Miten puhua teinin kanssa – tietopaketti nuorten vanhemmille ja muille läheisille auttaa monessa pulmassa

Nuorten Oulu -sivustolle on koottu tietopaketti, jonka teemoina ovat myönteinen vuorovaikutus, luottamuksen rakentaminen, nuoren itsetunnon tukeminen, erimielisyydet ja riitely sekä avoin puhe päihteistä. Kuva: Nuorten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin nuorisopalvelut ja Nuorten Ystävät ovat koonneet nuorten vanhemmille ja muille läheisille suunnatun kattavan tietopaketin, josta saa tietoa ja tukea monenlaisiin mieltä askarruttaviin tilanteisiin nuorten kanssa.

Tietosisältöjä on viidestä eri teemasta, jotka on nimetty: Avoin puhe päihteistä, Eripuraa ja riitoja, Luottamuksen rakentaminen, Myönteinen vuorovaikutus perheessä ja Nuoren itsetunnon tukeminen.

”Idea tällaisesta materiaalipaketista tuli nimettömästä palautteesta, jonka saimme viime keväänä Nuorten Oulu -sivuston kautta. Palautteen antaja kehui kovasti sen Vanhemmat ja läheiset -osion sisältöjä ja ehdotti, josko materiaalit voisi kerätä yhteen ja tätä pakettia voisi sitten jakaa esimerkiksi vanhempien kanssa työskennellessä ja perheissä käydessä. Siitä se ajatus sitten lähti”, Byströmin Ohjaamossa tietopalveluohjaajana työskentelevä Liisa Kurtti kertoo.

Tukea haastaviin tilanteisiin

Pienten lasten vanhemmille on paljon sekä digitaalista että painettua materiaalia tarjolla, mutta nuorten ja nuorten aikuisten vanhemmille sitä on vähemmän. Nuorten Oulun sisällöt on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nuorten ja vanhempien välisestä myönteisestä vuorovaikutuksesta ja sen vahvistamisesta. Sisällössä on huomioitu nuoret murrosikäisistä jo omaa itsenäistä elämää eläviin nuoriin. 

 ”Sisällöissä keskitytään rakentavan ja positiivisen vuorovaikutuksen, luottamuksen rakentamisen ja avoimen päihteistä puhumisen teemoihin. Materiaalipaketissa on tiedon lisäksi myös nuoren kanssa yhdessä tehtäväksi sopivia pohdintaosioita, sekä vinkkejä, mistä voi löytää tukea haastavissa tilanteissa”, Kurtti avaa.

Tietopaketti sisältää tietoa ja tehtäviä sekä videoklippejä, podcasteja ja lukuvinkkejä. Löydät sisällöt Nuorten Oulu -verkkosivustolta Vanhemmat ja läheiset -osiosta: www.nuortenoulu.fi/vanhemmat-ja-laheiset.