Oulu-opiston ruoka­kursseilla voi perehtyä vaikkapa korealaiseen ruokaan

Oulu-opiston ruokakursseilla voi perehtyä esimerkiksi aasialaisiin ruokiin, ranskalaiseen leivontaan tai juhlavan jouluhalon (vas. ylh.) valmistukseen. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä syksynä Oulu-opistolle on tulossa jälleen kansainvälisiä ruuanvalmistuskursseja. Lyhytkursseilla voi opetella tekemään esimerkiksi korealaista tai japanilaista ruokaa sekä ranskalaisia leivonnaisia.

Ilmoittautuminen Oulu-opiston syksyn kotitalouskursseille on parhaillaan käynnissä. Tarjolla on useita erilaisia 1–2 päivän lyhytkursseja, joilla voi perehtyä muun muassa aasialaiseen ruokakulttuuriin.

”Nykyisin ihmiset ovat kiinnostuneita ruuanvalmistuksen erikoisimmista jutuista”, sanoo Oulu-opiston kädentaitoaineiden vastuuopettaja Hilppa Isola.

Isolan mukaan opisto haluaa olla mukana ruokatrendeissä, kuten korealaisen ruoan valmistuksessa.

”Korealaisen ruuan kursseja järjestetään kahtena lauantaina ja niistä vastaavat korean kielen opettajat.”

Juhlaruokien maailmaan vie leipuri-kondiittori Päivi Kiviniemi-Kaikkonen, joka opastaa ranskalaisten leivonnaisten tekemisessä.

Erityisruokavalioita noudetaan nyt monessa kodissa, joten on aiheellista opetella, miten muunnetaan reseptit esimerkiksi gluteenittomiksi.

Oulu-opistolla on myös useita erilaisia joululeivonnaiskursseja. Jouluisissa pikkuleipäkarkeloissa tehdään kahdenlaisia jouluisia pikkuleipiä, jotka yleensä ovat vaikeampia tehdä. Mukana ovat myös jouluhalko ja ranskalaiset bastogne-keksit.

Liekkipitsakin ja foccaccia valmistuvat kursseilla, ja karjalanpiirakoita ja supikkaita tehdään tänäkin vuonna.

Reseptit gluteenittomiksi

Tänä syksynä opistolla aloittaa uusi kotitalousopettaja Sanni Pilhjerta, joka pitää vegaanisten ruokien valmistuskurssin ja opettaa hapattamista ja säilömistä sekä gluteenitonta leivontaa. Hänkin pitää joululeivonnan kursseja.

”Meiltä on toivottu myös perusruuanvalmistuskursseja, mutta usein pitkillä kursseilla kustannukset nousevat herkästi. Erityisruokavalioita noudetaan nyt monessa kodissa, joten on aiheellista opetella, miten muunnetaan reseptit esimerkiksi gluteenittomiksi”, Isola sanoo.

”Lisäksi haetaan elämyksiä ja oppia, jota voidaan siirtää omaan arkielämään yhden-kahden illan aikana. Tällaisen konseptin on katsottu toimivan.”

Ruuanvalmistuskurssien maksimihenkilömäärä on 14. Kurssit järjestetään iltaisin Pohjankartanon ja Hiukkavaaran koulujen kotitalousluokissa.