Länsituulen koululaiset vierailivat Haukiputaan tuotantokeittiössä – makaronilaatikko edelleen yksi suosikeista

Vierailu keittiöön nosti koululaisten arvostusta kouluruokaan. Kuva: Pirkko Vääräniemi

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pirkko Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Haukiputaalla on töissä kolme työntekijää, jotka valmistavat päivittäin 350–500 kiloa ruokaa yhdeksään kouluun ja päiväkotiin Oulun pohjoisosiin. Vierailupäivänä keittiössä tuoksuvat herkulliset kasvispyörykät, jotka odottavat tarjolle pääsyä.

”Eniten kouluruokaa kuluu, kun ruokana on makaronilaatikkoa, tonnikalapastavuokaa, muita pastaruokia tai lohikeittoa. Jälkiruoista suosikki on vaniljakiisseli”, kertoo Maarit Kestilä.

Kouluruoka maistuu useimpina päivinä

Oppilaat Inga, Nadja ja Netta Länsituulen koulusta näkivät ensimmäistä kertaa, miten kouluruoka valmistuu linjastoihin.

”Kyllähän tämä saa arvostamaan kouluruokaa eri tavalla, kun näkee, miten se oikeasti tehdään”, tytöt pohtivat.

He kertovat, että kaveripiirissä kouluruokaa yleensä syödään, mutta vieraampia ruokia kohtaan on ennakkoluuloja. Silloin tarjottimelle otetaan pelkkää leipää.

”Mielikuva kouluruoasta voi olla negatiivisempi, kuin mitä ruoka yleensä on, tytöt pohtivat. Ruoat ovat osoittautuneet maistuviksi, kun niitä on vain uskallettu maistaa.”

”Vain syöty ruoka ravitsee”

Ympäristöraatilaisia kiinnosti ruokahävikin määrä. Helena Kiljander Oulun Tilapalveluista kertoi, että ruokahävikin määrä riippuu paljon päivän ruoasta.

”Parhaiten hävikkiä ehkäistään ottamalla ruokaa ja syömällä lautanen tyhjäksi. Vain syöty ruoka ravitsee”, Kiljander kiteyttää.

Samalla viikolla Tuotantokeittiön vieraaksi pääsi kolme muutakin oppilasryhmää eri toimipisteisiin. Vierailut liittyivät ruokakasvatuksen päivään, jota vietettiin 9. helmikuuta.