Musiikkiharrastus tuo elämään iloa ja kavereita – konservatorioon ehtii hakea vielä maaliskuun aikana

Viulisti Onerva Heikkilä (vas.) ja sellistit Eedith Rantala (keskellä) ja Inari Heikkilä nauttivat yhdessä soittamisesta. Kuva: Kati Valkama

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun konservatorion selloluokasta kuuluu naurunkikatusta, kun 10-vuotias Onerva, 9-vuotias Inari ja 13-vuotias Eedith purkavat soittimiaan kotelosta. On alkamassa kamarimusiikkitunti sellonsoitonopettaja Kati Valkaman johdolla.

”Soittaminen on tosi hauskaa, kiinnostavaa ja innostavaa”, tytöt toteavat yhteistuumin. “Täällä saa myös uusia kavereita.”

Harrastus on jatkunut jo monta vuotta, ja taidot ovat karttuneet. Soittaminen tuntuu joskus myös vaikealta.

“Helpompaa olisi varmaan opettaa siilille kuperkeikkaa!” Inari toteaa sellonsoitosta. Mukavat kappaleet, ilo uuden oppimisesta ja opettajan kannustus kantavat kuitenkin eteenpäin.

Hakuaika menossa

Oulun konservatoriossa musiikkiharrastuksen voi aloittaa aivan alkeista, edeltäviä musiikkiopintoja ei tarvitse olla. Harrastus sopii kaikille lapsille ja nuorille, jotka haluavat oppia laulamaan tai soittamaan jotain soitinta.

Rytmimusiikin opintoihin kuuluu mm. bändisoittoa. Kuvassa Nooa Kneckt. Kuva: Esa Eirola

Hakuaika on nyt menossa, viimeinen hakupäivä on 31. maaliskuuta 2023. Pääsykokeet järjestetään toukokuussa.

Onerva, Inari ja Eedith suosittelevat musiikkiharrastusta lämpimästi.

“Konservatoriossa on niin hauskaa!”

Inarin ja Onervan äiti Henriikka Heikkilä näkee soittoharrastuksessa paljon hyvää.

“Vanhemman näkökulmasta on hienoa, että oma lapsi saa yksilötunneilla soitonopettajalta aikaa ja jakamatonta huomiota. Pidän myös siitä, että jokainen lapsi kohdataan yksilönä. Soittoharrastus on ikään kuin yksi avain lapselle upeaan ja monipuoliseen musiikin maailmaan.”

Konservatoriossa voi aloittaa myös muun muassa urkujensoiton. Kuva: Esa Eirola

Konservatoriossa soitinvaihtoehtoja on useita kymmeniä. Konservatorion kotisivulla olevien soitinesittelyvideoiden avulla voi käydä tutustumassa eri soittimiin. Joitakin soittimia on mahdollista vuokrata edullisesti oppilaitokselta, omaa soitinta ei siis välttämättä tarvitse heti ostaa.

Oulun kaupungin ylläpitämässä konservatoriossa opetusta annetaan klassisen musiikin ja rytmimusiikin osastoilla. Koulutus kuuluu valtion tukemaan taiteen perusopetuksen laajaan oppimäärään. Kaupungin rahoitus ja valtionosuus pitävät lukukausimaksut varsin kohtuullisina.

Opintoihin kuuluu omien soittotuntien lisäksi yhteissoittoa: kamarimusiikkia, orkesterisoittoa ja rytmimusiikin osastoilla bändisoittoa. Lisäksi oppilaat käyvät musiikin hahmotusaineiden tunneilla.

”Parasta on, kun pääsee esiintymään”

Kotona harjoitteleminen on olennainen osa harrastusta. Esiintymiskokemusta saadaan konservatorion avoimissa oppilaskonserteissa, joita on viikoittain useita. Onerva, Inari ja Eedith toteavatkin: “Parasta on, kun pääsee esiintymään, se on tosi tärkeää!”

Oulun konservatoriossa opiskelee yhteensä noin 1100 oppilasta, joista taiteen perusopetuksessa (sisältäen varhaisiän musiikkikasvatuksen) yli tuhat. Toisen asteen ammattiopinnoissa on tällä hetkellä noin 50 oppilasta.

Opetuspisteitä on kolme: Oulun musiikkikeskuksessa (Leevi Madetojan katu 1–3), Kotkantiellä (Kotkantie 1) sekä Oulunsalo-talolla (Mäntypellonpolku 10). Oppilaitos vietti viime syksynä 70-vuotisjuhliaan.

Lisätietoja hakemisesta Oulun konservatorion kotisivulta.

Perusopetuksen esittelyvideo:

 

Lue myös