perustetaan uusi etiikan professuuri Oulun Kauppaklubi Säätiön tuella

Yliopiston rehtori Jouko Niinimäki ja Oulun Kauppaklubi säätiön Ari Tuutti näkevät, että etiikan professuurilla on iso merkitys Oulun yliopistolle. Kuvat: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Kauppaklubille yritysten eettisten arvojen edistäminen, vastuullinen johtaminen ja liiketoiminnan etiikka ovat toiminnan tarkoitus, joten yliopiston uuden professuurin rahoittaminen sopii toimintaan paremmin, kuin hyvin.

“Haluamme, että Oulun yliopiston kansainvälinen status nousee pykälän, ellei kaksikin ylöspäin, joten professuurista tulee kansanvälinen. Mielestämme eettiseen yritystoimintaan kaivataan entistä voimakkaammin keskustelunavaajia – ei sormen heristäjiä, vaan herättäjiä. Siinä Oulun yliopistolla ja uudella professuurilla on merkittävä rooli”, myhäilee Oulun Kauppaklubi Säätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Tuutti tyytyväisenä.

Oulun Kauppaklubin tuotteisiin etiikan professuuri on uusi asia, mutta muutoin yhdistys on ollut paremman johtamisen ja eettisen yrityskulttuurin asialla Oulussa jo vuodesta 1910. Tuolloin 80 oululaista kauppa-, pankki- ja teollisuusmiestä sijoitti Oulun Kauppaklubin pohjarahastoon perustamisvarat. Sittemmin vaurautta on jäänyt klubin nurkkiin pyörimään – ihan kirjaimellisestikin.

“Jouduimme vuosituhannen vaihteessa vaihtamaan varastotiloja ja siivotessamme eräs jäsenistämme löysi roskien seasta kauniita asiakirjoja, todeten niiden olevan Valistustalo Oy:n osakekirjoja. Valistustalo oli perustettu 20-luvulla Oulun kaupungin, meidän ja muiden toimesta, jotta Ouluun saataisiin nimensä mukaisesti rakennettua talo valistustyötä varten”, Tuutti kertoo.

“Taloa ei koskaan rakennettu ja sitä varten kerätty pääoma jäi Oulun kaupungin hoitoon. Kun menin osakekirjojen kanssa Oulun kaupungin juttusille, osoittautui, että osakesarja oli niin arvokas, että kun Valistustalo Oy purettiin, saimme saamallamme pääomalla perustettua Kauppaklubi säätiön”, Tuutti taustoittaa professuurin mahdollistavaa varallisuutta.

“Säätiön kuudessa vuodessa kerryttämillä tuotoilla voimme lahjoittaa Oulun yliopistolle sellaisen summan, jolla yliopisto voi toteuttaa alkuperäistä ajatustamme valistustehtävästä, joka kerätyillä varoilla oli tarkoitus tehdä”, hän painottaa. 

Etiikka-palkinto Rukakeskus Oy:lle

Kiertävä Etiikka-palkinto on vitriiniin sijoitettu tervavene. Palkinto on vuosien saatossa ollut monessa perheyrityksessä Pohjois-Suomessa, viimeksi Ponsse Oyj:ssa. Tervavene matkaa Oulun yliopistolla pidetystä arvoseminaarista Rukalle.

Oulun Kauppaklubi on myöntänyt Etiikka-palkinnon vuodesta 2004 alkaen yritykselle, yhteisölle tai yksityishenkilölle, joka omalla esimerkillään edistänyt eettistä arvomaailmaa. Kiertopalkinnon saajan toiminnan motiivina ei ole pelkästään oman edun tavoittelu lyhyellä tähtäimellä, millä perusteella tämän vuoden Etiikka-palkinnon sai 50 vuotta toiminut perheyritys Rukakeskus Oy.

“Palkintotuomaristoon teki vaikutuksen, miten Rukakeskus Oy on panostanut kestävään matkailuun, luonnon suojeluun sekä avoimesti viestittyyn vastuullisuusohjelmaan, joka sisältää ympäristövastuullisuuden lisäksi myös yhteiskunnallisen ja taloudellisen vastuun”, tuomariston edustaja, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertaa palkinnon perusteluita.

Etiikkapalkinnon vastaanotti yrityksen toimitusjohtaja Ville Aho.

“Rukakeskus Oy on pyrkinyt vastuulliseen toimintaan jo silloin, kun se ei ollut vielä trendikästä. Olemme 90 prosenttisesti hiilineutraali hiihtokeskus ja loput kymmenen prosenttia kompensoimme. Vastuullisuus ei ole pelkästään ympäristöasioita, se on arvovalintoja, joilla on monesti myös taloudellisia vaikutuksia. Yritykset joutuvat tekemään valintoja esimerkiksi Ukrainan järkyttävän kriisin osalta: meilläkin venäläisiä asiakkaita on ollut parhaimmillaan yli kymmenen prosenttia. Venäjänkielisillä verkkosivuillamme osoitamme tukemme Ukrainalle – kehotamme venäläisiä asiakkaitamme ottamaan itse selvää, mitä maassa tapahtuu”, Aho kertoo.

Arvoseminaarin paneelissa keskustellaan arvoista ja euroista. Tulevaisuudessa tapahtumassa tullaan näkemään varmasti myös Oulun yliopiston tuore etiikan professori.