Oulun Lyseon oppilaiden syksy sujuu mallikkaasti omassa koulussa – rehtori Mika Aalto iloitsee remontoiduista tiloista

Oulun Lyseon lukion pari vuotta kestänyt remontti valmistui sopivasti syyslukukauden alkuun. Rehtori Mika Aallon työhuoneesta näkyy Tuomiokirkolle asti. Kuva: Inka Lohvansuu

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Inka Lohvansuu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lyseon lukiolaiset pääsivät tänä syksynä peruskorjattuun rakennukseen. Rehtori Mika Aalto iloitsee paluusta omiin tiloihin ja remontin tuomista pienistä viilauksista.

Oulun Lyseon lukio pääsi kahden Raksilassa vietetyn evakkovuoden jälkeen takaisin omaan rakkaaseen rakennukseensa. Syksyn ylioppilaskirjoitukset on saatu järjestettyä ja arki on sujahtanut tuttuihin uomiinsa.

Remontti ei tuonut opetustiloihin suuria muutoksia, mutta pienetkin muutokset olivat tärkeitä. Vanhasta voimistelusalista tehtiin ruokala, musiikin ja kuvataiteen opetus saivat uudet paikat sekä biologian ja kemian laboratorio uusittiin.

“Myös talon esteettömyys parani, kun saimme tänne hissin”, kertoo rehtori Mika Aalto.

“Suurimpia viime vuosien muutoksia lukio-opiskelussa ovat olleet sähköiset ylioppilaskirjoitukset ja opiskelun maksuttomuus. Sähköjä vedettiin remontissa lisää, jotta läppärit toimivat luokissa”, kuvailee Aalto.

näkymä ulos puistoon

Biologian ja kemian laboratoriosta on hienot näkymät kirjastolle ja Linnansaareen. Kuva: Inka Lohvansuu

Vanha rakennus toimii

Talon käyttäjät olivat remontin suunnittelutyössä mukana, mutta suuremmille muutoksille ei ollut edes tarvetta Museoviraston suojelun kohteena olevassa rakennuksessa. Vanha rakennustekniikka toimii edelleen ja pedagogisestikin tilat ovat hyvät.

“Parhaimmillaan opetusryhmässä voi olla jopa 36 opiskelijaa, mutta onneksi täällä on isot luokkahuoneet ja huonekorkeus lisää vielä tilan tuntua”, sanoo Aalto.

Noin 200 vuotta vanhan rakennuksen remonttia on ollut valvomassa Museovirasto ja urakoitsijana toimi NCC. Remontissa on uusittu kaikki puulattiat lukuun ottamassa juhlasalin lattiaa. Uusissa lattioissa ja esimerkiksi puisissa lattia- ja kattolistoissa on jäljitelty vanhojen osien ulkonäköä.

“Vanhan imitointi vaatii korjausrakentamisessa ihan omia asiantuntijoitaan”, ihastelee Aalto.

Iltakäyttäjät mukaan

Rakennus on tänä syksynä täyttynyt taas opiskelijoista. Seiniä koristaa koulun omista kokoelmista löytyviä taideteoksia, mutta tilaa silti vielä on.

“Oulun taidemuseon kokoelmista tulee meille seinille taidetta”, kertoo Mika Aalto.

Suurimmalle osasta nykyisiä lyseolaisia rakennus on sinällään uusi, koska nykyiset abitkin ovat aloittaneet lukionsa evakossa.

Lyseon henkilökunta on sen sijaan elänyt viimeiset vuodet muuttojen ja muutosten keskellä. Opettajainhuone ja muut henkilökunnan sosiaalitilat uudistettiin remontissa.

“Kyllä opettajista on ollut kiva palata tänne, omaan koulurakennukseen”, kuvailee Aalto.

Pikkuhiljaa Lyseon ovet avautuvat ilta- ja viikonloppukäyttöön muillekin kaupunkilaisille. Rehtori Aallolla on terveisiä oululaisille:

“Me olemme kyllä ylpeitä Lyseosta! Ja niin saavat olla kaikki oululaiset!”