Koululaisten iltapäivätoiminta oululaisten lasten ja perheiden tukena jo 25 vuotta

Iltapäiväkerholaiset lumisissa leikeissä. Kuvat: Maarit Pekkala

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Nykymuodossaan iltapäivätoimintaa on Oulussa järjestetty vuodesta 1997 lähtien, joten viime vuonna toiminta täytti komeat 25 vuotta. Kaupungin nuorisopalvelut koordinoi iltapäivätoimintaa. Toimintaa järjestävät kaupungin lisäksi järjestöt ja ev.-lut. seurakunta.

Aarteen etsintää lähimetsässä.

Turvaa, tekemistä, tunnetaitoja

Koululaisten iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia sekä tunne-elämän ja sosiaalisten taitojen kehittymistä. Toiminnassa huomioidaan erilaisten lasten tarpeet, mahdollistetaan lasten onnistumisen kokemukset ja osallisuus. Lasten rohkaisulla ja kannustamisella tuetaan itsetunnon kehittymistä. Samalla lapset oppivat luottamaan omiin taitoihinsa.

Välillä leikitään sisällä salissa.

Lapset tarvitsevat myös kaveripiirin hyväksyntää ja tunteen ryhmään kuulumisesta. Iltapäivätoiminta tarjoaa lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa vuorovaikutusta, iloa ja onnistumisia, esteettisiä kokemuksia sekä mahdollisuuden kehittää erilaista osaamista. Toiminnalla pyritään tukemaan koko perhettä, ja yhteistyössä luomaan lapsille turvallinen iltapäivä.

Iltapäivätoiminnasta nuokkarille

Nuorisopalvelut on järjestänyt iltapäivätoimintaa Kastellin monitoimitalolla iltapäivätoimintaa talon valmistumisesta 2014 lähtien. Kastellissa toimii myös oma nuorisotila Huudi, jossa järjestetään kaikille 7–17-vuotiaille avointa nuorisotilatoimintaa. Iltapäivätoiminnasta lapset siirtyvät luontevasti nuorisotilan kävijöiksi. Monitoimitalon etuna onkin, että työntekijät oppivat tuntemaan perheet ja saavat kulkea lasten mukana koko heidän koulupolkunsa ajan.

Viime vuonna iltapäivätoiminnassa mukana olleet lapset kertoivat toiminnasta näin:

Turvallinen iltapäivä

Ekaluokalla oli tosi kivaa mennä iltapäivätoimintaan lepuuttelemaan koulun jälkeen. Olimme ip:ssä, koska olisi ollut tylsää ja vähän pelottavaakin kököttää kotona yksin, kun vanhemmat olivat töissä. Iltapäivätoiminnassa oli kiva piirtää, leikkiä, askarrella, taiteilla, tehdä animaatioita, ulkoilla ja pelata. Joskus me tehtiin isoja taide-näyttelyitä kirjaston ikkunaan tai ruokalan seinälle. Oli myös mukavaa vaan olla tai leikkiä kavereitten kanssa. Ip:ssä oli paljon kivoja leluja ja askartelu oli mukavaa.

Ip:n ohjaajat olivat hauskoja, mukavia ja ymmärtäväisiä. Yhteisellä hetkellä yleensä luettiin, leikittiin, kerrottiin arvoituksia tai vaan juteltiin ja suunniteltiin tulevia juttuja. Joskus me juhlittiin esim. synttäreitä, Lapsen oikeuksien päivää tai Halloweenia. Yhteisen hetken jälkeen mentiin ruokalaan välipalalle. Siellä oli aina jotain hyvää. Välipalan jälkeen ulkoiltiin tai mentiin saliin. Salissa sai leikkiä omia leikkejä tai leikittiin ja pelattiin aikuisten ohjaamia koko porukalla. Yleensä ulkona sai leikkiä mitä haluaa, mutta joskus sielläkin oli yhteisiä leikkejä, pelejä tai vaikka aarteen etsintää.

Kotiin lähtö harmitti joskus, jos oli kivat leikit kesken. Jos kakkosluokalla olisi vielä voinut mennä iipeeseen, oltaisiin kyllä menty. Nyt meillä on kuitenkin mahdollisuus mennä nuokkarille!

Hertta S. ja Emma 2A

Hertan ja Emman iltapäivätoiminnan top 5 -asiat.

Huoltaja voi hakea iltapäivätoimintapaikkaa 1. ja 2. luokan oppilaalle sekä muiden vuosiluokkien erityiseen tukeen oikeutetulle oppilaalle. Iltapäivätoimintaa järjestetään koulupäivinä klo 11–16.30 kouluilla, nuorisotaloilla ja seurakunnan tiloissa ympäri kaupunkia. Haku iltapäivätoimintaan lukuvuodelle 2023–24 on avoinna Wilma-järjestelmässä 15.2.2023 asti.

Lisätietoja iltapäivätoiminnasta: www.ouka.fi/iltapaivatoiminta

Jutun kirjoittajat Sanna Lahti, Maarit Pekkala ja Tarja Juppi työskentelevät iltapäivätoiminnan ohjaajina Kastellin monitoimitalossa.