Oulun koulutusosaamista esitellään Dubain maailmannäyttelyssä – mukaan lähtevät oppilaat jännittivät koronatestituloksia

Oulun normaalikoulun alakoulun Dubai EXPO -kerholaiset suuntaavat kohti Arabiemiraatteja tänään. Kuva: Norssi

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koulutusvienti ei ole mitään nappikauppaa, sillä suomalaista koulutusta myydään maailmalle vuodessa jo puolella miljardilla eurolla. Siksi Oulun yliopiston satsaus Dubain maailmannäyttelyyn kannattaa, sillä Persianlahti on osoittautunut Kiinan ohella vetäväksi markkinaksi, jonne oululaisella koulutusosaamisella on kysyntää. Oulun yliopiston harjoittelukouluna toimiva normaalikoulu on mukana kansainvälistä koulutusvientiä edistävässä Education Finland –verkostossa, jonka koordinoimana suomalaista koulutusta esitellään Dubain EXPOssa 14 organisaation voimin maailmannäyttelyn aikana useampana ajankohtana.

“Matkan aikana kyllä edistetään koulutusvientiä, mutta se ei matkan päätavoite. Osa Norssin henkilökuntaan kuuluvista pitää maailmannäyttelyssä asiantuntijaluentoja suomalaisesta koulutuksesta. Meillä on myös useita neuvotteluja Oulun yliopiston harjoittelukoulun järjestämien verkkokoulutusten tarjoamiseksi sikäläisille opetusalan toimijoille. Siitä huolimatta tällä matkalla koulutusvienti on sivuroolissa, ensisijaisesti reissuun lähdetään saamaan uusia sykähdyttäviä oppimiskokemuksia”, johtava rehtori Kari Kumpulainen Oulun normaalikoulusta kertoo.

Valmistautumista virtuaalisesti

Oululaisten esiintymistä maailmannäyttelyssä on valmisteltu yhteistyössä huonekaluvalmistaja Iskun ja normaalikoulun Dubaissa sijaitsevan yhteistyökoulu GEMS Modern Academyn oppilaiden kanssa. Norssin oppilaat alakoulusta ja lukiosta ovat valmistelleet projektia syksystä lähtien. 

“Syksyllä Wilmassa tuli viesti, että kansainvälisestä yhteistyöstä ja Dubai EXPOsta kiinnostuneet oppilaat voivat hakea mukaan tähän projektiin. Kotona sitten tästä keskusteltiin ja päätin hakea, minua kiinnosti maailmannäyttely ja tietysti Dubai. Oli mukavaa, että tulin valituksi”, kuudesluokkalainen Nur Sherifi kertoo. 

Dubailaisen yhteistyökoulu GEMS Modern Academyn oppilaiden kanssa oululaiset ovat tavanneet virtuaalisesti zoom-kokouksissa säännöllisesti ja sovittujen teemojen ympärillä. Ryhmätapaamisia on jatkettu parityöskentelynä ja aiheet ovat vaihdelleet vaikkapa arabian ja suomen kielen opinnoista paikalliseen ruokakulttuuriin. Lukiolaiset ovat kokanneet tapaamisissa karjalanpiirakoista lohisoppaan ja vastaavasti dubailaiset ovat näyttäneet, miten valmistuu fattoush salaatti tai shawarma. Dubai EXPO-kerhossa valmistautuminen maailmannäyttelyyn on sisältänyt yhdessä oppimista ja yhteydenpitoa molempiin suuntiin.

Nur Sherifi pakkauspuuhissa. Koronatestien tuloksia piti jännittää viimeiseen hetkeen asti, mutta onneksi koko delegaation testitulokset olivat negatiiviset. Kuva: Nur Sherifi 

Yhdessä Suomen paviljonkiin

Vaikka Sherifi on jutellut jo monta kertaa dubailaisille, odottaa hän innolla, että pääsee tapaamaan uudet tuttavansa paikan päällä.

“Ollaan oikeastaan nähty vielä tosi vähän heidän elämästään, millaista siellä oikeasti on.Verrattuna Norssiin oppimisympäristöön, heidän luokkahuoneet vaikuttaa perinteisemmiltä ”, Sherifi pohtii.

Maanantaina Norssilaisten ohjelmassa on kouluvierailu GEMS Modern Academyssa. Oppilaat jatkavat yhdessä Dubai EXPO Suomen paviljonkiin Iskun isännöimään VIP-tapahtumaan, jossa esitellään yhteistyöprojektien tuloksia. Ennakkoon paikalle on ilmoittautunut yli 70 vierasta.  

Suomen paviljonki on näyttävä kokonaisuus, joka on rakentunut 120 kotimaisen yhteistyökumppanin voimin. Kuva: Business Finland

Kansainvälisyys kiinnostaa

Norssilaisilla on mahdollisuus vierailla maailmannäyttelyssä myös muiden maiden osastoilla ja matkaohjelmaan mahtuu muutakin, kuin pelkkää messutyötä.

“Meillä on ohjelmassa tutustumista kaupunkiin ja käymme myös Burj Khalifassa. Teemme myös päiväretken aavikolle”, Sherifi kertoo.

Vanhemmille matka on melkein yhtä jännittävä, kuin oppilaille.

“Onhan tämä varmasti mahtava kokemus, mutta kyllä äitinä tietysti jännittää, miten pärjäävät reissussa”, toteaa äiti Heidi Sherifi.

Dubai EXPO -kerholaisten vanhemmat voivat valmistautua jännittämään myös tulevaisuudessa, sillä kipinä kansainvälisyyteen on todellakin syttynyt kerholaisiin. Lukiolaisista moni suunnittelee vaihtoa tai tutkinnon opiskelua ulkomailla ja kesätöitäkin haetaan jo aktiivisesti ulkomailta. Myös Nur Sherifiä kansainvälisyys kiinnostaa.

”Pidän matkustamisesta ja siitä, että voi tutustua uusiin kulttuureihin”, hän toteaa.

Dubai EXPO on ensimmäinen Lähi-idässä järjestetty maailmannäyttely, johon osallistuu 192 maata omalla paviljongillaan. Oululaista teknologiaosaamista on jo esitelty messuosastolla maailmannäyttelyn aikana, sillä BusinessOulu on paviljongin kumppanina. Oulun normaalikoululla on taatusti takataskussaan jotain sellaista, mitä maailmannäyttelyssä ei vielä ole nähty – matkan aikana hiottu letkajenkkaesitys.

 

 

Lue myös