Oulun yliopisto etsii kummiperheitä kansainvälisille opiskelijoille – mukaan voi hakea kuka tahansa alueella asuva perhemuodosta riippumatta

Kummiperhe-ohjelma on alkanut Oulussa jo vuonna 1995, jolloin yliopistossa alettiin tarjota ystäväperhetoimintaa yliopistoon saapuville vaihto-opiskelijoille. Kuva: Oulun yliopisto

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kummiperhe-ohjelma yhdistää paikalliset asukkaat ja yliopistoon tulevat kansainväliset opiskelijat. Ohjelman tavoitteena on edistää kulttuurienvälistä vaihtoa sekä tukea paikallisten asukkaiden ja kansainvälisten opiskelijoiden ystävyyssuhteiden syntymistä.

Kummiperhe-ohjelmaan voi hakea mukaan kuka tahansa Oulun alueella asuva perhemuodosta riippumatta. Mukana on vuosien aikana ollut niin eläkeläisiä, yksinasuvia kuin lapsiperheitäkin. Tärkeintä on kiinnostus kulttuurienväliseen kanssakäymiseen sekä sitoutuminen oman opiskelijan tapaamiseen ja yhteisen ajan viettämiseen. Lisäksi kummiperheenä toimivalta tai ainakin yhdeltä perheen jäseneltä odotetaan vähintään auttavaa vieraan kielen taitoa, esimerkiksi englantia.

Yhdistäminen hakemusten perusteella

Ohjelma pyörii aina lukuvuoden kerrallaan syyskuusta toukokuuhun. Perheet ja opiskelijat yhdistetään hakemusten perusteella. Syksyllä järjestetään tapahtuma, jossa perheet ja opiskelijat pääsevät tapaamaan toisensa. Tämän jälkeen perhe ja opiskelija sopivat keskenään, miten usein tapaavat ja mitä haluavat tehdä yhdessä. Tekemisen ei tarvitse olla maksullista tai erityisen juhlallista. Mukavaa tekemistä on esimerkiksi luonnossa kävely, ruoan laittaminen tai muu arkinen yhteinen aika. Kyse on vapaa-ajan toiminnasta eli opiskelijat asuvat omissa asunnoissaan eivät perheiden luona.

Ohjelma tukee Oulun alueen kansainvälistymistä. Samalla ohjelma tarjoaa kansainväliselle opiskelijalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan yliopistokampuksen ulkopuolella, ja siten rikastuttaa opiskelukokemusta Oulussa ja edesauttaa opiskelijan kotiutumista.

”Kummiperhe-ohjelma oli mahtava mahdollisuus minulle, koska meillä ei ole paljon mahdollisuuksia tavata paikallisia ihmisiä, jutella ja vaihtaa kulttuuria kansainvälisenä opiskelijana. Kummiperhe on kuin toinen perhe Suomessa”, kertoo ohjelmaan osallistunut opiskelija Jun Nakamura.

Kummiperheeksi voi hakea täyttämällä hakemuksen Oulun yliopiston verkkosivuilla www.oulu.fi/fi/kummiperhe-ohjelma.