Lahjoitukset mahdollistavat mikroyrittäjyyden professuurin perustamisen Oulun yliopistoon

Mikroyritykset ovat olleet alitutkittuja niiden taloudelliseen painoarvoon suhteutettuna. Rahoitus on Oulussa turvattu seuraavalle viidelle vuodelle. Kuva: Rami Hanafi

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Alle 10 henkeä työllistävät mikroyritykset ovat yrityskenttämme laaja perusta, sillä Suomen yrityksistä jopa 94 prosenttia on mikroyrityksiä. Mikroyrityksissä on neljännes Suomen kaikkien yritysten työpaikoista.

Oulun yliopisto on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävästä vuoden 2021 alusta lähtien.

Perustettava professuuri vahvistaa mikroyrittäjyyden tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon ja luo mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä mikroyrittäjyyden edellytyksiä koko Euroopan talousalueella. Professuuri lisää ymmärrystä myös uusista yrittämisen muodoista sekä edistää mikroyritysten ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Mikroyrittäjyyden professuuriin ovat lahjoittaneet: Keskitien säätiö, Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö, Kerttu Saalasti säätiö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Siikajoen, Siikalatvan, Kärsämäen, Pyhännän kunnat, Nivalan ja Raahen kaupungit, Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit, Haapaveden Opisto ja Omapaja Oy. Oulun yliopisto kohdentaa myös aiempia lahjoitusvaroja professuurin perustamiseksi.

Mikroyritykset alitutkittuja

Keskitien säätiö haluaa lahjoituksellaan edistää yrittäjyyttä ja etenkin harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuutta mikroyrittäjyyden kautta.

”Säätiömme näkee, että mikroyrittäjyydestä voi kehittyä maaseudun jatkuvasti vahvistuva elinvoimaisuustekijä. Tämän vuoksi haluamme olla mukana rahoittamassa Kerttu Saalasti Instituuttiin perustettavaa professuuria, joka alan tutkimuksen ja koulutuksen kautta lisää tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja niiden toimintaedellytyksistä”, säätiön asiamies Hannu Kallio kertoo.

Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos iloitsee Suomen ensimmäisestä mikroyrittäjyyden professuurista ja sen mahdollistavista uusista avauksista.

”On hienoa, että mikroyrittäjyyden professuuri on saanut laajan tuen säätiöiltä, kaupungeilta ja kunnilta, yrityksiltä, yrittäjäjärjestöiltä sekä tutkimus- ja koulutussektorilta. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia lahjoittajia. Mikroyritysten merkitys Suomen taloudelle on keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan.  Mikroyritykset ovat olleet alitutkittuja niiden taloudelliseen painoarvoon suhteutettuna. Uuden perustettavan professuurin avulla voimme edistää suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kilpailukykyä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla”, Muhos sanoo.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt yhteiskunnallisesti vaikuttavaa mikroyrittäjyyden tutkimus- ja kehittämistyötä vuodesta 2011 alkaen.