Oululaiset lapset ja nuoret keksivät ratkaisuja ajankohtaisiin haasteisiin

Ylikiimingin koulun yhdeksäsluokkalaisten Emilian, Ellan ja Neean haaste liittyi energiaan. Työssään he ratkaisevat energiakriisiä mahdollisimman luontoystävällisesti käyttämällä vain uusiutuvaa energiaa, tuulta ja aurinkoa. He voittivat työllään yläkoulujen sarjan. Kuvat: Satu Fränti

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Tool Camp haastaa oululaiset lapset ja nuoret ratkaisemaan ajankohtaisia haasteita. Se muodostuu työskentelystä päiväkodilla tai koululla ja Tool Camp -päivästä. Tool Camp -päivä järjestettiin tänä vuonna Oulun yliopiston Saalastinsalissa 14. helmikuuta.

Kolme haastetta ja kilpailusarjaa

Lapset ja nuoret työskentelevät 3–5 hengen ryhmissä ensin omissa päiväkodeissaan ja kouluissaan, ja niistä valitaan edustajat Tool Camp -päivään. Päivän aikana ryhmät esittelevät luovat ja vastuulliset ratkaisunsa yleisölle ja tuomaristolle.

Tool Campin voitoista kilpaili tänä vuonna kolme päiväkotia ja 13 peruskoulua, joista mukana oli yhteensä 29 ryhmää ja noin 140 oppilasta.

Jokainen ryhmä oli kehittänyt ratkaisun yhteen haasteeseen, joka liittyi rauhaan, luontoon tai energiaan.

”Tool Camp näytti jo toisen kerran sen, miten ihania, luovia, kekseliäitä, syvällisiä ja taitavia meidän lapsemme ja nuoremme ovat.”

Rauha-haasteessa tuli suunnitella ratkaisu rauhanomaisen toimintakulttuurin edistämiseksi omassa ryhmässä, yksikössä, Oulussa, Suomessa tai laajemmin maailmassa.​ Luonto-haasteessa suunniteltiin ratkaisu luontosuhteen kehittämiseen ja/tai luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Käsitteinä voi olla esimerkiksi kiertotalous, ilmastonmuutos tai luontokasvatus.​ Energia-haasteen vastaanottaneet suunnittelivat ratkaisun energia-käsitteen näkyväksi tekemiseen ja sen kautta energian säästämiseen tai kestävään tuottamiseen. Ratkaisu voi liittyä yksilöiden omaan toimintaan, laajemmin omaan yhteisöön, kaupungin tasolle, valtakunnan tasolle tai maailmanlaajuisesti.​

Kaikissa haasteissa ratkaisu voi olla lelu, peli, leikki, robotti, rakennelma, taideteos, keksintö tai innovaatio.

Tuomareilla vaikea tehtävä

Tool Camp järjestettiin nyt toista kertaa. Tapahtumaa koordinoiva Paula Vorne Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista kertoo, että luonto-teema haasteena kiinnosti eniten. Erityisen ilahtunut hän on siitä, että tänä vuonna mukaan saatiin myös päiväkoteja: mukana oli 3 päiväkotia ja 4 ryhmää, nuorimmat 4–5-vuotiaita. Myös uusia peruskouluja on tullut mukaan.

Tool Campissä oli tänä vuonna mukana myös päiväkotien ryhmiä. 0.–2. luokkien sarjan voitti Metsokankaan päiväkodin Tintit-ryhmä. Kuvassa he pitävät ns. hissipuhetta yleisölle ja tuomareille.

Paula Vorne antaa ison kiitoksen kaikille mukana olleille lapsille, nuorille, opettajille, tuomareille ja vierailijoille.

”Tool Camp näytti jo toisen kerran sen, miten ihania, luovia, kekseliäitä, syvällisiä ja taitavia meidän lapsemme ja nuoremme ovat. 29 ryhmää toinen toistaan upeampia töitä oli 30:n tuomarin arvioitavana, ja voittajien valinta oli todella vaikeaa.”

Tapahtumassa on kolme kilpailusarjaa: päiväkodit, alakoulut ja yläkoulut. 0.–2. luokkien sarjan voitti Metsokankaan päiväkodin Tintit-ryhmä, 3.–6. luokkien sarjan Hiukkavaaran koulun 5AB-ryhmä ja 7.–9. luokkien sarjan Ylikiimingin koulun 9. luokkien ryhmä. Kaikki kolme voittajaryhmää saivat palkinnoksi kiertopalkintopokaalin, johon päiväkodin tai koulun nimi kaiverretaan.

Yhdessä tekeminen ytimessä

Tool Camp -tapahtuman ytimessä on Steam-toimintakulttuuri ja -pedagogiikka: yhdessä tekeminen sekä kokeileva ja yhteisöllinen oppiminen. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret oppivat ennen kaikkea itseohjautuvuutta, vuorovaikutustaitoja ja kriittistä ajattelua. Tool Camp kannustaa kekseliäisyyteen, luovuuteen ja yhteistyöhön. Steam muodostuu englannin kielen sanoista Science, Technology, Engineering, Arts ja Mathematics; oululaisittain tiede, teknologia, insinööriys, taide ja matikka.

Tool Campin puuhanaiset Paula Vorne (vas.) ja Maikki Manninen kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista ovat vaikuttuneita siitä, miten ihania, luovia, kekseliäitä, syvällisiä ja taitavia meidän lapsemme ja nuoremme ovat. Kunkin kilpailusarjan (päiväkodit, alakoulut ja yläkoulut) voittaja saa kiertopalkintona hienon pokaalin.

Tool Campistä on hyvää vauhtia tulossa vuosittainen perinne.

”Tavoitteena on, että vuoden päästä tilaisuus on kansallinen tai ainakin alueellinen”, Vorne kertoo.

Tool Campin järjestivät yhteistyössä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun STEAM-verkosto ja Oulun yliopisto.