Opiskelu Raksilan lukiokampuksella sujuu hyvissä tunnelmissa

Merikosken lukion opettajat Jari Markkanen ja Jaakko Rinta-Paavola sekä opiskelijat Aino Kangas ja Anni-Minni Kanerva kehuvat uusittua Raksilan lukiokampusta viihtyisäksi. Kuva: Anne Peltola

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginvaltuuston kouluverkkopäätöksen mukaisesti (13.6.2016 § 139) Merikosken lukio muutti viime syksynä pysyvästi uudelle Raksilan lukiokampukselle. Oulun Lyseon lukio toimii Raksilassa siihen saakka, kunnes lukion omien tilojen peruskorjaus valmistuu kesällä 2023. Sen jälkeen Merikosken lukion kanssa saman katon alle muuttaa Pateniemen lukio.

”Olemme viihtyneet Raksilassa hyvin. Valoisat ja avarat tilat sekä uudet kalusteet ja välineet ovat tuoneet viihtyvyyttä niin opettajille kuin opiskelijoille. Kahden lukion välinen yhteistyö on sujuvaa, sillä meillä on yhteiset työ- ja taukotilat”, kertoo Merikosken lukion rehtori Irina Anttila.

Saman katon alla syntyy yhteistyötä

Raksilan lukiokampuksella työskentelee arkipäivisin noin 900 opiskelijaa ja 100 henkilökunnan jäsentä. Kampuksella on järjestetty molempien lukioiden opettajille yhteisiä koulutustilaisuuksia. Myös IT-tukipalvelut ovat yhteiset. Opiskelijoille pidetyssä iltakoulussa oli yhteisiä tehtävärasteja. Myös syksyn ylioppilasjuhlat järjestettiin yhteisesti.

”Vaikka talossa on paljon porukkaa, niin täällä on koko ajan hyvä ja rauhallinen tunnelma. Iso määrä ihmisiä jakaantuu hyvin ympäri taloa, sillä uudistetut tilat ovat väljät. Käytävillekään ei synny ylimääräistä hälinää tai isompien opiskelijaryhmien kokoontumisia”, kertovat Merikosken lukion opettajat Jaakko Rinta-Paavola ja Jari Markkanen.

Yhteisten koulutusten ja palveluiden lisäksi opettajat löytävät kahden lukion muutosta samoihin tiloihin myös muita hyviä puolia.

”Tuirassa olin lukion ainoa biologian ja maantiedon opettaja. Nyt kahden lukion samojen aineiden opettajat pääsevät helposti vaihtamaan ajatuksia ja keskustelemaan työasioista yhteisessä opettajanhuoneessamme. Kollegoiden tuki on aina saatavilla”, Rinta-Paavola kertoo.

”On palkitsevaa suunnitella kollegoiden kanssa yhdessä opetusta ja jakaa opetusmateriaaleja. Olemme saaneet käyttöömme myös uusia opetusvälineitä. Nekin helpottavat arjen työtämme”, jatkaa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa opettava Markkanen.

Opiskelijoiden arki rullaa omalla painollaan

Raksilassa opiskelevista nuorista 550 käy Lyseon lukiota ja loput Merikosken lukiota. Merikosken lukion opiskelijoiden Aino Kankaan ja Anni-Minni Kanervan mielestä koululla on hyvä ilmapiiri.

”On meillä välillä sellaista hyväntahtoista ja leikkimielistä kisailua! Toki oman lukion porukkaa tunnistaa enemmän kasvoilta, mutta kyllä monella on kavereita kummassakin lukiossa”, Kangas ja Kanerva kertovat.

Sekä Kangas että Kanerva ovat molemmat tyytyväisiä lukion uuteen sijaintiin Raksilassa.

”Jos Merikosken lukio ei olisi muuttanut Raksilaan, niin en itse asiassa varmaan olisi hakenut tänne opiskelemaan. Raksilaan pääsee helposti niin pyörällä kuin bussilla”, Kangas kertoo.

”Minulla on paljon pidempi koulumatka kuin Ainolla, mutta pysäkki on ihan koulun vieressä ja pääsen kotoa suoraan yhdellä bussilla”, Kanerva jatkaa.

Opiskelijat ovat osanneet myös hyödyntää kummankin lukion kurssivalikoimaa.

”Melkein jokaisessa ryhmässä on muutama opiskelija myös toisesta lukiosta. Aikaisemmin opiskelijat saattoivat kulkea pidemmänkin matkan päästä käymään eri lukiossa valitsemansa kurssin tunneilla”, opettajat kertovat.

”Olemme huomanneet, että kursseja otetaan jonkin verran ristiin molempien lukioiden kurssivalikoimasta. Valinnan tekemistä helpottaa ehdottomasti se, että kurssit pidetään samassa talossa eikä tarvitse käydä välillä muualla”, opiskelijat toteavat.